Πηλείδου: Θα πάρει μήνες η διακρατική συμφωνία με Ισραήλ για ανάπτυξη του ΑφροδίτηΣτους επόμενους 4 με 6 μήνες θα ολοκληρωθεί η εξαγορά της Noble Energy από την Chevron, δήλωσε στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία η κυβέρνηση θα είναι σε συνεννόηση με την Noble.
Η κυρία Πηλείδου ανέφερε ότι η Chevron επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για τον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και ότι δεν έχει αλλάξει το στρατηγικό πλάνο της Noble, όσον αφορά την αξιοποίηση των διαφόρων αδειών που έχουν στην περιοχή.

Η Υπουργός πρόσθεσε ότι αυτό σημαίνει πως το κοίτασμα στην Αφροδίτη θα τύχει αξιοποίησης από την Chevron, αφού βεβαίως το επιτρέψουν αυτό και οι συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές.
Είπε επίσης ότι αυτή την στιγμή είναι δύσκολο να υπάρξουν γεωτρήσεις λόγω φόβων για τυχόν κρούσματα στις πλατφόρμες των εταιρειών.

Η κυρία Πηλείδου σημείωσε τέλος πως όταν οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν, η κυβέρνηση θα προχωρήσει με την αδειοδότηση και άλλων τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ.

Γνωστοποίησε επίσης ότι η κυβέρνηση είναι σε διαβουλεύσεις με το Ισραήλ και θα πάρει μήνες μέχρι να καταλήξουμε σε διακρατική συμφωνία για ανάπτυξη του Αφροδίτη.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα δήλωσε ότι η κυβέρνηση επαναλαμβάνεται και μένει στα μεγάλα λόγια, χωρίς επί της ουσίας να υπάρχει αποτέλεσμα.
Διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρεί, ώστε μέρος του κοιτάσματος της Αφροδίτης, να καταλήγει στην Κύπρο με αγωγούς για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής.

Όσον αφορά το Ισραήλ ο κύριος Κώστα είπε ότι εδώ και 7 χρόνια συζητούν με την συγκεκριμένη χώρα όχι για τεχνικά ζητήματα όπως δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας, αλλά γιατί το Ισραήλ θέλει συνεκμετάλλευση της Αφροδίτης.
Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του ΑΚΕΛ για επιπρόσθετη καθυστέρηση όσον αφορά το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου, μετά και την εξαγορά της Noble από την Chevron.