Πυρά από παντού κατά του προϋπολογισμού λιτότητας

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Τα πυρά των βουλευτών της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε ο προϋπολογισμός λιτότητας που κατέθεσε η κυβέρνηση κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Από την πλευρά τους οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος επιχείρησαν με τις ομιλίες τους να ωραιοποιήσουν την τραγική κατάσταση στους τομείς της οικονομίας, εσωτερικής διακυβέρνησης και των κοινωνικών ζητημάτων.

Φυσικά δεν έλειψε από τις αναφορές των βουλευτών και το Κυπριακό ανάλογα με τις θέσεις του κάθε κόμματος.

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου
Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

«Η Κυβέρνηση μεταθέτει στο Ανώτατο την ευθύνη για τη δικαιοσύνη»

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα, μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2017, αναφέρθηκε στον τομέα της δικαιοσύνης και ειδικά στην ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης που – όπως είπε – συνιστά ουσιαστικό κριτήριο της ευνομούμενης πολιτείας.

Η κ. Σάββα είπε ότι για το ΑΚΕΛ ο Προϋπολογισμός δεν είναι απλά λογιστική προσέγγιση αλλά συνιστά πολιτικό σχεδιασμό, προσθέτοντας ότι από τον Προϋπολογισμό του 2017 απουσιάζουν οι αναγκαίες δαπάνες για το σύστημα δικαιοσύνης.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι οι κυβερνώντες υπεκφεύγουν να ασχοληθούν με το θέμα και μεταθέτουν την ευθύνη στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ανέφερε πως οι δαπάνες για τη δικαιοσύνη είναι 160 ευρώ ανά κάτοικο σε χώρες όπως το Λουξεμβούργο ενώ οι δαπάνες που αφορούν τη δικαιοσύνη στην Κύπρο είναι 25 ευρώ.

Κάλεσμα για συναίνεση

Να συνεχίσουν συναινετικά ωσότου η κρίση αποτελέσει μια κακή ανάμνηση κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά, σημειώνοντας ότι δεν είναι η ώρα της μικροπολιτικής και των σκοπιμοτήτων.

Ο κ. Κουλλά μίλησε για τις θυσίες και το πείσμα των Κύπριων πολιτών αλλά και την αποφασιστική πολιτική που ακολούθησε η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν ακόμη διαχρονικά προβλήματα.

Για το “success story” είπε ότι «εμείς δεν είπαμε αυτό το πράγμα». Είναι οι αυστηροί κριτές στο εξωτερικό που μιλάνε για “success story”, πρόσθεσε.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις, εξέφρασε τη θέση ότι αν πουλήσεις κάτι στην κανονική του τιμή δεν είναι ξεπούλημα.

«Ελεύθερη πτώση υποχωρήσεων στο Κυπριακό»

Για μια ελεύθερη πτώση υποχωρήσεων εκ μέρους τους Προέδρου της Δημοκρατίας με ορατό τον κίνδυνο να οδηγήσει τη διαδικασία σε μια διεθνή διάσκεψη με αυστηρή επιδιαιτησία και χρονοδιαγράμματα, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούτας.

Ανέφερε ακόμα ότι η επιλογή του Προέδρου να αποδεχθεί τη σύγκληση διάσκεψης είναι πολιτικά επικίνδυνη, με απρόβλεπτες προεκτάσεις για την τελική συμφωνία.

Οι Τούρκοι, πρόσθεσε, πήραν στα βασικά κεφάλαια ό,τι ακριβώς ήθελαν, δηλαδή νομιμοποίηση των κλεμμένων, κρατική οντότητα, νομιμοποίηση του εποικισμού, διαχείριση των ενεργειακών πόρων και άλλα ουσιαστική σημασία προνόμια που σχεδόν όλα είναι συστατικά συνομοσπονδίας και όχι ομοσπονδιακού κράτους. Ο Πρόεδρος, πρόσθεσε, κατάφερε να κερδίσει απολύτως τίποτα ούτε ακόμα και τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Συνέχεια των πολιτικών της Τρόικας ο προϋπολογισμός 2017»

Ο προϋπολογισμός του 2017 είναι στην ουσία η συνέχεια των πολιτικών της Τρόικας, δήλωσε ο Βουλευτής ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις Νίκος Κέττηρος, σημειώνοντας ότι η διαχείριση της οικονομίας απαιτεί συναίνεση και σοβαρότητα όχι ετσιθελικές προσεγγίσεις χωρίς διάλογο, συνδιαβούλευση και αλληλοσεβασμό.

Ο κ. Κέττηρος εξέφρασε την ευχή και την προσδοκία «να ευοδωθούν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και επιστροφής όλων των προσφύγων στους τόπους μας».

Έκανε ειδική αναφορά στους προσφυγικούς κυβερνητικούς οικισμούς, κάνοντας λόγο για υποβαθμισμένες περιοχές, με βασικές ελλείψεις υποδομών και εικόνες εγκατάλειψης. Την ίδια ώρα, σημείωσε ο κ. Κέττηρος, «που δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ για τον προσφυγικό κόσμο και τις υπόλοιπες ευάλωτες ομάδες, η Κυβέρνηση διαθέτει και μάλιστα αφειδώλευτα εκατομμύρια σε συμβούλους και μελέτες για ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου».

«Ενώπιον μας έχουμε τον προϋπολογισμό του 2017, ο οποίος είναι στην ουσία η συνέχεια των πολιτικών της Τρόικας. Πολιτικές οι οποίες εξάλλου αποτελούν το πολιτικό μανιφέστο της Κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ όπως είχε ομολογήσει ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών».

«Επιτυχής η διακυβέρνηση στους τρεις βασικούς άξονες»

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού αναφέρθηκε στην επιτυχία της Κυβέρνησης στους τρεις κεντρικούς άξονες που έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση του τόπου, που είναι το Κυπριακό, η οικονομία και οι μεταρρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά το κούρεμα, απαντώντας στον Βουλευτή του ΑΚΕΛ Νίκο Κέττηρο, ανέφερε ότι δεν ήταν το κούρεμα που οδήγησε στην καταστροφή της οικονομίας, αλλά η καταστροφή της οικονομίας που οδήγησε στο κούρεμα.

Είπε ακόμα ότι ο λόγος που οδήγησε στο κούρεμα ήταν το μεγάλο όχι της Βουλής στην πρώτη πρόταση για απομείωση των καταθέσεων και απευθυνόμενος στους Βουλευτές του ΑΚΕΛ είπε ότι “επιμένετε ότι με την αύξηση του κρατικού μισθολογίου θα υπάρξει ανάπτυξη, δηλαδή η λογική να βγάζουμε από τη μία τσέπη και να βάζουμε στην άλλη τσέπη”.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, είπε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διαδικασία που έχει συμφωνηθεί για τη Γενεύη αποτελεί σημαντική εξέλιξη παρά τις διαφορετικές αναγνώσεις.

