Πιστοποίηση ζώων από ραβίνους και αποστολή στο ΙσραήλΡαβίνοι θα πιστοποιούν το ζώο, εφαρμόζοντας τη μέθοδο Κόσερ

 

Μια νέα πρακτική σφαγής ζώων αναμένεται να εφαρμοστεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, έτσι ώστε τα ζώα που θα μείνουν αδιάθετα το Πάσχα λόγω του κορονοϊού, να εξαχθούν στο Ισραήλ.

Η συγκεκριμένη διαδικασία ονομάζεται «μέθοδος Κόσερ» (kosher) και περιλαμβάνει το σύνολο των εβραϊκών θρησκευτικών κανόνων σχετικά με τη διατροφή. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγεται η απαγόρευση κατανάλωσης συγκεκριμένων ειδών τροφής, όπως το χοιρινό. Επίσης η μέθοδος Κόσερ ορίζει τη θανάτωση των ζώων με συγκεκριμένο τρόπο.

Η σφαγή πρέπει να γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένο άτομο, το οποίο με ένα ειδικό εξαιρετικά κοφτερό μαχαίρι με ίσια κόψη, κόβει με μία κίνηση το λαιμό του ζώου. Το ζητούμενο είναι ο θάνατος να επέλθει γρήγορα και το ζώο να χάσει τις αισθήσεις του ώστε να μην πονά ούτε να βασανίζεται καθώς πεθαίνει. Δεν επιτρέπεται η αναισθητοποίησή του. Παρών στη διαδικασία πρέπει απαραίτητα να είναι και ένας ραβίνος.

Η σφαγή Κόσερ ανήκει στις «λατρευτικού τύπου» σφαγές που επιτρέπονται, σε ευρωπαϊκό έδαφος, ωστόσο θα πρέπει να εκτελούνται βάσει του Κανονισμού 1099/2009 της ΕΕ, ο οποίος προβλέπει συγκεκριμένα προαπαιτούμενα. Ένα από αυτά είναι η πλήρης ακινητοποίηση του ζώου κατά τη σφαγή. Η διαδικασία είναι σχεδόν ίδια με τη διαδικασία σφαγής των μουσουλμάνων (χαλάλ).

Σε δηλώσεις του ο Υπ. Γεωργίας αναφέρθηκε στην αβεβαιότητα που υπάρχει όσον αφορά την κατανάλωση το Πάσχα, ενώ είπε ότι γίνονται προσπάθειες για αποστολή αριθμού ζωντανών ζώων στο Ισραήλ μέσα από εγκεκριμένες διαδικασίες. Στόχος είναι η ομαλή διάθεση των μεγάλων ποσοτήτων που παράχθηκαν ή βρίσκονται ήδη στην παραγωγική διαδικασία.

Γιάννης Κακαρής