Πιθανή ιατρική αμέλεια για θάνατο 41χρονης καρκινοπαθούς – Στον Γενικό Εισαγγελέα η υπόθεση

Το ενδεχόμενο ιατρικής αμέλειας αφήνει ανοικτό σχετικά με το θάνατο 41χρονης καρκινοπαθούς θανατικός ανακριτής.


Η θανατική ανάκριση διενεργήθηκε μετά από καταγγελία της οικογένειας της Χριστίνας Μιχαήλ από την Πύλα, η οποία απεβίωσε στις 3 Μαΐου 2019 στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου όπου νοσηλευόταν έχοντας διαγνωσθεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Η οικογένεια υποστηρίζει ότι ο θάνατος προήλθε από σηψαιμία ένεκα αμελούς αντιμετώπισης επιπλοκών που παρουσίασε η ασθενής μετά τη διάγνωσή της.

Στο πλαίσιο της θανατικής ανάκρισης, μαρτυρίες ειδικών κατέδειξαν ότι η ασθενής παρουσίασε διήθηση της ουροδόχου κύστης και ως εκ τούτου παραπέμφθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για τοποθέτηση ουρητηροστομιών. Κατόπιν τούτου όμως, παρουσίασε μόλυνση και σηψαιμία από την οποία κατέληξε στο Ογκολογικό Κέντρο.


Σύμφωνα με μαρτυρίες ειδικών, η σηψαιμία δεν ήταν φυσιολογικό να επέλθει μόνο λόγω του καρκίνου, αλλά ήταν αποτέλεσμα επιπλοκών μετά την τοποθέτηση των ουρητηροστομιών. Ιατροδικαστής που διενήργησε νεκροτομή για λογαριασμό της οικογένειας, κατέθεσε ότι οι ουρητηροστομίες παρουσίασαν μόλυνση, η οποία δεν αντιμετωπίστηκε δεόντως και εγκαίρως με ιατρική παρέμβαση.

Κατέθεσε επίσης ότι η μόλυνση παρουσιάστηκε μετά την τοποθέτηση των ουρητηροστομιών και δεν διαγνώστηκε εγκαίρως ούτε αντιμετωπίστηκε ριζικά και αποτελεσματικά όταν έγινε η διάγνωση. Η κοπέλα μεταφέρθηκε από το Ογκολογικό στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας στις 29 Απριλίου 2019 για αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, αλλά αυθημερόν μεταφέρθηκε πίσω στο Ογκολογικό όπου απεβίωσε στις 3 Μαΐου 2019.

Στην απόφαση ημερομηνίας 9 Μαρτίου 2022, ο θανατικός ανακριτής σημείωσε πως ο θάνατος προήλθε από σηψαιμία και έκρινε ότι υπάρχουν υπόνοιες ότι στο θάνατο πιθανό να έχουν συμβάλει ενέργειες, πράξεις ή παραλείψεις τρίτων προσώπων.


Ως εκ τούτου, ο φάκελος έχει διαβιβαστεί στον Γενικό Εισαγγελέα.

Τάσος Περδίος 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.