«Η επαρχία Αμμοχώστου παίρνει ελάχιστα από τον κρατικό προϋπολογισμό»

Για ακόμα μια χρονιά η επαρχία Αμμοχώστου παίρνει τα ελάχιστα από τον κρατικό προϋπολογισμό, ανέφερε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάννης.

Ο κ. Τζιοβάνης ανέφερε ότι σε μια επαρχία που η εργασία είναι ταυτισμένη με την εποχικότητα, η ανεργία, η έλλειψη υποδομών αλλά κι η έλλειψη οράματος από τους ιθύνοντες έχουν καταντήσει την επαρχία Αμμοχώστου μίζερη, κακοποιημένη, φτωχοποιημένη και απομονωμένη. Πρόσθεσε ότι την αύξηση στην τουριστική οικονομία την έχουν καρπωθεί οι λίγοι και οι εκλεκτοί, λόγω των προβλημάτων που δημιουργεί το all-inclusive, το εσκεμμένο over booking και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων με την υπογραφή προσωπικών συμβολαίων.

Ανέφερε ακόμα ότι τα έργα 95 εκ. ευρώ που είχε εξαγγείλει πέρυσι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν υλοποιήθηκαν ποτέ και ότι τα μοναδικά έργα που έχουν πάρει μπρος είναι τα συγχρηματοδοτούμενα τα οποία αφορούν το αποχετευτικό και το πρόγραμμα αποκατάστασης των σκυβαλλότοπων.

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση, με τη μονομερή και μυστική απόφασή της για επιβολή πλαφόν στις εξαγωγές/εισαγωγές από το λιμάνι Λάρνακας, προφανώς προς εξυπηρέτηση μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, οδηγεί σε μαρασμό και καταστροφή ολόκληρη την Επαρχία Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου
Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

«Η δική μου γενιά αρνείται να συντηρήσει το φόβο»

Για να δώσουμε πραγματική προοπτική στις πόλεις μας και την πατρίδα μας ένας είναι ο στόχος: η άμεση απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, δήλωσε η Βουλευτής ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, η οποία αναφέρθηκε στον φόβο που καλλιεργούν κάποιοι, όπως είπε, σημειώνοντας ότι η δική της γενιά αρνείται να τον συντηρήσει.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι το 2016 από κάθε άποψη ήταν ένα κομβικό έτος. Και ναι, πρόσθεσε, «ας είμαστε ρεαλιστές χρειάζεται να ευημερήσουν οι αριθμοί για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε την πραγματική οικονομία».

Για την επαρχία Λάρνακας ανέφερε ότι τα προβλήματά της δεν είναι σημερινά «και θα ανέμενα ένα mea culpa από όλους». Την ίδια ώρα εξέφρασε τη θέση ότι «για να δώσουμε πραγματική προοπτική στις πόλεις μας και την πατρίδα μας ένας είναι ο στόχος η άμεση απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας».

Απευθυνόμενη στους συνάδελφους της «εσάς που χρησιμοποιείτε το φόβο», τους ρώτησε, «γιατί φοβίζετε τους πολίτες, γιατί τρομοκρατείτε τα όνειρα και τις προσδοκίες τους, γιατί ανατινάζετε τις γέφυρες, γιατί δεν αφήνετε την ελπίδα να ριζώσει στις ψυχές των προσφύγων μας»;

«Να αποκαταστήσουμε τη σχέση του κράτους με τον πολίτη»

Για ανάγκη αποκατάστασης του κράτους με τον πολίτη έκανε λόγο ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου.

«Να κάνουμε την πατρίδα μας τη χώρα εκείνη από την οποία οι νέοι μας δεν θα θέλουν να μεταναστεύσουν, δεν θα χρειάζεται να φύγουν. Χρειάζεται να κρατήσουμε εδώ το τεράστιο δυναμικό της νέας γενιάς και να επαναπατρίσουμε τους νέους που έφυγαν στο εξωτερικό», ανέφερε

Σε σχέση με το Κυπριακό, διερωτήθηκε πόσο διαφορετικός θα ήταν ο προϋπολογισμός 2017 χωρίς την ύπαρξη του Κυπριακού. Σημείωσε ότι αυτή θα είναι η μεγαλύτερη και ριζοσπαστικότερη μεταρρύθμιση. Πρόσθεσε ότι αν αλλάξει «ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον τόπο μας τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια, θα δώσουμε μια ευκαιρία στο τεράστιο ανεκμετάλλευτο δυναμικό ολόκληρης της Κύπρος και των ανθρώπων της».

«Οφείλουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας να τους προσφέρουμε την ευκαιρία να ζήσουν και να ευημερήσουν σε μια φυσιολογική χώρα», είπε.

«Ύψιστης σημασίας το μονοασφαλιστικό σύστημα υγείας»

Στα θέματα της Υγείας επικέντρωσε την ομιλία του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Τ. Γεωργίου επειδή όπως είπε θεωρεί ότι ότι ο τομέας αυτός είναι ύψιστης σημασίας για μια χώρα.

Δυστυχώς είμαστε μάρτυρες μιας συνεχούς υποβάθμισης της δημόσιας υγείας εν γένει και κατ’ επέκταση όλου του φάσματος που ονομάζουμε Σύστημα Υγείας και επικαλέστηκε δηλώσεις του του Υπουργού Υγείας στην Επιτροπή Υγείας, με την οποία είπε ότι τα Δημόσια Νοσηλευτήρια βρίσκονται σε «ελεύθερη πτώση».

Πρόσθεσε ότι είναι απόλυτη ανάγκη η Κύπρος επιτέλους να αποκτήσει Γενικό Σύστημα Υγείας και ανέφερε ότι υπήρξαν μονομερείς και ετσιθελικές πολιτικές, καθώς οι σημερινοί κυβερνώντες επέλεξαν αντί να υιοθετήσουν το συμφωνημένο πλαίσιο για ένα μονοασφαλιστικό σύστημα υγείας, προχώρησαν σε διεθνείς μελέτες για ένα πολυασφαλιστικό σύστημα υγείας, για να προσγειωθούν ανώμαλα μετά από 3 χρόνια περιπλάνησης.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η επιστολή του Υπουργού των Οικονομικών προς τον Υπουργό Υγείας η οποία αναφέρεται στη κάθετη διαφωνία του με το μονοασφαλιστικό σύστημα και διερωτήθηκε ποιος κυβερνά τελικά και ποια υπόγεια ρεύματα λειτουργούν για ένα τόσο μείζον και ευαίσθητο θέμα;

«Μόνο με συνέχιση συνομιλιών έχουμε ελπίδες να ζήσουμε ελεύθεροι στην Κερύνεια»

Την επανέναρξη των συνομιλιών χαιρέτισε η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου αναφέροντας ότι «μόνο έτσι έχουμε ελπίδες να ζήσουμε ελεύθεροι στην πατρίδα μας στην Κερύνεια μας όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι αυτής της χώρας, αυτής της πατρίδας»

Ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια επανένωσης της Κύπρου, γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να καταργήσουμε την κατοχή, για να φέρουμε και πάλι την ειρήνη στη χώρα μας και να εξαλείψουμε κάθε κίνδυνο να φτάσουν τα σύνορα της Τουρκίας στη Λευκωσία».

