Πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται άνθρωποι

Έλα στο Google News

* Η ΕΕ να κτυπήσει τις ανισότητες που αυξάνονται ραγδαία

Της Αθηνάς Ξενοφώντος

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Φτώχειας εκπέμπει σήμα κινδύνου και απαιτεί από τις κυβερνήσεις και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να εργαστούν για την καταπολέμηση των ανισοτήτων, για την πρόληψη και την καταπολέμηση της φτώχειας και της αδικίας τώρα, έτσι που να αποφευχθεί η μετάδοσή της στις μελλοντικές γενιές

Από το 2010 μέχρι το 2015 η Κύπρος είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού από όλες τις χώρες της Ε.Ε. μετά την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη βδομάδα, το 2015 σημειώθηκε αύξηση κατά 7.1 ποσοστιαίες μονάδες, αφού 50 χιλιάδες παιδιά ή το 28.9% του σχετικού πληθυσμού αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο της φτώχειας, έναντι 39 χιλιάδων πριν από πέντε χρόνια ή 21,8%.

Στις μισές χώρες των κρατών μελών της ΕΕ το ποσοστό κινδύνου φτώχειας έχει αυξηθεί στην πενταετία με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στην Ελλάδα, καθότι από 28,7% το 2010 αυξήθηκε κατά 9.1 μονάδες και ανήλθε σε 37,8%.

Homeless1

140 χιλιάδες άτομα βιώνουν σοβαρή υλική στέρηση

Σχολιάζοντας τα πιο πάνω απογοητευτικά αποτελέσματα για την Κύπρο, η εκπρόσωπος του Δικτύου κατά της Φτώχειας στην ΕΕ, Μαρίνα Κούκου, τόνισε ότι 244.000 άνθρωποι ζουν σε κίνδυνο φτώχειας, είτε ζουν σε νοικοκυριά με σοβαρή υλική στέρηση ή πολύ χαμηλό δείκτη έντασης εργασίας.

Με την οικονομική κρίση, σημείωσε, δημιουργήθηκε μια νέα κατηγορία φτωχών που είναι «οι εργαζόμενοι φτωχοί» πέραν από τα παιδιά, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τις πολυμελείς και μονογονεϊκές οικογένειες και τους μετανάστες.

Επικαλούμενη τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι 140 χιλιάδες ή 15.4% του πληθυσμού βιώνει σοβαρή υλική στέρηση κια 93 χιλιάδες ή το 10.9% ζουν σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας, δηλαδή εργάζονται λιγότερο από το 20% από αυτό που μπορούν και θέλουν να εργαστούν.

Από την άλλη, οι κοινωνικές παροχές και το σύστημα υγείας έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα και δυστυχώς οι περικοπές και η λιτότητα συνεχίζονται.

Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά γιατί, όπως επεσήμανε, πίσω από τους αριθμούς είναι άνθρωποι, οι οποίοι βρίσκονται σε πολύ δύσκολες καταστάσεις και αδιέξοδα. Το κράτος, σύμφωνα με την Μ. Κούκου, τέσσερα χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα, ενώ τα μέτρα που έχουν ληφθεί, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) και τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας των 500 ευρώ που διαρκούν 6-12 μήνες, δεν αποτελούν σοβαρές λύσεις με προοπτική.

Το πλέον απογοητευτικό, υπέδειξε, είναι ότι μέσα από τις αποφάσεις τις πολιτικές και το δημόσιο λόγο που εκφέρει η κυβέρνηση δεν δείχνει ότι γνωρίζει ή δεν θέλει να διαβάσει σωστά τους αριθμούς και καυχιέται για την πολύ καλή και επαναστατική της κοινωνική πολιτική.

Ωστόσο, διευκρίνισε, «οι άνθρωποι που βιώνουν τη φτώχεια είναι ανάμεσά μας».

Η Μ. Κούκου άσκησε έντονη κριτική κατά των κυβερνώντων, γιατί, παρά τις διακηρύξεις ότι βγήκαμε από το μνημόνιο και ξεκίνησε η επανεκκίνηση της οικονομίας, οι πολιτικές που εφαρμόζονται πόρρω απέχουν από τις διακηρύξεις.

Συγκεκριμένα, τόνισε, διαπιστώνεται ότι η Κύπρος για το 2016 δεν έθεσε τους στόχους και τις δράσεις για αντιμετώπιση της φτώχειας παρά τις κατευθύνσεις της ΕΕ μέσα από τα Εθνικά Μεταρρυθμιστικά Προγράμματα 2020.

Η Μαρίνα Κούκου μετέφερε τα προβλήματα, την αγανάκτηση και την αγωνία των πολιτών που βιώνουν στο πετσί τους την κρίση στη Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Φτώχειας, η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στο Βέλγιο. Η Οργάνωση, είπε, ένωσε τη φωνή της με τα υπόλοιπα μέλη των κρατών μελών της ΕΕ, που επίσης βιώνουν τις συνέπειες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και της λιτότητας.
Αναφερόμενη στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, σημείωσε ότι το Δίκτυο πιέζει για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων που να κτυπούν τις ανισότητες, τις διακρίσεις και την κοινωνική αδικία.

Η Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Φτώχειας, η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στην πόλη Μπριζ του Βελγίου, επισημαίνει στη διακήρυξή της τους κύριους λόγους της κρίσης στην Ευρώπη και τοποθετεί στην κορυφή αυτών την ανισότητα, η οποία αυξάνεται ραγδαία.

Οπως τονίζει, περισσότερα από 123 εκατομμύρια Ευρωπαίοι βρίσκονται σε κίνδυνο ή ζουν σε συνθήκες φτώχειας, ενώ οι άνθρωποι χωρίς εισόδημα ή αποταμίευση, που θα τους επιτρέψει να ξεπεράσουν τις καθημερινές τους δυσκολίες, είναι απροστάτευτοι στις άμεσες και μελλοντικές κακουχίες.

Η Γενική Συνέλευση επικρίνει την πολιτική της ΕΕ για τη συγκέντρωση του πλούτου, ο οποίος αντικατοπτρίζεται στο ποιος έχει την οικονομική και πολιτική εξουσία. Μέσα από τις τρέχουσες μακροοικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές τους, σημείωσε, οι κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ φαίνεται να εξυπηρετούν τα συμφέροντα και τις προτιμήσεις των πλουσίων. Κι αυτό γιατί με την αύξηση του πλούτου τους μπορούν να συνεχίσουν να διατηρούν τα πολυτελή επίπεδα κατανάλωσης και άνεσης και να ζουν σε έναν κόσμο διαφορετικό από ό,τι η πλειονότητα του πληθυσμού.

Ftoxia

Βαθιές θεμελιώδεις προκλήσεις

Το Δίκτυο υπογραμμίζει ακόμη ότι η αποδυνάμωση της αποστολής της ΕΕ, η καταπάτηση των ιδρυτικών αξιών της, η αποξένωση από τα συμφέροντα των πολιτών, δείχνουν τις βαθιές θεμελιώδεις προκλήσεις.

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Φτώχειας εκπέμπει σήμα κινδύνου στη διακήρυξή του και απαιτεί από τις κυβερνήσεις και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να εργαστούν για την καταπολέμηση των ανισοτήτων, για την πρόληψη και την καταπολέμηση της φτώχειας και της αδικίας τώρα, έτσι που να αποφευχθεί η μετάδοσή της στις μελλοντικές γενιές.

Απαιτεί την ενίσχυση των κοινωνικών δικαιωμάτων επιτρέποντας οικονομικά προσιτή πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, εξασφαλίζοντας υψηλά επίπεδα κοινωνικής προστασίας και μια κοινωνία όπου η απασχόληση να παρέχει στους ανθρώπους μια αξιοπρεπή δουλειά και μισθούς διαβίωσης.

Αμοιβαία εξαρτώμενες επιχειρήσεις και κοινωνία

Παράλληλα, θυμίζει στις ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες έχουν μετεγκαταστάσεις της παραγωγής τους, ότι η παγκοσμιοποίηση που επωφελούνται είναι ένα διπλό – δίκοπο μαχαίρι, σημειώνοντας την ανάγκη για δημιουργία κοινής αξίας, δεδομένου ότι η ανταγωνιστικότητα μιας επιχείρησης και η ευημερία των γύρω κοινοτήτων είναι αμοιβαία εξαρτώμενες.

Η αναγνώριση και η κεφαλαιοποίηση αυτών των συνδέσεων μεταξύ της κοινωνικής και οικονομικής προόδου έχει τεράστιες δυνατότητες για οικονομική και ανθρώπινη ανάπτυξη.

Η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική πρέπει να εγκαταλείψει την ιδεολογία της λιτότητας, προκειμένου να μπορέσει να προωθήσει μια πιο δίκαιη κοινωνία, καλύτερες αναδιανεμητικές πολιτικές και φορολογική δικαιοσύνη, ξεκινώντας με ενιαία φορολόγηση περιουσίας σε ολόκληρη την ΕΕ.

Για να συμπεριληφθεί το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ευρώπης που σήμερα είναι περιθωριοποιημένο, πρέπει να παρέχεται ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο κοινωνικών προτύπων, ικανό να δρα ως εφαλτήριο για την πρόσβαση σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

German Homeless

 

Κατευθυντήριες γραμμές

Τα βασικά συστατικά ενός τέτοιου κοινωνικού πλαισίου είναι τα εξής:

  • Ενα συμφωνημένο πλαίσιο της ΕΕ σχετικά με τον ελάχιστο μισθό διαβίωσης που να καλύπτει το κόστος της στέγης, τροφής, ένδυσης, εκπαίδευσης, υγείας, μεταφορών και της προσωπικής ανάπτυξης.
  • Εθνικά Σχέδια Ανεργίας, τα οποία θα προστατεύουν τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους και θα στηρίζονται από ανάλογο ταμείο της ΕΕ, που να στηρίζει τις χώρες σε στιγμές οικονομικού σοκ.
  • Ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας με ένα ευρύ φάσμα θέσεων για τους αποκλεισμένους από την αγορά εργασίας και για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην εργασία σε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των μειονεκτούντων αγροτικών και αστικών περιοχών.
  • Μια οδηγία της ΕΕ για επαρκές ελάχιστο εισόδημα.
  • Ενα πλαίσιο για τις συντάξεις της ΕΕ που να επιτρέπουν στους ηλικιωμένους να ζουν με αξιοπρέπεια, ικανοποιητικά οφέλη για παιδιά κάτω των 18 ετών, με σκοπό την εξάλειψη της παιδικής φτώχειας.
  • Καθιέρωση ενός ορίου αναφοράς που να διασφαλίζει τις δαπάνες για την κοινωνική προστασία κάθε χώρας.
  • Δράση της ΕΕ για ενίσχυση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες – των κοινωνικών υπηρεσιών, της εκπαίδευσης, της υγείας, της αξιοπρεπούς στέγασης- συμπεριλαμβανομένης μιας στρατηγικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων.
  • Προώθηση μιας στρατηγικής της ΕΕ με επένδυση πόρων που να κλείνει το χάσμα μεταξύ των φύλων ως προς τις αμοιβές και τις συντάξεις και να ενσωματώνει την καταπολέμηση των διακρίσεων σε όλες τις εκφάνσεις της.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.