Πηλείδου: Να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση επιχειρήσεων – Απροθυμία τραπεζών

Η απορρόφηση πόρων εξαρτάται από την πρόθεση των τραπεζών να διευκολύνουν τη χρηματοδότηση

Στην ανάγκη να δημιουργηθεί κατάλληλο περιβάλλον που θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, αναφέρθηκε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, η οποία σημείωσε ότι εξαρτάται από την πρόθεση των τραπεζών να διευκολύνουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Μιλώντας σε εργαστήριο για τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες στο επιχειρείν, το οποίο διοργανώνει το Υπουργείο, η Υπουργός αναφέρθηκε στους σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους, πέραν των €200 εκατομμυρίων για την επταετία 2021-2027, που προορίζονται για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Όπως είπε, η διοχέτευσή τους θα γίνει με βάση τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για μετάβαση της χώρας σε ένα νέο, κυκλικό μοντέλο οικονομίας, εστιάζοντας σε τομείς με δυναμική και μακροχρόνια προοπτική, όπως αυτός της βιομηχανίας.

Σημείωσε ωστόσο ότι η ουσιαστική αξιοποίηση και απορρόφηση αυτών των πόρων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την πρόθεση των μεγάλων τραπεζικών οργανισμών της χώρας να διευκολύνουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τους συμμετέχοντες στα προγράμματα.

«Η δυστοκία των τραπεζών για δανειοδότηση του ποσού που θα αφορά στη συνεισφορά των επιχειρήσεων στην επένδυση, σε συνδυασμό με τη μη ύπαρξη εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης, θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα απορρόφησης των εν λόγω κονδυλίων από την ΕΕ πλήττοντας τις επιχειρήσεις αλλά και γενικότερα την οικονομία του τόπου», είπε.

Το ζητούμενο, πρόσθεσε, είναι να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον, έτσι ώστε με ευκολία οι επιχειρήσεις να εξασφαλίζουν την αναγκαία χρηματοδότηση, κυρίως μέσω των τραπεζικών ιδρυμάτων, και με στόχο να υλοποιηθούν βιώσιμες επενδυτικές προτάσεις και, ταυτόχρονα, να απορροφήσουν οι χρηματοδοτικοί πόροι που μας παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο διευθυντής Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας του Υπουργείου, Χρίστος Φωτιάδης, είπε ότι το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας έχει θέσει τη διευκόλυνση πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικούς πόρους ως έναν από τους βασικούς πυλώνες της Νέας Βιομηχανικής Πολιτικής 2019-2030.

Παράλληλα, ανέφερε ότι πέραν από τα σχέδια χορηγιών που εφαρμόζει το ΥΕΕΒ, αναγνωρίζει ότι απαιτείται και η εξεύρεση μηχανισμών για διευκόλυνση του δανεισμού των επιχειρήσεων από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Πρόσθεσε ότι έχει αρχίσει διάλογος «με τον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου, ενώ διεξάγουμε και απευθείας επαφές με τις τράπεζες».

Απροθυμία τραπεζών

Η απροθυμία ανάληψης κινδύνων ωθεί συχνά τους επενδυτές και τις τράπεζες να αποφεύγουν να χρηματοδοτούν εταιρείες στο ξεκίνημά τους ή στα πρώτα στάδια της επέκτασής τους, ανέφερε η Υπουργός Εμπορίου. Ως εκ τούτου. υπέδειξε ότι για να απορροφηθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια πέραν των €200 εκατ για το 2021-2027, που προορίζονται για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα δάνεια των τραπεζών.

Νέα χρηματοδοτικά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας

Δύο νέα χρηματοδοτικά προγράμματα για Έρευνα και Καινοτομία (Ε&Κ) στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας προανήγγειλε ο επικεφαλής επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙδΕΚ, τα έργα περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και έχουν συνολικό προϋπολογισμό ύψους €3 εκατομμυρίων.

Σε χαιρετισμό του στο πλαίσιο εξειδικευμένου εργαστηρίου που διοργανώνει το Υπουργείο Άμυνας, ο Δρ Μαστρογιαννόπουλος ανέδειξε τη δυναμική που αναπτύσσει το οικοσύστημα Έρευνας και Καινοτομίας στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας, επισημαίνοντας ότι «στόχος μας είναι η αναβάθμιση των δυνατοτήτων των κυπριακών φορέων που ασχολούνται με τον τομέα τεχνολογιών διττής χρήσης, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους και να αυξηθεί η επιτυχής συμμετοχή της χώρας μας στα ευρωπαϊκά προγράμματα “Ορίζοντας Ευρώπη” και “EDF”».

Στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας μεταξύ του θεσμού του επικεφαλής επιστήμονα και του ΙδΕΚ με το Υπουργείο Άμυνας και εν συνεχεία μνημονίου συναντίληψης, το οποίο υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο, θα ανακοινωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2022 ειδικό πρόγραμμα με μέγιστη χρηματοδότηση τις €400.000 ανά έργο για τεχνολογίες διττής χρήσης.

Ο επικεφαλής επιστήμονας ανέπτυξε επίσης τις σημαντικές επιτυχίες που σημείωσε η Κύπρος στο πλαίσιο του European Defence Industrial Development Programme. «Κυπριακοί φορείς», ανέφερε, «συμμετείχαν σε 10 συνολικά έργα και έλαβαν χρηματοδότηση, η οποία ανέρχεται στα €4,5 εκατομμύρια».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.