Πήρε επιχορήγηση για οινοποιείο και έφτιαξε ξενοδοχείο πολυτελείας

Στην υπόθεση εμπλέκεται γνωστός μεγαλοδικηγόρος στη Λεμεσό

Την έκανε «αμπέλι» γνωστός μεγαλοδικηγόρος, αφού πήρε επιχορήγηση ύψους 2,2 εκατ. ευρώ για να φτιάξει οινοποιείο στην επαρχία της Λεμεσού, αλλά τελικά έφτιαξε ξενοδοχείο πολυτελείας με πισίνες και σπα.

Τη νέα υπόθεση έφερε στο φως της δημοσιότητας χθες ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, μετά από έρευνα σχετικά με τις χορηγίες οι οποίες δόθηκαν στο πλαίσιο του μέτρου για ενθάρρυνση της επενδυτικής δραστηριότητας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στον οινοποιητικό κλάδο.

Η έρευνα κατέδειξε μεταξύ άλλων τα εξής:

• Η εταιρεία εγκρίθηκε τρεις φορές για επιχορήγηση, παρά το γεγονός ότι «έπρεπε να είχε απορριφθεί», αφού «δεν αξιολογήθηκε η οικονομική κατάστασή της για σκοπούς εξακρίβωσης εάν ενέπιπτε στον ορισμό της “προβληματικής επιχείρησης”, ώστε να τεκμηριωθεί η επιλεξιμότητά της σύμφωνα με τους όρους εφαρμογής του μέτρου».

• Το έργο περιλαμβάνει υπηρεσίες οι οποίες δεν σχετίζονται με την οινοποίηση και δεν προνοούνται στο θεσμικό πλαίσιο του μέτρου, όπως υπνοδωμάτια, spa, κολυμβητική δεξαμενή, εστιατόρια, χώρους διαλέξεων και εκδηλώσεων κτλ.

• Η πληρωμή της πρώτης αίτησης έγινε παρά το γεγονός ότι μέχρι την καθορισμένη καταληκτική ημερομηνία η οινοποιητική μονάδα δεν λειτουργούσε κανονικά.

• Έγιναν τροποποιήσεις στους όρους της προκήρυξης με αφορμή σχετικά αιτήματα της εταιρείας, με αποτέλεσμα μάλιστα να προκύπτει άνιση μεταχείριση εναντίον άλλων αιτητών.

• Διαπιστώθηκαν «παραλείψεις και παρατυπίες» στη διαδικασία παραχώρησης παρατάσεων για την υλοποίηση της επένδυσης.

• Η αξιολόγηση των κατασκευαστικών δαπανών έγινε με ανορθόδοξο τρόπο και κατά παράβαση των όρων του μέτρου. Μάλιστα η εταιρεία προσκόμισε αρχικά δύο προσφορές ύψους 1.98 εκατ. ευρώ και 2,26 εκατ. ευρώ, αλλά τελικά το έργο ανατέθηκε σε εταιρεία η οποία ανήκει σε πρόσωπο το οποίο έχει το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και το τελικό επιλέξιμο κόστος αυξήθηκε στα 2,59 εκατ. ευρώ.

• Εγκρίθηκαν δαπάνες για τις οποίες είτε δεν έγιναν προσφορές είτε η διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε δεν ήταν η ενδεδειγμένη, κατά παράβαση των όρων εφαρμογής του μέτρου. Ενδεικτικά εγκρίθηκαν ως επιλέξιμες δαπάνες για αγορά καρεκλών γραφείου για τους διευθυντές, αξίας 1.190 ευρώ η κάθε μία.

• Κατά την επίσκεψη των λειτουργών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο εκπρόσωπος της εταιρείας τους έκανε επίδειξη αρχαιότητες, οι οποίες εντοπίστηκαν στο χώρο ανέγερσης του έργου.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, μετά το πιο πάνω περιστατικό η Ελεγκτική Υπηρεσία ενημέρωσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το οποίο κίνησε τις διαδικασίες για μεταφορά των αρχαίων σε μουσείο, ενώ ξεκίνησε επίσης διαδικασίες για κήρυξη της τοποθεσίας στην οποία εντοπίστηκαν τα αρχαία σε αρχαίο μνημείο.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.