«Για να μπορεί ο κάθε πρόσφυγας, ο Κερυνειώτης, ο Μορφίτης, ο Βαρωσιώτης, ο Καρπασίτης, να έχει το δικαίωμα της επιλογής και που να πάει και που να μείνει. Για να μπορεί ο κάθε κύπριος πολίτης να διακινείται ελεύθερα σε όλα τα μήκη και πλάτη αυτού του νησιού», ανέφερε.

Η ίδια διαβεβαίωσε ότι ως Κερυνειώτισσα δεν θα πάψει ποτέ να αγωνίζεται «για να φέρουμε στον τόπο μας την ειρήνη και ελευθερία».

Είπε επίσης ότι όσοι βεβιασμένα προέτρεξαν επικρίνοντας και κατακρίνοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους για το μέλλον αυτού του τόπου.

«Η Κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί με αποφασιστικότητα και ταχύτητα»

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα αναφέρθηκε στις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα ως αυτές εξελίχθηκαν μετά τις ενέργειες και αποφάσεις της προηγούμενης διακυβέρνησης που – όπως ανέφερε – έδωσαν την ελπίδα στο λαό για έξοδο από τα αδιέξοδα που οδήγησαν οι πολιτικές της λιτότητας.

Ο κ. Κώστα είπε ότι ως αποτέλεσμα της ασυνεννοησίας και της προχειρότητας σχετικά με την ενοικίαση χώρων στο λιμάνι Λεμεσού για τις ανάγκες της TOTAL δημιουργήθηκε κίνδυνος για νέα καθυστέρηση στις γεωτρήσεις.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί με αποφασιστικότητα και ταχύτητα προς τη χάραξη στρατηγικής διαχείρισης των εξελίξεων στον τομέα της αξιοποίησης του φυσικού αερίου.

Ο κ. Κώστα αναφέρθηκε στις υπερβολικά ψηλές τιμές καυσίμων, κάνοντας λόγο για αισχροκέρδεια κάποιων σε βάρος των καταναλωτών, είπε ότι τα μέτρα του Υπουργείου Εμπορίου αποδείχθηκαν μη αποτελεσματικά και ότι πρέπει η ΕΠΑ να ολοκληρώσει την έρευνα για καρτέλ που άρχισε το Δεκέμβρη του 2014.

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου
Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

«Χρειάζεται συνεννόηση για Κυπριακό και ευημερία του τόπου»

Τη θέση ότι χρειάζεται συνεννόηση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και για το εθνικό ζήτημα αλλά και για την ευημερία του τόπου και του λαού, διατύπωσε ο Βουλευτής ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, εκφράζοντας την ετοιμότητα της ΕΔΕΚ να καταθέσει θέσεις και απόψεις με πατριωτισμό, σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Ο κ. Μυριάνθους εξέφρασε την απογοήτευση και τον έντονο προβληματισμό του για την απαξίωση των πολιτών προς τους θεσμούς και εισηγήθηκε ότι «θα πρέπει να μας απασχολήσει κάποτε ως Βουλή με εγγραφή και συζήτηση του θέματος στο Κεφάλαιο Δ, στο οποίο να καταθέσουμε όλοι με ειλικρίνεια, αυτά που οφείλουμε να κάνουμε γι’ αυτόν τόπο και τα οποία για χάριν διαχρονικών σκοπιμοτήτων δεν έγιναν ποτέ».

Το μόνο σίγουρο συμπέρασμα από τον προϋπολογισμό «είναι ότι σίγουρα δεν είναι αναπτυξιακός». Φυσικά, πρόσθεσε, «πώς θα μπορούσε να ήταν όταν βλέπουμε διαχρονικά ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των δημόσιων εσόδων καταλήγει ως έξοδο στο κρατικό μισθολόγιο χωρίς να λαμβάνονται μέτρα και να συνδέεται αυτό με παραμέτρους όπως παραγωγικότητα, ανταγωνιστικότητα, βιωσιμότητα». Τι να πει κάποιος όταν χρειάζεται να παρέμβει η Τρόικα για να λάβουμε μέτρα, είπε.

«Η αναχρηματοδότηση του χρέους η μόνη πολιτική που ακολουθείται»

Η μόνη οικονομική πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια είναι αυτή της συνεχούς αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους, δήλωσε η Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου.

Στην ομιλία της η Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών αναγνώρισε ότι υπάρχει ανάκαμψη, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν είναι επίτευγμα της Κυβέρνησης σας αυτή η ανάκαμψη διότι, ανέφερε, απευθυνόμενη στον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη «για 4 χρόνια δεν έχετε εφαρμόσει καμία απολύτως οικονομική πολιτική, παρά μόνο την πολιτική της συνεχούς αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους και όχι τη σταδιακή αποπληρωμή του μέσω πολιτικών που να υποβοηθούν την παραγωγική δραστηριότητα πέρα από τον τομέα των υπηρεσιών».

Σύμφωνα με την κ. Θεολόγου, «οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα της οικονομίας με τις γκρίζες και ακριβές εξόδους μας στις αγορές για να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος μας και να το επιμηκύνουμε», κάτι, που όπως είπε, «θεωρείται κατόρθωμα από τον Υπουργό». «Με απλά λόγια αυτό το δήθεν επίτευγμα θα το πληρώσουν περισσότερες μελλοντικές γενιές αντί αυτές που το δημιούργησαν», πρόσθεσε.

«Ηθική χρεοκοπία»

Η χρεοκοπία μας δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και ηθική, σύμφωνα με την Βουλευτή ΑΚΕΛ – Αριστέρα – Νέες Δυνάμεις Ειρήνη Χαραλαμπίδου η οποία στην ομιλία της στη Βουλή στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2017, εστίασε σε κριτική εναντίον της κυβέρνησης σε θέματα δικαιοσύνης και σε ζητήματα που εξετάζει η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.

Πως το είχε πει, ο Πρόεδρος τότε; διερωτήθηκε, απαντώντας ότι «καλούσε τον Ελεγκτή να είναι άτεγκτος, να ελέγχει ακόμα και τον ίδιο και όταν ο Ελεγκτής ανταποκρίθηκε και έλεγξε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Υπουργούς και περίγυρο… ανέκρουσε πρύμναν».

Σύμφωνα με την κ. Χαραλαμπίδου «ψάχνουν προφανώς να βρουν εκείνους που θα ελέγχουν οι ίδιοι οι κυβερνώντες για να καταφέρουν να περάσουν χαλινάρι και στον Γενικό Ελεγκτή».Έθεσε το ερώτημα «τι μας είπε ο Πρόεδρος στη συνέχεια; Ότι ο Γενικός Ελεγκτής με τη συμπεριφορά του υποσκάπτει τη σοβαρότητα του θεσμού που υπηρετεί».

«Απόλυτα συνεπής “ο λόφος του δεσμεύομαι” για ακόμη μια φορά», ανέφερε.
«Η χρεοκοπία μας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι δυστυχώς δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και ηθική», πρόσθεσε.

Οι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι, είπε, «οφείλουν να κάνουν αυτό που ορίζει το Σύνταγμα πάντοτε βέβαια αντικειμενικά και ακριβοδίκαια, και όχι οι κυβερνώντες να επιχειρούν να τους μετατρέπουν σε «δουλικά» της κυβέρνησης».

«Η Πάφος αντιμετωπίζεται ως φτωχός συγγενής από το κράτος»

Η Πάφος αντιμετωπίστηκε και αντιμετωπίζεται από το κεντρικό κράτος ως ο φτωχός συγγενής και οι Παφίτες ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ανέφερε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης.

Απηύθυνε παράλληλα αυστηρή προειδοποίηση ότι «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, το ποτήρι της υπομονής μας έχει ξεχειλίσει και δεν πρόκειται να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε με απάθεια να στραγγαλίζεται η επαρχία μας. Δεν θα συνεχίσουμε να ανεχόμαστε να βλέπουμε τα παιδιά μας να αναγκάζονται να ξενιτεύονται για να βρουν δουλειά και τελικά να τους χάνουμε για πάντα γιατί το κεντρικό κράτος δεν έχει πράξει ούτε κατά το ελάχιστο εκείνα που όφειλε για την Πάφο».

Σημείωσε ότι σημαντικότατα έργα υποδομής που έπρεπε να εκτελεστούν εδώ και χρόνια στην πόλη και επαρχία της Πάφου και θα έδιναν προοπτική και ανάπτυξη στην Επαρχία, όπως είπε, με διάφορες προφάσεις έχουν αφεθεί κλειδαμπαρωμένα στα χρονοντούλαπα, όχι της ιστορίας, αλλά της εκάστοτε κεντρικής εξουσίας.

vouli olomeleia

«Σοβαρές καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις στο βωμό κομματικών συμφερόντων»

Για σοβαρότατες καθυστερήσεις στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στο βωμό κομματικών και μικροπολιτικών συμφερόντων, έκανε λόγο ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής.

«Κι αυτό γιατί στο βωμό των κομματικών και μικροπολιτικών συμφερόντων θυσιάστηκε το εθνικό συμφέρον, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σοβαρότατες καθυστερήσεις στην υλοποίηση τους, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την τεράστια προσπάθεια και τις θυσίες που προηγήθηκαν», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι είναι εκπληκτικό να ακούει αρχηγούς κομμάτων να κατακεραυνώνουν την κυβέρνηση για την μη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων σε ημικρατικούς οργανισμούς και δευτερόλεπτα αργότερα στην ίδια ομιλία να ομολογούν ότι δεν πρόκειται να συνηγορήσουν στην αποκρατικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών.

«Εμείς παραμένουμε σταθεροί υποστηρικτές της αναγκαιότητας για σοβαρές μεταρρυθμιστικές τομές στη Δημόσια Υπηρεσία, θέλουμε την αποκρατικοποίηση της ΑΗΚ και της CYTA, επιζητούμε τη ζωτικής σημασίας μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και την εξίσου σημαντική μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υγείας για την οποία ευελπιστούμε ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα θέσουν υπεράνω όλων το συμφέρον των ιδίων των ασθενών», ανέφερε.

«Γεμίζουν οι τσέπες των λίγων και πολλοί ζουν φτώχεια και εξαθλίωση»

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου και σχολιάζοντας τη θέση της κυβέρνησης για την οικονομία και την ανάπτυξη είπε ότι το βέβαιο είναι ότι γεμίζουν οι τσέπες λίγων, του 8% , που αυγατίζουν τα κέρδη τους σε περίοδο κρίσης και υπόλοιποι χάνουν έως και 30% από τα εισοδήματά τους, που δύσκολα θα αναπληρωθούν.

Πρόσθεσε ότι η όλη εικόνα της λιτότητας και της υποταγής στους τροϊκανούς χωρίς παραμορφώσεις και πρόσκαιρες, μικροκομματικές συμπεριφορές, με το μάτι στο 2018 είναι φτώχεια εξαθλίωση, ανεργία, μετανάστευση, ευέλικτες μορφές εργασίας, περικοπές στους μισθούς, αφαίρεση εργατικών κεκτημένων, ανακυκλούμενη λιτότητα, τράπεζες σε ρόλο εργολάβου για να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.

“Εξάλλου, πριν αλέκτορα φωνήσαι, όχι τρις αλλά δις, σας έχουν απαρνηθεί, μόλις χτες” είπε προσθέτοντας ότι πρώτα το Δημοσιονομικό Συμβούλιο του κ. Γεωργιάδη κτυπά καμπανάκι, υποδεικνύοντας τον κίνδυνο απόκλισης του δημοσιονομικού προγράμματος και δεύτερο το κάλεσμα του Eurogroup για υιοθέτηση «σημαντικών πρόσθετων μέτρων για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου του προϋπολογισμού».

Είπε ότι πρέπει να παραθέτουμε την κατάσταση ως τη βιώνει ο λαός επειδή αλλιώς δεν γινόμαστε πιστευτοί και η απαξίωση κτυπάει κόκκινο.

«Να εφαρμόσουμε ένα ΓεΣΥ που θα σέβεται τον πολίτη»

Στο περιβάλλον, το θέμα του διαχειριστικού σχεδίου για τον Ακάμα αλλά και το ΓεΣΥ αναφέρθηκε ο Βουλευτής ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις Αδάμος Αδάμου, σημειώνοντας ότι «στα θέματα περιβάλλοντος και υγείας, δεν πρέπει να υπάρχει χρώμα, ούτε ανταγωνισμός».

Σύμφωνα με τον κ. Αδάμου «πρέπει όλοι να επικεντρωθούμε με συναίνεση, πάντρεμα ιδεών και βέλτιστων πρακτικών και να εφαρμόσουμε ένα ασθενοκεντρικό μονοασφαλιστικό ΓεΣΥ». Ένα ΓεΣΥ, πρόσθεσε, «που θα σέβεται τον πολίτη». «Να μην τον εξευτελίζει σε θέματα υγείας, στην πιο δύσκολη του ώρα, δηλαδή», είπε, προσθέτοντας ότι «μόνο έτσι θα τα καταφέρουμε». Διαφορετικά, προειδοποίησε «βλέπω κι αυτή την προσπάθεια να αποτυγχάνει», συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι «και τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά».

Ευχήθηκε «αυτά τα πολυδιαφημισμένα χρονοδιαγράμματα να τηρηθούν και το 2020 να αρχίσει το ΓεΣΥ». Θα πετύχουμε μόνο, είπε ο κ. Αδάμου «όταν η πολιτική θα πάψει να αποφασίζει αν θα πάρει κάποιος έγκαιρα και σωστά τη θεραπεία του, με παρεμβάσεις». Είναι πράγματι κατάντια, ανέφερε, «να τρέχεις από Βουλευτή σε Βουλευτή για μια παρέμβαση, γιατί ο πολίτης δεν μπορεί να έχει την υγεία του, το αυτονόητο. Αυτό δηλαδή που είναι βασικό δικαίωμά του».

Ο Αδάμος Αδάμου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του Ακάμα εκφράζοντας την θέση του ΑΚΕΛ για «δημιουργία ενός εθνικού πάρκου, το οποίο αν αξιοποιηθεί σωστά και με κύρια συνιστώσα την ανάπτυξη των γύρω κοινοτήτων, τότε θα επιφέρει μόνο θετικά στην περιοχή». Άσκησε επίσης κριτική για το κλείσιμο του Δασικού Κολεγίου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των δασικών υπαλλήλων.

«Επανάληψη-φωτογραφία του περσινού ο Προϋπολογισμός του 2017»

Ως επανάληψη-φωτογραφία του περσινού, χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό του 2017, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, στην ομιλία του στην Βουλή.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές, ότι θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό, για να εξασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας, ιδιαίτερα κατά τη κρίσιμη αυτή περίοδο αναζωπύρωσης των συνομιλιών, για λύση του Κυπριακού, είπε ο βουλευτής Πανίκος Λεωνίδου.

Σημείωσε ότι η ψήφιση του Προϋπολογισμού από το ΔΗΚΟ, σε καμία περίπτωση δεν ισοδυναμεί με επιδοκιμασία από πλευράς δικής μας, στην Κυβέρνηση και την πολιτική της , απέναντι στην οποία βρισκόμαστε, σε κάθε περίπτωση που κρίνουμε ότι αυτή η πολιτική , δεν είναι συμφέρουσα και ωφέλιμη για τον τόπο.

Χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό, ως επανάληψη-φωτογραφία του περσινού, για να μην πω εν τέλει, αντιαναπτυξιακό, σημείωσε, υπό την έννοια, ότι σε αρκετές περιπτώσεις, όχι μόνο δεν αυξάνει, αλλά αντίθετα μειώνει τα κονδύλια.

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου
Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

«Άλυτα παραμένουν σημαντικά ζητήματα του αγροτικού κόσμου»

O βουλευτής Άντρος Καυκαλιάς δήλωσε ότι “σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην αγροτική πολιτική παραμένουν άλυτα, δυσχεραίνοντας περαιτέρω την αγροτική ζωή και αδιάφευκτα τη θέση των κατοίκων της υπαίθρου”.

Ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι “ο προϋπολογισμός του κράτους, ως επίσης και οι συνολικότεροι σχεδιασμοί και αποφάσεις της κυβέρνησης δεν αποτελούν απάντηση ή λύση στα πολλά προβλήματα και τις πιέσεις που δέχεται ο αγροτικός κόσμος αλλά αντίθετα, σε κάποιες περιπτώσεις, επιδεινώνουν τα δεδομένα”.

Πρόσθεσε ότι “την ίδια στιγμή ο Οργανισμός Γεωργικής Ασφάλισης (ΟΓΑ) παραμένει ακρωτηριασμένος χωρίς την αναγκαία στελέχωση και κονδύλια για να μπορεί να επιτελέσει το έργο του και ως αποτέλεσμα οι γεωργοί αναμένουν ακόμη τις αποζημιώσεις τους, τις οποίες έπρεπε να είχαν πάρει εδώ και καιρό”.

Για την Επιτροπή Σιτηρών, ο κ. Καυκαλιάς, κάλεσε την κυβέρνηση “να εγκαταλείψει τις εμμονές της, να θέσει πάνω από όλα το συμφέρον του τόπου και της κοινωνίας και να διασφαλίσει τον δημόσιο χαρακτήρα της Επιτροπής και τον ρυθμιστικό ρόλο που διαδραματίζει στην εμπορία και στη διατήρηση στρατηγικών αποθεμάτων”.

«Προκαλεί απορίες ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται ‘η αριστερή πλευρά”»

Ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται η αριστερή πλευρά εντός της αίθουσας της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων “μου προκαλεί απορίες λες και ήταν απούσα για δεκαετίες από αυτή την αίθουσα” δήλωσε ο Βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι, η αριστερή πλευρά, “είναι απόλυτα συνεπής στην απιστία της” ως προς τους δείκτες σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε ειδικά στην πρώην Υπουργό Εργασίας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, λέγοντας ότι ανέλαβε με το ποσοστό ανεργίας να ανέρχεται στο 4.5% και το κατάντησε στο 14.5%.

Για θέματα Παιδείας ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι “άλλοι είναι αυτοί που υπονομεύουν τις αλλαγές, τον εκσυχρονισμό και τον διάλογο για τις μεταρρθυμίσεις” στην εκπαίδευση, όπως επίσης “άλλοι είναι αυτοί που βρίσκονται πίσω από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών οργανώσεων και άλλοι αυτοί οι οποίοι υποκινούν τους μαθητές να προτείνουν δημοψηφίσματα”.

«Η πραγματική οικονομία συνεχίζει να κλονίζεται»

Παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει στην βελτίωση που εμφανίζεται σε ορισμένους δείκτες η πραγματική οικονομία συνεχίζει να κλονίζεται, είπε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης.

Ο κ. Ορφανίδης ανέφερε ότι η κυπριακή κοινωνία συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με την ανεργία, την ανέχεια και τα κοινωνικά παντοπωλεία.

Η έξοδος μας από το μνημόνιο, σημείωσε, πρέπει να αρχίσει να έχει αντίκρυσμα και στις τάξεις της κοινωνίας.

Η Κυβέρνηση, συνέχισε, έχει καθήκον να διαμορφώσει με τέτοιο τρόπο τον κρατικό Προϋπολογισμό ώστε η πραγματική οικονομία να οδηγηθεί στην έξοδο από την κρίση. “Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα τονώσει την ανάπτυξη, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα μεγεθύνει τον παραγόμενο εθνικό πλούτο”, πρόσθεσε.

«Μέσα από υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική η οικονομία βρίσκεται πλέον σε γερές βάσεις»

Μέσα από μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, όπως φαίνεται άλλωστε και μέσα από τις επιδόσεις των δημοσίων οικονομικών, με έμφαση στις επενδύσεις και σε συνδυασμό με τις στοχευμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, η οικονομία βρίσκεται πλέον σε γερές βάσεις, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, προσθέτοντας ότι “οι προσπάθειες της Κυβέρνησης, της Βουλής και κυρίως της κοινωνίας της ίδιας, έχουν αρχίσει να αποδίδουν”.

Ο κ. Δίπλαρος είπε ότι “σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, η επικέντρωση των πολιτικών μας επιβάλλεται να προσηλωθεί στις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια υπηρεσία, στην τοπική αυτοδιοίκηση και στον τομέα της παιδείας και της υγείας”.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Δίπλαρος είπε ότι “η συμφωνία για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, μετά το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε στο Μοντ Πελεράν διασώζει τη δυναμική που υπήρχε, επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα και καθορίζει ακόμη ότι συνεχίζουμε από κει που μείναμε”.

«Ο προϋπολογισμός του 2017 δεν πείθει ότι θα αλλάξουν τα πράγματα»

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπήρξαν χρόνια εφαρμογής μιας ακραίας και άδικης οικονομικής πολιτικής και ο προϋπολογισμός για το 2017 δεν πείθει ότι θα αλλάξουν τα πράγματα, ανέφερε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου.

Στην ομιλία της, έθιξε επίσης τις ελλείψεις, όπως είπε, που παρατηρούνται στον τόπο μας στον τομέα της πυρόσβεσης. Η κ. Μαύρου είπε ότι η καταστροφική πυρκαγιά στη Σολέα άφησε πίσω τις δύο νεκρούς μαζί με την καμένη γη και τις τεράστιες καταστροφές ενώ στην έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε για διερεύνηση των αιτιών της καταστροφής, καταγράφεται ότι υπήρξε καθυστέρηση στην επέμβαση καταστολής καθώς και στην κινητοποίηση των απαραίτητων δυνάμεων και πτητικών μέσων και δεν υπήρχαν οι κατάλληλες υποδομές για έγκαιρη καταστολή.

Πρόσθεσε ότι σε μια χώρα όπως η Κύπρος, η οποία αντιμετωπίζει συχνά φυσικές καταστροφές λόγω των υψηλών θερμοκρασιών το καλοκαίρι είναι ανεπίτρεπτο οι δαπάνες για πυρόσβεση να μειώνονται συνεχώς, ενώ είναι και πεπαλαιωμένα τα οχήματα και τα άλλα μέσα που διαθέτει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Αναφερόμενη στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή κοινωνία, η κ. Μαύρου, είπε ότι φθάνουν κοντά μας τραγικές περιπτώσεις που δεν τυγχάνουν καμιάς στήριξης για το κράτος γιατί η υποδομή και το δίχτυ προστασίας έχει διαλυθεί.

«Ύψιστη διαδικασία η συζήτηση του Προϋπολογισμού»

Η συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού σε μια δημοκρατική χώρα είναι μια ύψιστη διαδικασία για να ελέγξει τον προϋπολογισμό του κράτους που αφορά το μέλλον και την ανάπτυξη για ένα καλύτερο αύριο, είπε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου.

Σημείωσε ότι η συζήτηση του προϋπολογισμού είναι και μια ευκαιρία για μια συνολικότερη εκτίμηση της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος.

Ειδικότερα, ανέφερε, αυτές τις ημέρες με τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό πρόβλημα επιβάλλεται ο καθένας να καταθέσει τη δική του άποψη, την άποψη για το Κυπριακό και για τα θέματα κατοχής της πατρίδας μας.

Είναι η ώρα, συνέχισε, που τελειώνει ο δρόμος των διαπραγματεύσεων, είναι η ώρα που η κοινωνία απαιτεί από εμάς σύνεση και σωφροσύνη.

vouli olomeleia

«Απογοήτευση για το ύψος των κονδυλιών για την αμυντική θωράκιση»

Ως γενική εικόνα, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2017 “είναι ισοσκελισμένος, με πρωτογενή πλεόνασμα και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, δήλωσε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Γεώργιος Προκοπίου ο οποίος είπε, επίσης, ότι η οικονομία της Κύπρου σίγουρα έχει διαφοροποιηθεί από αυτή που ήταν πριν τρία χρόνια, όταν βιώσαμε τον οικονομικό όλεθρο και την καταστροφή.

Ο κ. Προκοπίου είπε ότι για τον ίδιο η πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας θα επέλθει μόνο όταν τα κοινωνικά παντοπωλεία και συσσίτια θα πάψουν να λειτουργούν γιατί απλά δεν θα χρειάζονται και κάθε οικογένεια να έχει έστω και ένα μέλος με θέση εργασίας ικανή να τη συντηρήσει.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ έκανε ειδική αναφορά στον προϋπολογισμό για την αμυντική θωράκιση ο οποίος βρίσκεται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα και λίγο πιο κάτω ακόμα και είπε ότι είναι ξεκάθαρα ένας προϋπολογισμός συντήρησης και όχι αναβάθμισης γεγονός που δεν μας ικανοποιεί και μας απογοητεύει.

«Η Κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις στο θέμα της βίας κατά των γυναικών»

Η Κυβέρνηση πρέπει να πάρει αποφάσεις που αναμένονται εδώ και μερικά χρόνια στο θέμα της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, το οποίο σύμφωνα με όλες τις στατιστικές βρίσκεται σε έξαρση, είπε η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά.

Τόνισε πως οι αριθμοί βοούν και φανερώνουν μια αθόρυβη τραγωδία για εκατοντάδες γυναίκες και οικογένειες στον τόπο μας.

“Πόσο δύσκολο είναι επιτέλους για το Υπουργείο Δικαιοσύνης να φέρει στη Βουλή για επικύρωση τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών, που αποτελεί το πιο ολοκληρωμένο νομικό εργαλείο σε σχέση με την πρόληψη της βίας, το χειρισμό των περιστατικών, το νομικό πλαίσιο και τη στήριξη των θυμάτων”, διερωτήθηκε.

Γιατί το Υπουργείο Δικαιοσύνης, διερωτήθηκε ακόμα, πέταξε όλη την προεργασία από την προηγούμενη Κυβέρνηση και εδώ και τρία χρόνια επαναλαμβάνει τις ίδιες υποσχέσεις.

Είναι δυνατό, συνέχισε, το Υπουργείο Δικαιοσύνης να μην αντελήφθηκε ότι το 2015 ολοκληρώθηκε το εθνικό σχέδιο δράσης για τη βία κατά των γυναικών και ενώ βρισκόμαστε στο 2016 δεν έχει εγκριθεί οποιοσδήποτε νέος σχεδιασμός.

«Η νεοφιλελεύθερη πολιτική λιτότητας οδήγησε στη φτωχοποίηση του λαού μας»

ΔΗΣΥ και Κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική λιτότητας στην οποία παραμένουν γαντζωμένοι, (την ώρα μάλιστα που πολλοί ομοϊδεάτες τους την εγκαταλείπουν ως αποτυχημένη), οδήγησε στη φτωχοποίηση του λαού μας, δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής, προσθέτοντας ότι “η λεγόμενη επαναστατική μεταρρύθμιση του ΕΕΕ έχει στην πράξη στηρίξει την ακραία φτώχεια με κονδύλια από αποκοπές από τα μικρομεσαία και φτωχά στρώματα του πληθυσμού”.

Ο κ. Φακοντής είπε ότι “η ανεργία εξακολουθεί να διατηρείται σε πολύ ψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα ανάμεσα στους μακροχρόνια ανέργους και τους νέους” και πρόσθεσε ότι “η υπόσκαψη της σταθερής μισθωτής απασχόλησης εντάθηκε και προωθείται η φθηνή, ευέλικτη και απροστάτευτη εργασία”.

Ανέφερε επίσης ότι οι εργασιακές σχέσεις απορρυθμίζονται και οι εισοδηματικές διαφορές διευρύνονται, ενώ η αγοραστική δύναμη των μισθών έχει μειωθεί σημαντικά και ένας στους τρεις Κύπριους βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας.

“Η ευημερία ενός κράτους και ενός λαού δεν μετριέται με αριθμούς, αλλά μέσα στα νοικοκυριά, στη δυνατότητα να έχουν οι άνθρωποι τη στοιχειώδη οικονομική άνεση για αξιοπρεπή διαβίωση, να έχουν σταθερή εργασία, να έχουν την ικανότητα να εξασφαλίσουν το μέλλον των παιδιών τους”, πρόσθεσε.

«Η ψήφιση του Προϋπολογισμού μας βρίσκει σε μια κρίσιμη περίοδο εξελίξεων»

Η ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2017 μας βρίσκει σε μια κρίσιμη περίοδο εξελίξεων, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη, είπε η βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου.

Ανέφερε πως στην κυπριακή οικονομία συνεχίζει να διαγράφεται μια ουσιαστική δυναμική, όπου το 2016 είδε να εξερχόμαστε από το μνημόνιο.

Σίγουρα, σημείωσε, υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν, μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο δημόσιο τομέα, αλλά κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το 2016 έχουμε δει μια θετική αλλαγή.

Στο μεγάλο μας εθνικό θέμα, συνέχισε, έχουμε μπροστά μας σημαντικές εξελίξεις. “Εξελίξεις που ευελπιστούμε ότι επιτέλους θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο της στασιμότητας. Αναμφίβολα όμως, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να διευκρινιστούν για να συμφωνηθούν”, πρόσθεσε.

Α. Δαμιανού: Θετική η επάνοδος στις συνομιλίες

Παρά τον αιφνιδιασμό όλων, η επάνοδος στις συνομιλίες υπήρξε θετική εξέλιξη, την οποία το ΑΚΕΛ επιδίωξε έμπρακτα, ανέφερε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού. Στην παρέμβασή του, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή, είπε ακόμη ότι όλες οι ενέργειες πρέπει να στοχεύουν στην απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας, μια προοπτική που, όπως είπε, αποτελεί λόγο ύπαρξης για το ΑΚΕΛ.

Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συμφώνησε από μόνος του μια διαδικασία και πρέπει να καταβάλει προσπάθεια για ελαχιστοποίηση των υπαρκτών κινδύνων. «Οφείλει να διαπραγματευτεί στη βάση αρχών και συλλογικά, με σταθερότητα αλλά και πραγματισμό» είπε, ενώ πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να συμβάλλει εποικοδομητικά.

Σε άλλο σημείο, είπε εξάλλου ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού, αντί να επενδύσει στη βιώσιμη ανάπτυξη, να στηρίξει το κοινωνικό κράτος και να ανακουφίσει τις ευάλωτες ομάδες «συνεχίζει χωρίς αναστολές στη λογική της λιτότητας για τους πολλούς και της προνομιακής μεταχείρισης λίγων αλλά εκλεκτών».

Απαντώντας εξάλλου σε αναφορές του βουλευτή του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία, για συνάντηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, ο κ. Δαμιανού είπε ότι ο ΓΓ έχει επαφές εδώ και χρόνια με κυβερνήσεις στο εξωτερικό και εκπροσώπους τους στην Κύπρο, σε μια προσπάθεια να υπογραμμίσει τις θέσεις της πλευράς μας, «γιατί εμείς θέλουμε να λύσουμε το Κυπριακό». Όπως ανέφερε «το ΑΚΕΛ ακόμη και με το διάβολο θα συνομιλήσει, για να περάσουν τα δίκαια του αγώνα μας για να απελευθερώσουμε την Κύπρο και τον λαό μας».

Τέλος, αναφέρθηκε σε προηγούμενες παρεμβάσεις βουλευτών που, όπως είπε, πανηγυρίζουν διότι καταφέραμε να φέρουμε το μεγαλύτερο καζίνο της Ευρώπης στην Κύπρο και διερωτήθηκε αν «αυτό είναι το μετρό και η μεζούρα του πολιτισμού μας».

Α. Βότσης: Υπάρχουν ακόμα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν

Η οικονομία πάει καλύτερα και είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν πριν από τρία χρόνια δήλωσε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, από του βήματος της Ολομέλειας της Βουλής όπου συζητείται ο κρατικός προϋπολογισμός.

Στην δική του ομιλία ο κ. Βότσης είπε ότι η ανεργία είναι υψηλή αλλά χαμηλότερη από ότι ήταν πριν, υπάρχουν κοινωνικά παντοπωλεία λιγότερα από ότι ήταν όταν ξεκινήσαμε ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν και σημαντικά προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπισθούν όπως αυτά του τραπεζικού τομέα.

Ανέφερε ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και το ΔΗΚΟ είναι έτοιμο να συμβάλει με προτάσεις και για την αντιμετώπιση της ανεργίας και των προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα τα οποία είναι αυτά που μας έφεραν εδώ που μας έφεραν μαζί και με τα άλλα προβλήματα που είχε η χώρα με τα δημόσια οικονομικά της.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ σε αναφορά του στους Ημικρατικούς Οργανισμούς είπε ότι δεν πρόκειται σε αυτό το θέμα η Κυβέρνηση “να μας βρει σύμμαχους, δεν μπορούμε να συμφωνούμε σε όλα, και τιμούμε τη συμφωνία που έκανε ο Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, με τον λαό, ότι οι ΗΟ που έχουν να επιτελέσουν εθνικό ρόλο δεν θα ιδιωτικοποιηθούν αλλά θα ενισχυθούν”.

Είπε επίσης, ότι η φετινή συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού διεξάγεται χωρίς άγχος και είναι αυτό λογικό γιατί για άλλη μια φορά υπάρχει μια πολιτική δύναμη που λέγεται Δημοκρατικό Κόμμα και η οποία φροντίζει αυτός ο τόπος να προχωρά, διαμορφώνοντας πολιτική σταθερότητα.

Καταλήγοντας, ο κ. Βότσης, είπε ότι αυτή η Κυβέρνηση, που δεν έχει πλειοψηφία στη Βουλή, μπορεί σήμερα να νιώθει άνετα ότι υπάρχει ένα κόμμα υπεύθυνο το οποίο παρά τις διαφωνίες του είναι έτοιμο να υποστηρίξει τους προϋπολογισμούς όπως έκανε και με άλλες κυβερνήσεις, κάτι που σημαίνει πολιτική υπευθυνότητα.

Σ. Στεφάνου: Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό ο οποίος δεν είναι μεταμνημονιακός

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε πως το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2017 διότι “δεν είναι μεταμνημονιακός προϋπολογισμός, μνημονιακός είναι, κατασκευασμένος από τη ντόπια τρόικα που είναι τροϊκανότερη της ευρωπαϊκής και δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και προκλήσεις της οικονομίας και της κοινωνίας”.

Σε ομιλία κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός 2017 “διαπνέεται, εμφορείται και είναι πλήρως εναρμονισμένος με τη φιλοσοφία, τις επιταγές και τις προσταγές του μνημονίου”.

Πρόσθεσε ότι στον προϋπολογισμό για το 2017 “δεν υπάρχει τίποτα ουσιαστικά διαφορετικό από τον περσινό και τον προπέρσινο, επειδή για την κυβέρνηση είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα”.

Ο κ. Στεφάνου είπε ακόμα ότι “η κυβέρνηση συνεχώς διαφημίζει ότι ο κρατικός προϋπολογισμός 2017 είναι ο πρώτος μεταμνημονιακός” και πρόσθεσε πως εδώ ταιριάζει το γνωστό: “Ο βασιλιάς πέθανε. Ζήτω ο βασιλιάς”, παραφραζόμενο, για να ταιριάζει στην περίσταση: “Το Μνημόνιο πέθανε. Ζήτω το μνημόνιο”.

Απευθυνόμενος στους κυβερνώντες, ο κ. Στεφάνου είπε πως “καθοδηγείστε από τη σκληρή λιτότητα του μνημονίου. Καθοδηγείστε από τις `θεραπείες σοκ` που επιβάλλει το μνημόνιο, εμφορείστε από τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι ομογάλακτοί σας στην ΕΕ”.

Πρόσθεσε πως “είναι αυτές οι πολιτικές που προκαλούν φτώχεια, προκαλούν ανισότητα, προκαλούν περιθωριοποίηση, προκαλούν πόνο και οδύνη”.

Καταλήγοντας, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι είναι αυτές οι πολιτικές, “που εκτοξεύουν στα ύψη τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα για τους πολλούς και είναι σ’ αυτές τις συνθήκες της φτώχειας, της ανέχειας, της ανισότητας και της δυστυχίας, που η ακροδεξιά, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, καλπάζουν στην ΕΕ”.

Γ. Γεωργίου (ΔΗΣΥ): Τα δύσκολα πέρασαν

Η σημερινή συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2017 γίνεται κάτω από νέες πιο γόνιμες και πιο ελπιδοφόρες συνθήκες και για την οικονομία αλλά και για το εθνικό μας ζήτημα, είπε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γεώργιος Γεωργίου.

Σε ομιλία του στην Βουλή, ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι τέσσερα σχεδόν χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Νίκο Αναστασιάδη δεν έχουμε πια την υποχρέωση να μιλήσουμε για οικονομική κρίση και πώς την αντιμετωπίζουμε.

Δεν πρέπει πλέον, είπε, να προετοιμάζουμε τον λαό μας για τις δύσκολες μέρες που έρχονται, δεν έχουμε την ανάγκη πια να πείσουμε για τις θυσίες που χρειάζεται να υποστούμε ως αποτέλεσμα της δραματικής κατάστασης που παραλάβαμε τον Μάρτιο του 2013.

“Η Κύπρος έχει περάσει πολύ δύσκολα αλλά πλέον τα δύσκολα τα ξεπεράσαμε, τα αντιμετωπίσαμε. Αλλοι μας έφεραν την τρόικα, εμείς την διώξαμε πριν την ώρα της. Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι Θεσμοί και οι Οίκοι αξιολόγησης, το λένε οι οικονομικοί αναλυτές με θαυμασμό για την Κύπρο και τις επιδόσεις της μετά την καταιγίδα που υπέστη”, πρόσθεσε.

Εχουμε ξεπεράσει, είπε, και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, δεν το λέμε εμείς, το λένε οι ίδιες οι αγορές, το μεγαλύτερο κριτήριο για την πορεία και τις προοπτικές της οικονομίας.

Αυτή είναι η αλήθεια, σημείωσε, και κανείς δεν μπορεί να την παραχαράξει παρά τις προσπάθειες της ισοπεδωτικής αντιπολίτευσης επί παντός επιστητού.

“Και δεν μπορεί να την επισκιάσει ούτε η μεγάλη αντίδραση που βιώνουμε καθημερινά με την εικόνα της χώρας μας και της οικονομίας μας να είναι διαμετρικά διαφορετική στο εξωτερικό και στο εσωτερικό με τα αρνητικά φαινόμενα που όντως υπάρχουν να επισκιάζουν τα θετικά, ακόμη κι αν οι θετικές εξελίξεις είναι πολύ μεγαλύτερης αξίας και σημασίας”, συμπλήρωσε ο κ. Γεωργίου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy