Παράθυρα/ Ορίζοντας

Πιστοποιητικό γάμου από την Ελένη Ξένου

Μια δραματική κωμωδία της Ελένης Ξένου είναι το Πιστοποιητικό γάμου, που προτείνει η Hamm Broductions σε σκηνοθεσία Μάριου Μεττή και με πρωταγωνίστρια την Έρικα Μπεγέτη. Στο έργο «η Φωτεινή Παναγιώτου έχει μόλις χάσει τον άντρα της. Τη βρίσκουμε να τακτοποιεί τα ρούχα του και παράλληλα να προσπαθεί να διαχειριστεί την απώλεια. Ένα τηλεφώνημα από την κόρη της, της γνωστοποιεί ότι προκειμένου να πάρει τη σύνταξη χηρείας από το κράτος, είναι απαραίτητο να καταθέσει μαζί με το πιστοποιητικό θανάτου και το πιστοποιητικό γάμου. Μέσα από τα αντικείμενα που την περιβάλουν, τις μνήμες της και την απώλεια, ξεδιπλώνει με ευαισθησία και χιούμορ την ιστορία της.»

Όπως ανάφερε η Ελένη Ξένου παλαιότερα σε συνέντευξη της στον Ορίζοντα «το κυρίως θέμα του θεατρικού μου μονολόγου είναι η ευάλωτη τρίτη ηλικία. Μέσα από την συνθήκη της πανδημίας ακούσαμε πολλές φορές τον όρο “ευάλωτοι ηλικιωμένοι” χωρίς ωστόσο να είμαστε πιστεύω σε θέση να αντιληφθούμε τί πραγματικά σημαίνει. Αυτός είναι και ο λόγος που επέλεξα η ηρωίδα του μονολόγου μου να είναι μια γυναίκα της τρίτης ηλικίας η οποία μέσα από το πένθος της για το πρόσφατο θάνατο του συζύγου της, ξεδιπλώνει την ιστορία της και αφήνει να διαφανεί η ευθραυστότητα της τρίτης ηλικίας.»

Στην ίδια συνέντευξή είχε επισημάνει ότι «υπάρχει μια σημαντική αλλαγή της σχέσης του κοινού με την κυπριακή θεατρική γραφή η οποία ωστόσο δεν νομίζω ότι εκπορεύεται από την αλλαγή αντιμετώπισης των κυπριακών θεατρικών έργων αλλά από το γεγονός ότι το κοινό έχει τα τελευταία χρόνια την δυνατότητα να έρχεται σε επαφή με περισσότερα θεατρικά έργα Κυπρίων συγγραφέων. Κι’ αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο πρόγραμμα Play το οποίο δημιούργησε το πρόσφορο έδαφος για να υπάρξει μια θεατρική συγγραφική κινητικότητα.»

Θεατράκι του ΡΙΚ, Λευκωσία,

20, 25, 26, 27 Νοεμβρίου και 2, 3, 4, 5 Δεκεμβρίου

  • Παρασκευή και Σάββατο στις 20:30 Κυριακή στις 19:30

313408161 10159862626588005 6129298860196981381 N

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.