Πιο μικρά αλλά πιο ακριβά τα νέα σπίτια – Σημαντική μείωση στις άδειες οικοδομής

Πιο μικρά αλλά και πολύ πιο ακριβά είναι τα νέα σπίτια, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, αποτυπώνοντας το κύμα ακρίβειας που έχει παρασύρει την αγορά και ειδικότερα τα υλικά οικοδομής. Παράλληλα ο αριθμός των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2022 είναι σημαντικά μειωμένος σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, επιβεβαιώνοντας ότι η αγορά έχει εισέλθει σε κατάσταση στασιμοπληθωρισμού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2022 εκδόθηκαν 7.604 άδειες οικοδομής, σε σύγκριση με 8.164 την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας μείωση 6,9%. Αναφέρεται επίσης ότι η συνολική αξία των αδειών αυτών παρέμεινε στα επίπεδα του προηγούμενου έτους, ενώ το συνολικό εμβαδόν μειώθηκε κατά 6,3%. Ακόμη, αναφέρεται ότι ο αριθμός των οικιστικών μονάδων παρουσίασε μείωση της τάξης του 6,3%.

Όσον αφορά τον Δεκέμβριο 2022 αναφέρεται ότι ο αριθμός των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν από τις δημοτικές Αρχές και τις επαρχιακές διοικήσεις, ανήλθε στις 618. Αναφέρεται επίσης ότι η συνολική αξία των αδειών αυτών έφθασε τα 213,2 εκατ. ευρώ και το συνολικό εμβαδόν τις 187,1 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Ακόμη, αναφέρεται ότι με τις άδειες αυτές προβλέπεται να ανεγερθούν 863 οικιστικές μονάδες.

Η Στατιστική Υπηρεσία επισημαίνει ότι «οι άδειες οικοδομής συνιστούν σημαντική ένδειξη για τη μελλοντική δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy