Η πικρή αλήθεια για το κυπριακό

Του
Θεοχάρη Μασούρα*

 

Η πικρή αλήθεια για το Κυπριακό

Το Κυπριακό παραμένει άλυτο από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου. Οι λόγοι είναι πολλοί και αναλόγως της σκοπιάς που προσεγγίζεται. Ο βασικότερος όμως λόγος είναι ότι καμιά από τις δύο μεγάλες κοινότητες θεώρησε τις συμφωνίες του 1960 ως το τέλος των εθνοτικών τους φιλοδοξιών, αλλά ως το τέλος του πρώτου ημιχρόνιου εκπλήρωσης των πόθων τους: Για μεν τους Ελληνοκυπρίους της Ένωσης και για δε τους Τουρκοκυπρίους της διχοτόμησης και προσάρτησης της Κύπρου στην Τουρκία.

Η δημοσιογράφος της «Χαραυγής», Νίκη Κουλέρμου, την προπερασμένη Πέμπτη, 4 Απριλίου, μέσα σε τέσσερις γραμμές συμπύκνωσε την πεμπτουσία του Κυπριακού και τους λόγους που παραμένει άλυτο. Γράφει: «Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε σε ποιο διεθνές περιβάλλον βρίσκεται το Κυπριακό και ποια είναι η βαρύτητά του στις ευρωτουρκικές σχέσεις της Τουρκίας σε Δύση και Ανατολή, ποιος είναι ο δικός μας ρόλος και ποιος της διεθνούς κοινότητας».

Εν ολίγοις, η ομφαλοσκόπηση, η πλάνη, η ψευδαίσθηση ότι είμαστε το επίκεντρο της οικουμένης, η πεποίθηση ότι ως πλειοψηφία μπορούσαμε να έχουμε το απάνω χέρι στις σχέσεις μας με τους Τουρκοκυπρίους, περιέπλεξε το Κυπριακό με τον αχρείαστο αγώνα της ΕΟΚΑ και ενταφιάστηκε με τις εγκληματικές ενέργειες ΕΟΚΑ Β’ και Τ.Μ.Τ.

Ενόψει της άτυπης συνάντησης της Γενεύης που θα καθορίσει το μέλλον των παιδιών μας και του κυπριακού λαού γενικότερα, δεν θα καταπιαστούμε με τις παραπάνω οργανώσεις, γιατί αυτό θα το κάνουν καλύτερα οι καθηγητές πανεπιστημίων και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές μετά την επανένωση. Μόνο αυτοί ως ειδήμονες μπορούν να δώσουν απαντήσεις που να είναι για όλους αξιόπιστες: Για το Ενωτικό Δημοψήφισμα, τον Αγώνα της ΕΟΚΑ και αν ήταν αντιαποικιακός, από τη στιγμή που οι αριστεροί και οι Τουρκοκύπριοι καλούνταν να μην αναμειχθούν, την επιλογή της αρχηγίας του Γεώργιου Γρίβα, του πιο φανατικού αντικομμουνιστή, τουρκοφάγου.

Έχει δίκαιο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας όταν λέει ότι δεν θα συζητήσει το Κυπριακό από αέρος, αλλά έχει δίκαιο και το ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, ΑΚΕΛ, να κατακρίνει τους κρατούντες ότι δεν έθεσαν τις θέσεις τους για το Κυπριακό στο Εθνικό Συμβούλιο και ενώπιον του λαού για να κριθούν.

Δικαιολογημένα ανησυχούν τα κόμματα, πλην του ΕΛΑΜ, για το πού το πάνε ο κύριος Αναστασιάδης και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, με την αλαζονεία, τον αυταρχισμό και το λαϊκισμό που χειρίζονται το υπαρξιακό πρόβλημα Ελλήνων και Τούρκων, ωσάν να αφορά μόνο αυτούς και την παράταξή τους. Δικαιολογημένα ανησυχούν ακόμη οι Κύπριοι, γιατί ουδέν έπραξαν οι κρατούντες για αποδοχή από τον κόσμο τους της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, μια θετική ψήφο των Τουρκοκυπρίων στο Υπουργικό, διακανονισμό των υδρογονανθράκων και πέρασμα τροφοδοσίας της Ευρώπης με αέριο μέσω Τουρκίας. Η πικρή, λοιπόν, αλήθεια που το Κυπριακό παραμένει άλυτο, είναι η αιθεροβασία και ο λαϊκισμός των κυβερνώντων.

* Φιλόλογος, πρώην διευθυντής σε σχολεία Μ.Ε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy