Πιέζει η Επιτροπή Υγείας τον ΟΑΥ να εντάξει στο ΓεΣΥ καινοτόμα φάρμακα

Εξηγήσεις ζήτησε και σήμερα από τον ΟΑΥ η επιτροπή υγείας της Βουλής  για το θέμα των φαρμάκων που εξακολουθούν να είναι εκτός ΓΕΣΥ.

Την ίδια ώρα τα μέλη της επιτροπής έθεσαν και το θέμα της έλλειψης διαφόρων αναλωσίμων από τα νοσοκομεία, ενώ τόνισαν επίσης εμφαντικά ότι δέχονται καταγγελίες από πολίτες ότι δεν υπάρχουν κουβέρτες και σεντόνια.

Το θέμα για έλλειψη σεντονιών και όχι μόνο έθιξε πρώτος ο Πρόεδρος της επιτροπής Ευθύμιος Δίπλαρος, ενώ ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης είπε ότι στέλνουν τα σεντόνια του νοσοκομείου Πάφου στο νοσοκομείο Λευκωσίας για να πλυθούν. Από την πλευρά της η βουλευτής του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου έθιξε το θέμα των φαρμάκων τονίζοντας ότι δεν γίνεται τα νοσοκομεία να μην έχουν κορτιζόνη ενώ ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος είπε ότι καρδιοπαθής του κατήγγειλε ότι πρέπει να παίρνει φάρμακο που στοιχίζει 90 ευρώ και δεν είναι στον κατάλογο του ΓΕΣΥ, ενώ άλλοι ασθενείς που παίρνουν αυτό το φάρμακο πριν το 2020 που εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο του ΟΑΥ, το εξασφαλίζουν δωρεάν.

Ο γενικός διευθυντής του ΟΑΥ Άθως Τσινωντίδης είπε ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα διερευνθεί το πρωτόκολλο του φαρμάκων και θα ενταχθούν νέα σκευάσματα κυρίως αντιπηκτικά που θα επωφεληθούν μερικές χιλιάδες ασθενείς. Ο κύριος Τσινωντίδης τόνισε ότι πριν το ΓΕΣΥ το δημόσιο πρόσφερε 1350 φαρμακευτικά σκευάσματα ενώ μετά τον Οκτώβριο του 2020 το ΓΕΣΥ προσφέρει 2100. Είπε επίσης ότι και οι γιατροί πρέπει να ενημερώνουν του ασθενείς ότι έχουν επιλογές και θα μπορούσαν να τους παρέχουν φάρμακα που είναι στον κατάλογο του ΓΕΣΥ.

Πάντως ο Πρόεδρος της επιτροπής υγείας Ευθύμιος Δίπλαρος είπε ότι θα συνεχίσει το θέμα να είναι στην ατζέντα της επιτροπής μέχρι ο ΟΑΥ να λύσει όλα τα ζητήματα που προκύπτουν ειδικά όσον αφορά τα καινοτόμα φάρμακα.

Ο κύριος Δίπλαρος είπε επίσης ότι αν δεν υπήρχε στο Υπουργείο υγείας η επιτροπή ονομαστικών αιτημάτων, πιθανόν να χάναμε ανθρώπους.

Έλπις Γεωργίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.