Πήρε στα γρήγορα την άδεια κατεδάφισης η ΕΚΟ

Σε χρόνο ρεκόρ εξέδωσε την άδεια κατεδάφισης για τις εγκαταστάσεις της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια στη Λάρνακα ο Δήμος Λάρνακας, δείχνοντας έτσι πόσο επείγεται για την όσο το δυνατόν πιο σύντομη απομάκρυνση των δεξαμενών από την παραλία.

Η ΕΚΟ έλαβε περιβαλλοντική έγκριση στις 21 Δεκεμβρίου και ο Δήμος Λάρνακας εξέδωσε την άδεια κατεδάφισης σε δύο μέρες, ενώ κανονικά χρειάζονται τουλάχιστον 7 μέρες για να γίνει αυτό. Η ΕΚΟ έχει παραλάβει την άδεια και ετοιμάζει το πρόγραμμα των εργασιών κατεδάφισης και αποσυναρμολόγησης των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων στον παραλιακό δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας.

Οι εργασίες υπολογίζεται να ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 και εκτιμάται ότι θα συμπέσουν χρονικά με την έναρξη εργασιών κατεδάφισης των αποθηκευτικών χώρων και άλλων υποδομών της εταιρείας Exxon Mobil, η οποία πήρε τη σχετική άδεια πριν την ΕΛΠΕ Κύπρου. Απομένει η Πετρολίνα που κατέχει τη μερίδα του λέοντος της ιδιωτικής γης όπου βρίσκονται εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών στη Λάρνακα.

Η Πετρολίνα έχει υποβάλει μελέτη για περιβαλλοντική έγκριση στο Τμήμα Περιβάλλοντος και ο Δήμος Λάρνακας αναμένει αυτή την έγκριση για να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση άδειας κατεδάφισης. Η Πετρολίνα είναι έτοιμη να ξεκινήσει άμεσα εργασίες.

Οι εξελίξεις αυτές είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας για την υλοποίηση του μεγαλεπήβολου στόχου, αφού θα απελευθερωθεί μια έκταση 500 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων όταν ξηλωθούν και οι εγκαταστάσεις υγραερίου το επόμενο διάστημα. Με την ολοκλήρωση της κατεδάφισης θα ξεκινήσει το έργο της απορρύπανσης του εδάφους. Με την ολοκλήρωση και του καθαρισμού ανοίγει ο δρόμος για αξιοποίηση των ακινήτων με βάση τις νέες ζώνες που καθορίστηκαν από το Σχέδιο Περιοχής.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy