Πιλοτικό πρόγραμμα ανταλλαγής σκουπιδιών…με εκπτώσεις στο Δήμο Ύψωνα

Με στόχο τη μείωση των αποβλήτων που καταλήγουν στις μονάδες ΧΥΤΥ και κατά συνέπεια τη μείωση του κόστους που ο πολίτης καλείται να πληρώσει στα τέλη σκυβάλων, ο Δήμος Ύψωνα προχωρεί στην εφαρμογή προγράμματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης με τη χρήση QR codes.

Το εγχείρημα είναι πιλοτικό, θα αρχίσει την 1η Οκτωβρίου και θα έχει διάρκεια έξι μηνών, ανέφερε σε διάσκεψη Τύπου ο Δήμαρχος Ύψωνα, Παντελής Γεωργίου, προσθέτοντας ότι ο Δήμος θα παραχωρήσει δωρεάν από δυο σκυβαλοδοχεία των 110 λίτρων – ένα για χαρτί και ένα για συσκευασίες PMD – σε 100 νοικοκυριά τα οποία θα εκφράσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Με βάση τη συχνότητα με την οποία θα ανακυκλώνουν τα νοικοκυριά, θα παραχωρούνται μονάδες οι οποίες στο τέλος του έτους θα εξαργυρώνονται υπό τη μορφή έκπτωσης στο λογαριασμό για τα τέλη σκυβάλων, σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 30% για όσους ανακυκλώνουν συστηματικά.

Πέραν του μειωμένου κόστους, στην πλήρη ανάπτυξη της εφαρμογής, τα υποστατικά που συμμετέχουν θα καταγράφονται σε βάση δεδομένων, ώστε να δίνεται η ευκαιρία σωστού προγραμματισμού της διαδρομής των σκυβαλοφόρων, μειώνοντας  έτσι το χρόνο περισυλλογής (κάθε Κυριακή) και την άσκοπη  επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τα καυσαέρια των σκυβαλοφόρων.

Η όλη ιδέα προήλθε μετά από τον διαγωνισμό της ΑΤΗΚ “Smart City Hackathon”, τον οποίο κέρδισε η νεοσυσταθείσα εταιρεία Ecofy, και που αφορούσε νέους προγραμματιστές και την ανάπτυξη εφαρμογών που βοηθούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην καθημερινή της λειτουργία.

Ο Δήμος κάλεσε την ομάδα των νέων αυτών ανθρώπων, που χρηματοδοτούνται από την εταιρεία IDEA, να αναπτύξουν ένα πρόγραμμα στα όρια του Ύψωνα, με βάση την εφαρμογή τους, την οποίαν θα εγκαταστήσουν στα κινητά τους τηλέφωνα οι ιδιοκτήτες των υποστατικών που συμμετέχουν και έτσι να ενημερώνουν το σύστημα κάθε φορά που γεμίζει το σκυβαλοδοχείο.

Μετά το πέρας της εξάμηνης πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος, στόχος είναι να ενταχθούν σε αυτό και άλλα υποστατικά του Δήμου,  ανέφερε ο Παντελής Γεωργίου, προσθέτοντας ότι ο Δήμος εξετάζει την επέκταση του και στην ανακύκλωση του γυαλιού “αφού σήμερα δεν γίνεται κατ` οίκον συλλογή αλλά αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κόστη σε ένα νοικοκυριό, λόγο του βάρους του”.

Την πρωτοβουλία του Δήμου Ύψωνα χαιρέτησε η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου, διαμηνύοντας πως το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος στέκεται δίπλα στο Δήμο και προσδοκεί στην επιτυχία του προγράμματος, που αποτελεί, όπως είπε, ένα καλό παράδειγμα και για άλλες τοπικές αρχές.

“Ο Δήμος Ύψωνα επιχειρεί να εφαρμόσει ένα σύστημα σωστής διαχείρισης των αποβλήτων και όχι μόνο ενός ρεύματος αλλά όλων των ρευμάτων, παίρνοντας πρωτοβουλίες και εφαρμόζοντας μεθόδους που δίνουν τη δυνατότητα εργοδότησης νέων ανθρώπων που καινοτομούν στον τόπο μας”, συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο της διάσκεψης Τύπου, ο Δήμαρχος Ύψωνα παρουσίασε και τις δράσεις που προωθεί ο Δήμος σε συνεργασία με το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και οι οποίες  αφορούν την ανταποδοτική οικιακή  κομποστοποίηση  καθώς και τη μείωση στα τέλη σκυβάλων σε επιχειρήσεις οι οποίες εφαρμόζουν συστήματα ποιότητας και είναι πιστοποιημένες.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ.Γεωργίου, σε πρόσφατη του συνεδρία, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε όπως δοθεί επιπλέον έκπτωση της τάξης του 20% στα τέλη σκυβάλων όσων νοικοκυριών αποδεδειγμένα εφαρμόζουν την οικιακή κομποστοποίηση. Το πρόγραμμα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στα τέλη του 2018.

Επιπρόσθετα, ο Δήμος επεξεργάζεται μέτρα για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που ανακυκλώνουν ή έχουν συστήματα διαχείρισης σκυβάλων, ανέφερε ο Δήμαρχος, και υπέδειξε ως παράδειγμα την πρόταση της Επιτρόπου Περιβάλλοντος για μείωση κατά 20% των τελών σκυβάλων, σε όσες επιχειρήσεις είναι πιστοποιημένες, είτε με σύστημα ποιότητας ISO 14001, είτε με το σύστημα EMAS.

Οι δράσεις του Δήμου Ύψωνα επεκτείνονται μέσα και από εκστρατείες ανάπτυξης  περιβαλλοντικής και κοινωνικής συνείδησης, όπως η εκστρατεία που άρχισε σε συνεργασία με το Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου, για περισυλλογή πλαστικών πωμάτων, που θα πωληθούν και τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για αγορά τροχοκαθισμάτων σε δημότες.

“Ως Δήμος, τους τελευταίους μήνες, έχουμε χαράξει μια νέα στρατηγική στην περιβαλλοντική πολιτική, αφού έχουμε αναγνωρίσει την αδυναμία των περασμένων χρόνων στο να ευαισθητοποιήσουμε τους δημότες μας στα θέματα αυτά”, είπε ο Παντελής Γεωργίου και πρόσθεσε πως “έχουμε πρώτοι ξεκινήσει, σε συνεργασία με φαρμακεία της περιοχής, την ανακύκλωση οικιακών φαρμάκων, δημιουργήσαμε τρία σημεία ανακύκλωσης στο Δήμο και έχουμε δημιουργήσει ένα σημείο στον Άγιο Σιλά όπου οι δημότες μπορούν να μεταφέρουν τα ογκώδη αντικείμενα ή κλαδέματα τους, χωρίς καμία χρέωση”.

Ο Δήμος Ύψωνα στοχεύει επίσης να καταστεί και να πιστοποιηθεί ως ο πρώτος Δήμος της Επαρχίας Λεμεσού με σημαία Green Office, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, όπως μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, καλύτερη διαχείριση υδάτινων πόρων αλλά και πλήρη διαχείριση των απορριμμάτων στα γραφεία του Δήμου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy