Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εκφράζει δυσαρέσκεια “για τις πρόσφατες ατυχείς δηλώσεις του Υπουργού Υγείας”, σύμφωνα με τις οποίες όχι μόνο προδικάζει, όπως αναφέρει ο ΠΙΣ, «αρνητικό αποτέλεσμα των επερχόμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ ΟΑΥ και ΠΙΣ, αλλά επί πλέον δηλώνει απαξιωτικά ότι δεν λαμβάνει υπόψη τις θέσεις του επίσημου φορέα των ιατρών, των κύριων παροχέων υγείας». 
 
Σε σημερινή ανακοίνωση ο ΠΙΣ συστήνει στον Υπουργό Υγείας «μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση» και του υπενθυμίζει ότι «ως εκ της θέσεως του είναι υποχρεωμένος να δρα αμερόληπτα και συναινετικά». 
 
«Οφείλει καθηκόντως να μην παίρνει θέση στη διαπραγμάτευση πριν την έναρξη της και πολύ περισσότερο να προδικάζει το αποτέλεσμα της», προσθέτει.
 
Αναφέρει επίσης ότι σέβεται το γεγονός ότι μέχρι πριν μερικούς μήνες υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ αλλά, ως Υπουργός, οφείλει πλέον να εκφράζει όλους του Κύπριους και φυσικά όλους τους ιατρούς και όχι μόνο τους πρώην συνεργάτες του.
 
Ο ΠΙΣ αναφέρει ότι προσέρχεται στη συζήτηση με καλή διάθεση και αναμένει ακόμη τις υποσχόμενες εδώ και αρκετό καιρό, όπως αναφέρει, «συγκεκριμένες προτάσεις του ΟΑΥ που σχετίζονται με το νέο καθεστώς λειτουργίας του ιατρού στο ΓεΣΥ και τη διασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών υγείας για τον ασθενή».
 
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει διαπραγμάτευση γιατί δεν υπάρχει πληροφόρηση σε θεμελιώδη ερωτήματα αναφέρει και προσθέτει ότι «η προτροπή του ΟΑΥ για κλινική εξέταση 10 λεπτών δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά το αμβλύνει με επίπτωση στην ποιότητα και ασφάλεια της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς τους ασθενείς».
 
Τέλος, ο ΠΙΣ εύχεται στον νέο Υπουργό Υγείας καλή επιτυχία στα καθήκοντα του και τον καλεί «να αφοσιωθεί στην αποστολή που του έχει αναθέσει ο κυπριακός λαός: Την εφαρμογή ενός λειτουργικού Συστήματος Υγείας το οποίο  να αναβαθμίζει τις σημερινές παρεχόμενες υπηρεσίες».
 
Στόχος που είναι αμφίβολο εάν διασφαλίζεται με διακηρύξεις εφαρμογής εκβιαστικών πρακτικών εις βάρος της ιατρικής κοινότητας και των εκπροσώπων της», καταλήγει.