Πυρά Σερντάρ Ντενκτάς κατά Ακιντζί


Ο αναπληρωτής “πρωθυπουργός” και “υπουργός” οικονομικών του ψευδοκράτους Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι υπάρχει διαφορά εκτίμησης μεταξύ του ιδίου και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί σε σχέση με τη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου για το Κυπριακό και ότι ο κ. Ακιντζί δεν προστατεύει όπως θα έπρεπε τον όρο πολιτική ισότητα.

Σε δηλώσεις του στα κατεχόμενα, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι ο κ. Ακιντζί και η ομάδα του είναι που διεξάγουν τις διαπραγματεύσεις και ότι αυτοί θα είναι υπεύθυνοι στο τέλος για το αποτέλεσμα που θα έχουν οι συνομιλίες.

Ανέφερε ότι ο κ. Ακιντζί δεν προστατεύει όπως θα έπρεπε στις διαπραγματεύσεις την πολιτική ισότητα και την ίση κυριαρχία και ότι αντιλαμβάνεται διαφορετικά τη Συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου, η οποία, όπως είπε, έχει εποικοδομητικές ασάφειες και ερμηνεύεται διαφορετικά και από τους Ε/κ.

Είπε ακόμη ότι δεν είναι αρνητικός στην περίπτωση δημοψηφίσματος για το Κυπριακό και ότι αναμένει να δει το αποτέλεσμα πρώτα, όμως προϋπόθεση, είπε, είναι η συνέχιση των εγγυήσεων.

Σχετικά με το θέμα με τις “υπηκοότητες”, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι οι Τ/κ δεν έχουν σχέδια για παραχώρηση “υπηκοοτήτων” σε 25,000 άτομα που θα τους δοθούν με κατάλογο από την Τουρκία αλλά είπε ότι “η ζωή δεν θα σταματήσει επειδή γίνονται διαπραγματεύσεις”.

Οπως είπε, υπάρχουν νέοι οι οποίοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στα κατεχόμενα και ποτέ δεν πήγαν στην Τουρκία και ούτε θα έχουν ποτέ το δικαίωμα να γίνουν Τούρκοι πολίτες. Αυτά τα ζητήματα, είπε, “θα επιλυθούν με την υιοθέτηση του νόμου και κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει αυτό”.

Σχετικά με τη θέση της Τουρκίας για ταξίδια Ε/κ με διαβατήριο, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι είναι μια θετική εξέλιξη, ότι θα σημαίνει αύξηση των Ε/κ που χρησιμοποιούν το παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου και ότι η απόφαση αυτή “δεν σημαίνει αναγνώριση των Ε/κ” από την Αγκυρα.

ΚΥΠΕ

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News