Πηλείδου: «Απαράδεκτη» η επιστολή Διαχειριστών για τερματισμό του Σχεδίου εγκατάστασης φωτοβολταϊκών

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου την επιστολή των Διαχειριστών για τερματισμό του Σχεδίου εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κατοικίες, διαμηνύοντας ότι η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να σταματήσει το μέτρο αυτό, αλλά να το ενισχύσει.

Την κοινή επιστολή προς την Υπουργό του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς (ΔΣΜΚ) και του Διαχειριστή Συστήματος Διανομής (ΑΗΚ Διανομή), έφερε στο φως η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος».

Σε δήλωσή της στο ΚΥΠΕ, η κα. Πηλείδου καλεί τους δύο διαχειριστές αντί να στέλνουν «απειλητικές» επιστολές οι οποίες διασπείρουν τον πανικό, να εξετάσουν άμεσα τις τεχνικές αυτές λύσεις και να τις εφαρμόσουν το συντομότερο δυνατό.

«Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας θεωρεί απαράδεκτη την επιστολή των Διαχειριστών για τερματισμό του Σχεδίου εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κατοικίες, σε μία περίοδο ενεργειακής κρίσης κατά την οποία θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε καταναλωτή να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό σύστημα και να μειώσει το κόστος ηλεκτρισμού του», ανέφερε η κα. Πηλείδου σε δήλωσή της στο ΚΥΠΕ.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν προτίθεται να σταματήσει αυτό το μέτρο το οποίο λειτουργεί εδώ και 10 χρόνια, από το 2013 και το οποίο αγκαλιάστηκε τόσο πολύ από τους πολίτες, αλλά αντίθετα θα το ενισχύσει.

Όπως υποστηρίζει η Υπουργός, το μέτρο, εκτός από τη μείωση του κόστους ηλεκτρισμού σε κατοικίες, ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προωθεί την πράσινη μετάβαση, την απεξάρτηση της Κύπρου από τις εισαγωγές καυσίμων και την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων και συμβάλλει στην επίτευξη των δεσμεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας που προκύπτουν από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, το νομοθετικό πακέτο Fit-for-55 και το RepowerEU.

Προσθέτει ότι το μέτρο έχει δημιουργήσει τις συνθήκες για σημαντική αύξηση της διείσδυσης των οικιακών φωτοβολταϊκών.

«Σήμερα πέραν των 31 χιλιάδων φωτοβολταϊκών συστημάτων Net-metering είναι εγκατεστημένα σε κατοικίες με συνολική ισχύ πέραν των 140 MW, που σε ποσοστό ξεπερνά το 20% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στη χώρα μας», ανέφερε.

Υποστήριξε επίσης ότι με τα κίνητρα που δόθηκαν από το Υπουργείο από το 2013 μέχρι το 2022, η διείσδυση οικιακών και εμπορικών ηλιακών συστημάτων έχει αυξηθεί κατά 1700%.

«Μόνο οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ενώπιόν μας μέχρι το τέλος του 2022 για πληρωμή της χορηγίας έχουν διπλασιαστεί, ενώ οι αιτήσεις από ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία έχουν αυξηθεί από φέτος στις 80 χιλιάδες με την ένταξη και νέων κατηγοριών, έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί», αναφέρει.

Η Υπουργός εκφράζει τη θέση ότι υπάρχουν τεχνικές λύσεις, τόσο προσωρινές όσο και μόνιμες, οι οποίες μπορούν να διατηρήσουν σε ισχύ το Σχέδιο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, θωρακίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια και αξιοπιστία του συστήματος.

«Συνεπώς οι δύο Διαχειριστές καλούνται, αντί να στέλνουν “απειλητικές” επιστολές οι οποίες σπείρουν τον πανικό, να εξετάσουν άμεσα τις τεχνικές αυτές λύσεις και να τις εφαρμόσουν το συντομότερο δυνατό», αναφέρει.

Τέτοιες λύσεις, πρόσθεσε, μπορούν να συμπεριλαμβάνουν και την ανακατανομή δυναμικότητας μεταξύ οικιακών και εμπορικών έργων.

«Δεν μπορούμε από τη μια να δίνουμε χορηγίες για να βοηθήσουμε τους πολίτες και τα ευάλωτα νοικοκυριά και από την άλλη να απαγορεύουμε το νόμιμο δικαίωμα των καταναλωτών για εγκατάσταση ΦΒ», κατέληξε η Υπουργός

Ανάγκη συστημάτων αποθήκευσης και ηλεκτρικών διασυνδέσεων λέει ο ΔΣΜΚ

Εξάλλου σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ Εκπρόσωπος Τύπου του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) Βραχίμης Κουτσόλουκας ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι στάλθηκε επιστολή προς την Υπηρεσία Ενέργειας να σταματήσει την εγκατάσταση με βάση το υφιστάμενο σχέδιο και οι νέες αιτήσεις να μπουν στο πλαίσιο ενός νέους σχεδίου, με επιπλέον απαιτήσεις όσον αφορά τον έλεγχο που θα υπάρχει στα φωτοβολταϊκά.

Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο όριο σε σχέση με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με βάση το υφιστάμενο σχέδιο, το οποίο δεν μπορεί να ξεπεραστεί.

Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να απορροφηθεί περισσότερη ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αν υπήρχαν συστήματα αποθήκευσης ή αν υπήρχε ηλεκτρική διασύνδεση, κάτι το οποίο δεν είναι στον έλεγχο των Διαχειριστών. Με βάση ευρωπαϊκή νομοθεσία πρόσθεσε, κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει από ιδιώτες.

Εξήγησε ότι υπάρχει ένα ελάχιστο ποσοστό συνολικής ζήτησης φορτίου που πρέπει να το καλύψουν οι συμβατικές μονάδες, που δίνουν κάποιες απαραίτητες υπηρεσίες στο σύστημα όπως οι εφεδρείες που δεν μπορούν να παρέχουν οι ΑΠΕ. Οι συμβατικές μονάδες έχουν κάποιοι τεχνικό ελάχιστο, πρόσθεσε, κάτω από το οποίο δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Είπε επίσης ότι η περικοπή των σχεδίων για τα φωτοβολταϊκά θα ήταν μια μεταβατική λύση μέχρι να υπάρξουν διαθέσιμα συστήματα.

Ερωτηθείς κατά πόσο το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα βοηθήσει στην απορρόφηση περισσότερο φωτοβολταϊκών στο σύστημα, σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη διαφοροποίηση ως προς το συγκεκριμένο πρόβλημα, ωστόσο θα δώσει την ευκαιρία σε ιδιώτες να εγκαταστήσουν συστήματα αποθήκευσης.

Όσον αφορά το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Κουτσόλουκας είπε ότι εντός Δεκεμβρίου έγινε η δεύτερη δοκιμαστική λειτουργία και αυτή τη στιγμή γίνονται κάποιες επιπρόσθετες δοκιμές και βελτιώσεις στο λογισμικό της αγοράς ώστε να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο. Όσον αφορά το άνοιγμα της αγοράς είπε ότι αναμένεται σχετική απόφαση της ΡΑΕΚ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy