«Πιο δυνατή αυτή η μάχη για αλλαγή» βροντοφώναξαν μαθητές για το κλίμα

Ο μαθητόκοσμος της Κύπρου διαδήλωσε ενάντια στην κλιματική αλλαγή

Ο μαθητόκοσμος της Κύπρου συμμετείχε χθες στην παγκόσμια κινητοποίηση ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Σε συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, μαθητές φώναξαν συνθήματα όπως “Πιο δυνατή αυτή η μάχη για αλλαγή”, “Δεν υπάρχει πλαν(ητης) Β”, “Κλιματική Δικαιοσύνη”, “Αλλαγή, όχι κλιματική αλλαγή”, “Χωρίς φύση, χωρίς μέλλον”, “Κάντε έρωτα, όχι σκουπίδια”, “Το κρίμα εν πας το Κλίμα”, “Αλλαγή συστήματος, όχι κλίματος”, “Σώστε το μέλλον μου”, “Αλλάξτε μυαλά, όχι το κλίμα”, “Η απάθεια δεν είναι λύση”, “Το αγόρι μου μ’ αρέσει καυτό, όχι η γη” και “Δεν είμαστε καλά, δεν έχουμε μυαλό είμαστ’ άρρωστοι με τη γη σε πυρετό”.

Με αυτά οι διαδηλωτές απαίτησαν η κυβέρνηση “να βάλει τον νουν της κάτω” για τη μείωση αερίων του θερμοκηπίου στο 45% μέχρι το 2030 αντί 25% που προωθείται και την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η οποία σύμφωνα με την ΕΕ μέχρι το 2020 θα πρέπει να φτάσει το 13% και η Κύπρος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 9%. Ταυτόχρονα, ζήτησαν περισσότερη εκπαίδευση στα δημόσια σχολεία για περιβαλλοντικά θέματα. Η ηγεσία της Παγκύπριας Συντονιστικής Μαθητών (ΠΣΕΜ) βρέθηκε στη μαθητική διαδήλωση για την κλιματική αλλαγή.

Σε ανακοίνωσή της σημείωσε ότι τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της καταστροφής του περιβάλλοντος είναι θέματα που αφορούν όλους και ειδικότερα εμάς τους μαθητές, καθώς με βάση τις προβλέψεις των επιστημόνων τις επόμενες δεκαετίες η κατάσταση θα χειροτερέψει. Πρόσθεσαν ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, δεν αφήνουν άλλη επιλογή στον κόσμο και ιδιαίτερα στη νεολαία, πέρα από τη δυναμική αντίδραση. Είναι ξεκάθαρο ότι εξυπηρετούνται οι μεγάλες επιχειρήσεις για να πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους σε βάρος του περιβάλλοντος, αλλά και της ανθρώπινης ζωής.

Ταυτόχρονα, η ΠΣΕΜ ζήτησε από την κυβέρνηση να παρθούν αποφάσεις για πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος στον τόπο και να σταματήσουν οι αλόγιστες αναπτύξεις, να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων και να προστατευτούν τα φυσικά τοπία. Κατά την επίδοση υπομνήματος στον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Δημήτρη Συλλούρη, ο εκπρόσωπος των μαθητών διαδηλωτών, Νικόλας Μούρος, εξήγησε ότι αυτό είναι το μέλλον τους και απαίτησαν η Βουλή να τους ακούσει αφού το υπόμνημα υπογράφουν 80 επιστήμονες, όπως επεσήμανε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, παραλαμβάνοντας το υπόμνημα, συνεχάρη τους μαθητές για την πρωτοβουλία τους. “Ξέρω ότι γίνονται σε πολλές χώρες του κόσμου οι απεργίες, χώρες που μολύνουν την ατμόσφαιρα ποσοτικά και όχι αναλογικά πολλαπλάσια από ότι η μικρή Κύπρος. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι η Κύπρος δεν πρέπει να μειώσει σημαντικά την ανάλογη μόλυνση του περιβάλλοντος που γίνεται και τη συνεισφορά της, την αρνητική, στις κλιματολογικές αλλαγές”, ανέφερε.

Έξαλλος ο Δ. Συλλούρης με το… κουλούρι

Ο Πρόεδρος της Βουλής ήταν έξαλλος από το περιεχόμενο των συνθημάτων που ακούστηκαν. Το σύνθημα των μαθητών “Συλλούρη, Συλλούρη, Συλλούρη η εμπιστοσύνη έγινε κουλούρι” φαίνεται ότι ήταν αυτό που εξόργισε περισσότερο τον Πρόεδρο της Βουλής. Στην τοποθέτησή του στη συνεδρία της Ολομέλειας σχολίασε ότι το να καθυβρίζεται το πρόσωπό του είναι σαν να προσβάλλεται ο θεσμός της Βουλής συνολικά και διερωτήθηκε εάν είναι ορθόν να δέχεται προσωπικές ύβρεις παρά το ότι παρευρέθηκε για να παραλάβει τις εισηγήσεις των διαδηλωτών.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η 16χρονη Greta Thunberg, η οποία εμπνεύστηκε τη “σχολική απεργία για τις κλιματικές αλλαγές” που πλέον έλαβε παγκόσμιες διαστάσεις, προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης 2019. Η υποψηφιότητά της έγινε γνωστή την Πέμπτη από τον Νορβηγό βουλευτή Andre Ovstegard, ο οποίος σχολίασε: «Η Greta Thunberg ξεκίνησε ένα μαζικό κίνημα στο οποίο βλέπω μάλλον τη βασικότερη συνεισφορά στην ειρήνη». Η Greta μιλώντας στη σουηδική εφημερίδα Aſtonbladet σχολίασε την υποψηφιότητά της ως κάτι “απίστευτο και λίγο περίεργο”.

Άννα Μισιαούλη

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy