ΠΙΣ: Εφαρμογή αξιόπιστων μηχανισμών ελέγχου σε όλα τα επίπεδα ΓεΣΥ


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) απαιτεί την εφαρμογή αξιόπιστων μηχανισμών ελέγχου σε όλα τα επίπεδα εφαρμογής του ΓεΣΥ και σημειώνει ότι έχει ήδη προτείνει την εφαρμογή θεσμοθετημένης ανεξάρτητης εποπτικής αρχής ελέγχου.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο ΠΙΣ καλεί όλους όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται να επιλύσουν τα προβλήματα του συστήματος, να αξιοποιήσουν την εμπειρογνωμοσύνη του Ιατρικού Συλλόγου, των Επιστημονικών Εταιρειών και των μελών τους, ενώ εκφράζει τη λύπη του «γιατί κάποιοι εξακολουθούν με αδιάλειπτο μένος να στοχοποιούν τους γιατρούς και να αναγάγουν δυσάρεστες μεμονωμένες εξαιρέσεις σε κανόνα σε ό,τι αφορά καταχρήσεις του συστήματος υγείας».

Σημειώνει ότι δεν επιτρέπει σε κανένα «να χρησιμοποιεί τους γιατρούς για να εξυπηρετεί αλλότριες σκοπιμότητες και προσωπικές φιλοδοξίες» και προσθέτει ότι «ουδείς μπορεί να καπηλεύεται την υγεία των πολιτών και την Ιπποκρατική αποστολή των γιατρών, ούτε και οι αξίες αυτές μπορούν να αποτελούν αντικείμενο φθηνού λαϊκισμού και δημαγωγίας».

Συνεχίζει λέγοντας ότι δεν χρησιμοποιεί συνθήματα για να προασπιστεί τα μέλη του, για να συμπληρώσει ότι «προασπίζεται εμπράκτως -και όχι για το θεαθήναι- το κύρος και την επιστημοσύνη των μελών του, καθημερινά, σε κάθε επίπεδο, χωρίς διακρίσεις είτε αυτά δραστηριοποιούνται στον δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα, είτε αυτά είναι συμβεβλημένα με το σύστημα υγείας είτε όχι».

«Η στοχοποίηση των γιατρών ούτε επιλύει τα προβλήματα, ούτε αίρει τις βαρύτατες ευθύνες του αρμόδιου φορέα εφαρμογής του ΓεΣΥ, όπως αυτές έχουν διαπιστωθεί και τεκμηριωθεί από ανεξάρτητους θεσμούς, τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας και την Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας. Ενός φορέα στο συμβούλιο του οποίου ο ΠΙΣ δεν συμμετέχει και στο οποίο, αντίθετα, συμμετέχουν οι οργανωμένοι ασθενείς. Δεν μπορεί ο κλάδος των γιατρών να αποτελεί επίμονο στόχο όσων επιχειρούν να αποποιηθούν ευθύνες», συμπληρώνει ο ΠΙΣ.

Κάνει λόγο, επίσης, για «αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης», ο οποίος όπως αναφέρει «πρέπει επιτέλους να σταματήσει και να εγκύψουμε στην άμεση επίλυση των διαπιστωθέντων προβλημάτων».

Καταληκτικά ο ΠΙΣ αναφέρει ότι «δεν κωφεύει στα προβλήματα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αποφυγή τυχόν καταχρήσεων», για να προσθέσει ότι «τόσο πριν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ όσο και στη διάρκεια εφαρμογής του, είχε υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις που θα έδιναν λύσεις στην αποτελεσματικότητα του εποπτικού ελέγχου, οι οποίες δυστυχώς έμειναν αναξιοποίητες».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.