Πίεση από το ΑΚΕΛ για κατάργηση του πέναλτι 12% στις συντάξεις

 

Το ΑΚΕΛ εντείνει την πίεση προς την κυβέρνηση για κατάργηση του πέναλτι 12% στις συντάξεις.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών και με αφορμή το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, επανάφερε την πάγια θέση του ΑΚΕΛ «για κατάργηση του πέναλτι, της τιμωρίας του 12% για όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα στο 63ο έτος της ηλικίας τους». Υπέδειξε επίσης ότι πρόκειται για «μία πρόνοια η οποία, εκ των πραγμάτων πλέον, είναι ξεπερασμένη, είναι άδικη και θα πρέπει αυτή η στρέβλωση να διορθωθεί το συντομότερο δυνατόν».


Από την πλευρά του ο Υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος, ισχυρίστηκε χθες ότι η κατάργηση του πέναλτι 12% θα ισοδυναμούσε με μείωση του ορίου αφυπηρέτησης από το 65ο στο 63ο έτος της ηλικίας για το σύνολο του πληθυσμού, καθώς και ότι θα δημιουργούσε αδικία εις βάρος εκείνων που αποφασίζουν να συνταξιοδοτούνται στο 65ο έτος της ηλικίας τους. «Εκείνο το οποίο προσπαθούμε να δούμε είναι πώς μπορούμε να απαμβλύνουμε το πρόβλημα, φέρνοντας στην ίδια θέση αυτούς που αφυπηρετούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους με αυτούς που αφυπηρετούν στο 65ο, και είναι αυτό το οποίο μελετούμε», είπε.

Συνέχεια στο μπάχαλο με το συνταξιοδοτικό στο δημόσιο

Εν τω μεταξύ, στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών συνεχίστηκε το μπάχαλο, με τα Υπουργεία Οικονομικών και Άμυνας να εκφράζουν για άλλη μια φορά διαφορετική θέση. Επίσης, παρά τις πιέσεις των κομμάτων, η κυβέρνηση απέφυγε για άλλη μία φορά να ξεκαθαρίσει το θέμα με το κενό όσον αφορά την έναρξη ισχύος του νομοσχεδίου.


«Η δική μας βούληση είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατόν, αλλά θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο το τι ψηφίζεται και να μη θυματοποιηθούν χιλιάδες συμπατριώτες μας μέσα από εξαιρέσεις ή προβλήματα στο νομοσχέδιο», τόνισε μετά τη συνεδρία ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης.

Το θέμα αναμένεται να εξεταστεί σε νέα συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.