Πιο επικίνδυνος ο αναλφαβητισμός των εποπτικών αρχών

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

Οι εποπτικές Αρχές «κατηγορούν» συχνά τους πολίτες για χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό και προωθούν δράσεις για να μας μορφώσουν. Και αυτό αφορά και την Κύπρο. Την προηγούμενη εβδομάδα η Κεντρική Τράπεζα πραγματοποίησε συνέδρια «στο πλαίσιο του συντονιστικού ρόλου που έχει αναλάβει για την προώθηση του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και της Χρηματοοικονομικής Παιδείας στην Κύπρο», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι την ίδια μέρα και ώρα που πραγματοποιείτο στην Κύπρο το συνέδριο της Κεντρικής Τράπεζας για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού κατέρρεε η Silicon Valley Bank. Όχι επειδή έκανε κάτι παράνομο, αλλά επειδή επηρεάστηκε η λειτουργία της ένεκα της αύξησης των επιτοκίων που επέβαλε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, η οποία με τη σειρά της οδήγησε στη μείωση της αξίας των ομολόγων. Δηλαδή η τράπεζα κατέρρευσε λόγω των αποφάσεων της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία μάλιστα απέτυχε να εκτιμήσει έγκαιρα την πορεία των γεγονότων.

Σημειώνεται ότι με παρόμοιο τρόπο ενήργησε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην οποία είναι μέλος η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, αφού τους τελευταίους μήνες έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ αύξησης των επιτοκίων αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην πραγματική οικονομία.

Και το ερώτημα το οποίο προκύπτει είναι το εξής: Τελικά ποιοι χρειάζονται μαθήματα για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό; Οι πολίτες ή οι αρμόδιοι για τη διαχείριση της οικονομικής πολιτικής;

Το βέβαιο πάντως είναι ότι ο αναλφαβητισμός των εποπτικών Αρχών είναι πιο επικίνδυνος από τον ενδεχόμενο αναλφαβητισμό των πολιτών. Και εμείς στην Κύπρο το ζήσαμε στο πετσί μας αυτό, ειδικά στην περίπτωση με το μνημόνιο το οποίο φορτωθήκαμε λόγω των κακών τραπεζικών πρακτικών και της διάτρητης εποπτείας, αλλά και στην περίπτωση του Συνεργατισμού που τον έκτισαν οι αποκαλούμενοι από τις εποπτικές Αρχές χρηματοοικονομικά αλφάβητοι, αλλά μετά τον ανέλαβαν οι ειδικοί και οι επαγγελματίες –όπως τους αποκαλούσε η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ– και τον οδήγησαν στην κατάρρευση.

Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση τα συνέδρια για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό των πολιτών. Είναι πιο σημαντικό όμως να εξεταστεί και το ενδεχόμενο του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού στις εποπτικές Αρχές, οι οποίες λαμβάνουν αποφάσεις που έχουν επιπτώσεις στη ζωή εκατομμυρίων πολιτών. Και ειδικά στην Κύπρο, η οποία πέρασε όσα πέρασε, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Και δεν αφορά μόνο την Κεντρική Τράπεζα, αλλά όλες τις εποπτικές Αρχές, όπως την Κεφαλαιαγορά, τον τομέα των ασφαλειών κ.τ.λ.

Για την κατάρρευση της Silicon Valley Bank η Κύπρος δεν μπορεί να κάνει κάτι. Αναμένουμε όμως ότι οι εποπτικές Αρχές θα ενεργήσουν με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και σοβαρότητα σε σχέση με τη διαχείριση της προηγούμενης παγκόσμιας κρίσης. Προσβλέπουμε επίσης ότι οι πολιτικοί που στην προηγούμενη κρίση μάς έλεγαν για τους «καλύτερους τραπεζίτες στον κόσμο», έμαθαν από τα παθήματά τους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy