Πιέζουν για επέκταση των σχεδίων στήριξης

Διαβιβάστηκε αίτημα προς το ΥΠΟΙΚ μετά από εισήγηση του ΑΚΕΛΤα κόμματα πιέζουν για επέκταση των σχεδίων στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, αλλά και για συμπερίληψη των συνταξιούχων οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται.

Το θέμα συζητήθηκε σε χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, με αφορμή την εξέταση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού ο οποίος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κονδύλια ύψους 150 εκατ. ευρώ για κάλυψη των πέντε σχεδίων στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης το ΑΚΕΛ, διά του Στέφανου Στεφάνου, εισηγήθηκε την επέκταση των σχεδίων, καθώς και τη συμπερίληψη των συνταξιούχων οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται. Υπενθύμισε επίσης ότι το ΑΚΕΛ έθεσε επανειλημμένα θέμα για την άδικη μεταχείριση των συνταξιούχων, οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται, αλλά και ότι δόθηκαν δεσμεύσεις εκ μέρους του Υπουργού Οικονομικών για διόρθωση του προβλήματος, προσθέτοντας ότι δυστυχώς η υπό αναφορά ομάδα δεν περιλήφθηκε στα σχέδια.

Η εισήγηση του ΑΚΕΛ υιοθετήθηκε και από τα υπόλοιπα κόμματα, τα οποία συμφώνησαν όπως διαβιβαστεί αίτημα εκ μέρους της Επιτροπής Οικονομικών προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας για την επέκταση των σχεδίων και τη συμπερίληψη των συνταξιούχων οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται.

Σημειώνεται ότι ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα κατατεθεί προς ψήφιση στην ερχόμενη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 3 Ιουλίου και κατά πάσα πιθανότητα θα εγκριθεί ομόφωνα. Επισημαίνεται επίσης ότι η πρόταση αφορά την παραχώρηση πρόσθετων κονδυλίων ύψους 231,1 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών θα επιφέρει δημοσιονομική επιβάρυνση της τάξης του 1,14% του ΑΕΠ.

Στήριξη στους γεωργοκτηνοτρόφους

Εν τω μεταξύ το ΑΚΕΛ διά του Αντρέα Καυκαλιά έθεσε θέμα για αύξηση των κονδυλίων, τα οποία αφορούν την παραχώρηση στήριξης προς τους γεωργοκτηνοτρόφους, ώστε να καλυφθούν οι ομάδες οι οποίες δεν περιλήφθηκαν στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Σημειώνεται ότι η πρόταση η οποία αναμένεται να εγκριθεί την ερχόμενη Παρασκευή από την Ολομέλεια της Βουλής περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 1,5 εκατ. ευρώ για την καταβολή έκτακτης κρατικής βοήθειας σε αιγοπροβατοτρόφους και 1,9 εκατ. ευρώ για στήριξη πατατοπαραγωγών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, Α. Καυκαλιάς, ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος για τη διαμόρφωση πακέτου στήριξης άλλων ομάδων γεωργοκτηνοτρόφων, ύψους 1 εκατ. ευρώ περίπου και ζήτησε ενημέρωση ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι το θέμα θα τύχει διαχείρισης μετά την έγκριση των σχετικών μέτρων και σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο θα κατατεθεί άλλος συμπληρωματικός προϋπολογισμός.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου