Πίστωση χρόνου δίνουν οι φαρμακοποιοί στον ΟΑΥ

Μέχρι το τέλος του μήνα ο ΟΑΥ θα καταθέσει την πρόταση του προς τους φαρμακοποιούς αναφορικά με το πρόβλημα που προέκυψε με την αποζημίωση των φαρμακοποιών σε σχέση με την υπέρβαση των συμφωνημένων ετήσιων συσκευασιών φαρμάκων, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ η λειτουργός του Οργανισμού Γνώσια Αχνιώτου, ξεκαθαρίζοντας ότι η πρόταση θα αφορά το 2023 και όχι για αναδρομικά για το 2022.

Εξήγησε ότι ο προϋπολογισμός του ΟΑΥ για τα φάρμακα είναι συγκεκριμένος και δεν αφορά την ποσότητα των συσκευασιών φαρμάκων που διατίθενται από τα φαρμακεία.  Υπάρχει είπε ένας προϋπολογισμός στα 500 εκατομμύρια που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 500 εκατομμύρια 600 χιλιάδες.   Η κα Αχνιώτου επισήμανε πως ήταν δεδομένο ότι με το που έμπαιναν περισσότεροι γιατροί στο ΓΕΣΥ οι συσκευασίες φαρμάκων θα αυξάνονταν, ενώ πρόσθεσε ότι τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί οι συσκευασίες που δίνονται για τις ιώσεις. Ανέφερε ότι θα γίνει μια ανάλυση για τα συγκεκριμένα φάρμακα  για να υπάρξει μια αύξηση για τον φαρμακοποιό. Τόνισε ότι ο ΟΑΥ δεν αθέτησε υποσχέσεις, όπως επικρίνεται. Τα χρήματα δίνονται, τόνισε και ο ΟΑΥ θα εξετάσει εάν θα αυξηθεί ο προϋπολογισμός για φάρμακα που μπήκαν μετά στο ΓΕΣΥ.

Τόνισε επίσης ότι ο ΟΑΥ ελέγχει την κατάσταση όμως ο φαρμακοποιός είναι που έχει την ευθύνη να ελέγχει τα θέματα κατάχρησης από ασθενείς.  Δεν μπορεί ο ΟΑΥ να βρίσκεται σε κάθε φαρμακείο και να ελέγχει, αυτό, υπέδειξε, είναι δουλειά του φαρμακοποιού να ελέγχει δηλαδή από τη συνταγή τα φάρμακα δεν πρέπει να δοθούν. Εάν η συνταγογράφηση είναι δικαιολογημένη ή όχι αυτό προσπαθούμε να το ελέγξουμε, είπε.

Αντιπρόεδρος φαρμακευτικού συλλόγου: Για να είναι τα φαρμακεία βιώσιμα τόνισε πρέπει να τους δοθούν τα χρήματα που έχασαν το 2022

Για ανακρίβειες επικρίνει την κα Αχνιώτου ο αντιπρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Πλούταρχος Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να ρίχνει την ευθύνη στους φαρμακοποιούς για τις υπερσυνταγογραφήσεις. Υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος του ΟΑΥ υποσχέθηκε στους φαρμακοποιούς ότι θα έβρισκε ένα μοντέλο για πιο δίκαιη διαχείριση της αποζημίωσης των φαρμακοποιών.

Για να είναι τα φαρμακεία βιώσιμα τόνισε πρέπει να τους δοθούν τα χρήματα που έχασαν το 2022 και στη συνέχεια να επανδιαπραγματευτούν τη συμφωνία με τον ΟΑΥ εφ όλης της ύλης. Προειδοποίησε ότι τα μέτρα που εξήγγειλαν έχουν απλά ανασταλεί και δεν έχουν ακυρωθεί.

Επέκρινε τον ΟΑΥ ότι αποποιείται τις ευθύνες του σε ένα κλειστό προϋπολογισμό που αφήνει όλα τα υπόλοιπα ανοικτά εκτός από τα χρήματα  που θα πάρουν οι πάροχοι. Απέρριψε αναφορές ότι έχουν εργοδοτηθεί από τον ΟΑΥ τονίζοντας ότι λανθάνονται εάν νομίζουν ότι  οι φαρμακοποιοί θα χρηματοδοτήσουν το ΓΕΣΥ. Υπάρχουν είπε τα έξοδα διαχείρισης των φαρμάκων και τα λειτουργικά έξοδα.

Οι φαρμακοποιοί είπε είναι στη χειρότερη θέση στο ΓΕΣΥ γιατί εξαρτώνται από το τι θα συνταγογραφήσει ο γιατρός, καθώς είναι αναγκασμένοι να δώσουν τα φάρμακα. Εξήγησε ότι η υπερσυνταγογράφηση δεν μπορεί να ελεγχθεί, καθώς ο ασθενής μπορεί να επισκεφθεί διαφορετικά φαρμακεία για την υλοποίηση της συνταγής του. Τόνισε ότι φαρμακοποιοί θέλουν ο αριθμός των συσκευασιών να είναι καθορισμένος και το λογισμικό του ΟΑΥ να κόβει τις συσκευασίες όταν αυτές είναι περισσότερες ή εάν δεν μπορούν να το κάνουν αυτό να δίνουν μέσα στον προϋπολογισμό επι πλέον χρήματα.  Ο καθένας, είπε, πρέπει να ελέγχει τα του οίκου του.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.