ΠΙΣ: Δεν υπάρχουν δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου AstraZeneca σε άτομα άνω των 65 ετών

epa08836974 A handout photo dated 20 November 2020 and made available by the Oxford University 23 November 2020, showing a vial with vaccine developed jointly by the Oxford University and AstraZeneca, Oxford, United Kingdom. The Oxford University/AstraZeneca coronavirus vaccine has an average efficacy of 70.4 per cent in preliminary results, Oxford University/AstraZeneca announced on 23 November 2020, and can be stored in a standard fridge. EPA/OXFORD UNIVERSITY / JOHN CAIRNS / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Θέση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) είναι ότι δεν υπάρχει ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα άνω των 65 ετών, συνεπώς ο εμβολιαστικός σχεδιασμός πρέπει να επανακαθορισθεί προκειμένου, το εν λόγω εμβόλιο να χορηγηθεί σε άτομα κάτω των 65 ετών, είπε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Πέτρος Αγαθαγγέλου.

Διαβάστε επίσης:

Ανησυχίες και από τον ΠΙΣ για τη χορήγηση του AstraZeneca σε ηλικιωμένους

AstraZeneca για το εμβόλιο της: «Δεν είναι τέλειο, αλλά αναμένεται να σώσει χιλιάδες ζωές»

Τόνισε ότι η Κύπρος οφείλει να αξιοποιήσει την πολυετή εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που είναι σαφώς πιο προηγμένες στον τομέα της ανοσολογίας και της εμβολιολογίας και να προσαρμόσει, σε αυτά τα πλαίσια, τους στρατηγικούς της σχεδιασμούς και διαχείριση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Ο Δρ Αγαθαγγέλου ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της σύσκεψης της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής εξέφρασε απόψεις και προβληματισμούς όσον αφορά τα εμβόλια της AstraZeneca.

«Εγώ ως ΠΙΣ, έθεσα προβληματισμούς. Συγκεκριμένα είχα πει ότι ίσως βρεθούμε ενώπιον ενός ηθικού διλήμματος και θα πρέπει να το διαχειριστούμε σωστά. Είπα ότι ο εμβολιαστικός σχηματισμός πρέπει να βασιστεί στις γραμμές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ο οποίος βασικά στο συγκεκριμένο εμβόλιο έχει την παραδοχή του, όσον αφορά την αποτελεσματικότητά στις ηλικίες άνω των 65 χρονών», σημείωσε.

Η επιφύλαξη για το συγκεκριμένο εμβόλιο, είπε, είναι ότι δεν υπήρχαν αρκετά δεδομένα για να αποδεικνύουν τεκμηριωμένα την αποτελεσματικότητα του στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 65 χρόνων.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ ανέφερε ότι η ηθική ανταπόκριση για αδειοδότηση ενός εμβολίου βασίζεται σε δύο πυλώνες, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Άρα, σημείωσε, η επιστημονική πρόκληση είναι πώς θα διαχειριστούμε την ατεκμηρίωτη αποτελεσματικότητα βάση των διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων.

Υπέδειξε ότι ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλη εμπειρία στην ανοσολογία και  εμβολιολογία και που είχαν αυξημένη θνητότητα σε ηλικιωμένους από τον COVID 19, άλλαξαν τους εμβολιαστικούς τους σχεδιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, γεγονός που πρέπει να μας προβληματίσει.

«Αν έχουμε διαθέσιμα εμβόλια, να κάνουμε εκείνα που έχουν αποτελεσματικότητα στους κάτω των 65 χρόνων. Είναι θέμα πώς διαχειρίζεσαι τα εμβόλια βάση των επιστημονικών δεδομένων και βάση στο κριτήριο της διαθεσιμότητας», επεσήμανε.

Εμείς ως ΠΙΣ, είπε ο Δρ Αγαθαγγέλου, είμαστε το Ανώτατο Επιστημονικό Σώμα που προβαίνει σε τοποθετήσεις ενώ στις οποιεσδήποτε επιτροπές εκφράζονται μόνο απόψεις.

«Αυτή την στιγμή προβληματιζόμαστε από τις δηλώσεις που βγαίνουν από τις ευρωπαϊκές χώρες ως προς το ρίσκο της αποτελεσματικότητας του συγκεκριμένου εμβολίου, του οποίου η ποσότητα σε διαθεσιμότητα θα καλύψει το μέγιστο των εμβολιασμών του πληθυσμού», συμπλήρωσε.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.