Πιέζει το ΑΚΕΛ για μέτρα και η κυβέρνηση ΔΗΣΥ σφυρίζει αδιάφορα

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Η μόνη πολιτική δύναμη, η οποία με συνέπεια, σοβαρότητα και υπευθυνότητα καταθέτει προτάσεις και επιμένει στην υλοποίησή τους για ανακούφιση των εργαζομένων, των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων του λαού μας είναι το ΑΚΕΛ.

Το ΑΚΕΛ επιμένει και καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αποσύρει τις αναφορές των νόμων από το Ανώτατο Δικαστήριο, έτσι ώστε να εφαρμοστεί η νομοθεσία για μείωση του ΦΠΑ στις τιμές του ηλεκτρισμού και των καυσίμων, κάτι που θα έχει αλυσιδωτές θετικές επιπτώσεις για μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Δυστυχώς, οι ιδεολογικές αγκυλώσεις της κυβέρνησης ΔΗΣΥ συνεχίζουν να αποτελούν εμπόδιο.

Το ΑΚΕΛ εισηγείται επίσης επαναφορά του κουτσουρεμένου θεσμού της ΑΤΑ, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η αγοραστική αξία των μισθών σε μια περίοδο πληθωρισμού και ακρίβειας. Αρνητική και σε αυτή την εισήγηση η κυβέρνηση. Αρνείται συζήτηση και για την πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των υπερκερδών στον τομέα της ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τους μηχανισμούς ελέγχου των τιμών, είναι εντελώς ανύπαρκτοι. Δεν έχει γίνει καμία έρευνα για τις ψηλές τιμές πολλών προϊόντων και αγαθών.  Κλείνουν τα μάτια μπροστά σε ολιγοπώλια, προσυνεννοήσεις και κερδοσκοπία. Όταν οι τιμές των καυσίμων είχαν αγγίξει σχεδόν τα δύο ευρώ, υπήρξαν αλυσιδωτές αυξήσεις σε τιμές βασικών αγαθών και προϊόντων. Σήμερα που οι τιμές των καυσίμων έχουν μειωθεί, δεν είδαμε μειώσεις στις τιμές των αγαθών. Διερωτόμαστε ποιος είναι ο ρόλος της ΕΠΑ, ποιος είναι ο ρόλος της αρμόδιας Υπηρεσίας Ελέγχου στο Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας. Η ακρίβεια της ζωής και η μείωση της αγοραστικής αξίας των μισθών και των συντάξεων οδηγούν χιλιάδες συμπατριώτες μας σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες και την ίδια στιγμή τα ταμεία του κράτους γεμίζουν με απροσδόκητα έσοδα λόγω φόρων. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου τα αυξημένα έσοδα της κυβέρνησης από τις φορολογίες θα ξεπεράσουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και την ίδια ώρα νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις κάνουν αγώνα επιβίωσης. Για να δούμε καλύτερες ημέρες επιβάλλεται να απομακρυνθεί από την εξουσία η κυβέρνηση ΔΗΣΥ και οι πολιτικές της που θέλουν να συνεχίσουν οι Αβέρωφ και Χριστοδουλίδης. Χρειαζόμαστε προοδευτική αλλαγή για διαφορετική κοινωνικο-οικονομική αντιμετώπιση των πραγμάτων. Επιβάλλεται η εκλογή του Α. Μαυρογιάννη. Είτε τώρα ανακόπτουμε τις νεοφιλελεύθερες δεξιές και αντιλαϊκές πολιτικές, είτε συνεχίζουν και εδραιώνονται οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy