Πιο κάτω κι απ’ τον πάτο…

Του Δημήτρη Σωφρονίου*

Υπάρχει το βαρέλι. Υπάρχει ο πάτος του. Υπάρχουν τα κατακάθια σ’ αυτόν. Μπορεί να υπάρχει κάτι πιο κάτω κι απ’ αυτό; Μπορεί. Είναι ο λεκτικός κρετινισμός, ο λεκτικός βούρκος που για άλλη µια φορά ξεστόµισε ο Νίκος Νουρής.

Αναφέροµαι βέβαια στις κίβδηλες δηλώσεις του περί εντοπισµού 1.100 περιστατικών ανθρώπων µε AIDS στο Πουρνάρα και 800 ασθενών µε φυµατίωση. Φρόντισε για άλλη µια φορά (αν και µας έχει γίνει πλέον συνήθεια) να απογειώσει το ρατσιστικό του κρεσέντο, αυτή τη φορά όµως όχι µόνο απέναντι στους πρόσφυγες και µετανάστες, αλλά στοχοποιώντας και στιγµατίζοντας το σύνολο γενικά των οροθετικών και άλλων ανθρώπων µε χρόνιες ασθένειες, συµβάλλοντας στην πάρα πέρα αύξηση της ευαλωτότητας και επανατραυµατοποίησής τους.

Και δεν το θεωρώ καθόλου τυχαίο ότι στην προσπάθειά του να προσθέσει όσο το δυνατόν περισσότερη δηµαγωγική γαρνιτούρα, αναφέρθηκε σε συγκεκριµένες µολυσµατικές ασθένειες που τις µεταφέρουν οι «ξένοι», λες και οι ασθένειες αυτές δεν «ευδοκιµούν» στον δικό µας πληθυσµό!

Να πληροφορήσουµε απλά τον υπουργό πως ο HIV δεν µεταδίδεται ούτε µε την κοινωνική επαφή, ούτε µε την αγκαλιά, ούτε µε το φιλί, ούτε καν πλέον µε τη σεξουαλική επαφή αν έχουν µη ανιχνεύσιµο φορτίο!

Αυτά ως συνέχεια της τελευταίας αυθόρµητης απόφασής του να απελάσει χωρίς δεύτερη σκέψη όσους είχαν εµπλακεί στα επεισόδια στο κέντρο (κάθε άλλο παρά φιλοξενίας) Πουρνάρα, σπεύδοντας να ικανοποιήσει έναν εθνικιστικό εσµό επιδοτούµενο από πολιτικά και µιντιακά κέντρα. Κανένας δεν επικροτεί τα επεισόδια, αυτό νοµίζω είναι αυτονόητο. Όταν όµως ζεις στις αθλιότερες συνθήκες διαβίωσης, όταν δίνεις µάχη για µια τέντα, µια κουβέρτα, µια πρίζα να φορτίσεις το κινητό σου, φοβάσαι να πας τουαλέτα, ζεις µεσ’ τα κοντέινερ και µεσ’ τα λασπόνερα, ε… δεν θέλει και πολύ για να ξεσπάσουν εντάσεις.

Και ας έρθουν λίγο στη θέση αυτών των ανθρώπων οι κάθε λογής ασπάλακες που ξεχνούν πως η ιστορία της ανθρωπότητας υπήρξε πάντα µια διαρκής µετακίνηση από µη βιώσιµα σε πιο βιώσιµα µέρη. Ας σκεφτούν όλοι αυτοί που φροντίζουν να βουτάνε τη γλώσσα τους πριν µιλήσουν στην κοιλιά του Γκέµπελς πως έτσι τρέφουν την τερατώδη µήτρα που γεννάει τα φίδια του ρατσισµού και του φασισµού!

Έχει φτάσει στο σηµείο (ο συγκεκριµένος υπουργός) να µιλά ανοικτά για επαναπροωθήσεις (push backs), πράξη εντελώς παράνοµη που καταπατά κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Ένα έγκληµα που κουρελιάζει κάθε χάρτα ανθρωπίνων δικαιωµάτων και που στοιχίζει ανθρώπινες ζωές.

Είναι ο ίδιος υπουργός που προ διετίας κήρυξε το Πουρνάρα «µολυσµένη περιοχή» επειδή βρέθηκαν τέσσερα κρούσµατα ψώρας, µε αποτέλεσµα το κέντρο να µετατραπεί πλέον σε κλειστή δοµή. Ήταν το ίδιο χρονικό διάστηµα που διαλαλούσε πως στο Πουρνάρα έχουν καταφύγει 17 τροµοκράτες του ISIS, χωρίς βέβαια καµία απόδειξη περί τούτου.

Είναι ο ίδιος υπουργός που αποφάσισε να διχοτοµήσει για δεύτερη φορά την πατρίδα του, τοποθετώντας συρµατόπλεγµα για να ανακόψει δήθεν τις «παράνοµες» ροές, που σύµφωνα µε το πιασάρικο αφήγηµά του µας τους στέλνει η Τουρκία για να µας «αλλοτριώσει» πολιτισµικά. Ένα αφήγηµα βέβαια που καµία χώρα διεθνώς δεν το έχει ενστερνιστεί. Σε µία χώρα που από το ’74 φωνάζει για κατάργηση του συρµατοπλέγµατος της «ντροπής»!

Είναι ο ίδιος υπουργός που όταν «έσκασε» το ρεπορτάζ του Al Jazeera για τα «χρυσά» διαβατήρια έβλεπε τουρκικό δάκτυλο, γιατί, λέει, το συγκεκριµένο κανάλι ανήκει στο Κατάρ που έχει φιλικές σχέσεις µε τη Τουρκία!

Όλα αυτά λοιπόν, τοποθετηµένα εντέχνως από όσους εµπορεύονται το δηλητήριο του ρατσισµού και της ξενοφοβίας µέσα στο µπλέντερ της διαστρέβλωσης και της φαιάς προπαγάνδας, έχουν ως απώτερο σκοπό να πείθουν ανθρώπους µετέωρους πνευµατικά, των οποίων εν τέλει η µόνη τους σταθερά είναι ο φόβος, η συνωµοσιολογία και το µίσος τους προς τους ξένους. Όλοι αυτοί που ποντάρουν πάνω στο ακροδεξιό ακροατήριο της ελληνόψυχης ανθρωποφαγίας, στρώνουν ταυτόχρονα το χαλί του φασισµού.

Αλλά πριν στρωθεί το χαλί του φασισµού και σαρώσει τα πάντα µε το ζόφο του, στρώνεται το χαλάκι του «νοικοκυραίου», του «να πάνε στη χώρα τους», του «φοβόµαστε να κυκλοφορήσουµε», του «µας παίρνουν τις δουλειές και τα επιδόµατα». Είναι ακριβώς σε εκείνο το σηµείο που η σαπίλα και η προστυχιά που ταΐζουν το «ύφος» του κοινωνικού κατιµά και ταυτόχρονα ταΐζονται µε το «ήθος» της λέπρας του λουµπεναριού, συναντώνται µε το ρατσισµό του υπανθρώπου και το ψέµα του Γκεµπελίσκου!

Υστερόγραφο:

Επειδή ο συγκεκριµένος υπουργός, ως σύγχρονος θεοµπαίχτης, συνηθίζει να περιφέρει την κορδωµένη κενότητά του µπροστά από κάτι εικόνες του Χριστού ίσα µε το µπόι του (επιδιώκοντας µάλλον ένα επιπλέον µεταφυσικό κύρος) να τον πληροφορήσουµε πως και ο Χριστός πρόσφυγας ήταν! Χωρίς όµως AIDS!

* Φιλόλογος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.