Πιθανόν να τορπιλίζουν τις διαπραγματεύσεις

Επικίνδυνη χαρακτηρίζει το ΑΚΕΛ τη συζήτηση που έχει ανοίξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την «αποκεντρωμένη» ομοσπονδία με ανοικτό το ενδεχόμενο να ανοίξει τον ασκό ανεξέλεγκτων και άκρως αρνητικών εξελίξεων. Σε δηλώσεις του χθες στο κρατικό ραδιόφωνο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε «καταστροφική» τυχόν συζήτηση πρότασης για χαλαρή ή αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Υπενθύμισε ότι το πλαίσιο στη βάση του οποίου συζητούμε τόσα χρόνια είναι η διζωνική/δικοινοτική ομοσπονδία και αν εγκαταλείψουμε το συγκεκριμένο πλαίσιο, «τότε θα ενταφιάσουμε την προοπτική λύσης και θα οδηγηθούμε στη διχοτόμηση».

Όπως επισημαίνει σε γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, αυτή η συζήτηση, την ώρα μάλιστα που ο ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται να πάρει τις αποφάσεις του για το μέλλον των διαπραγματεύσεων, ενδεχομένως να προκαλέσει τον τορπιλισμό τους και έτσι να οδηγηθούμε στην παγίωση της διχοτόμησης και στα δύο κράτη. Στέλνει ακόμα το μήνυμα προς τον διεθνή παράγοντα και τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι ειλικρινής σχετικά με τη διακηρυγμένη θέση της για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αναιρεί όσα ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και μας φέρνει σε σύγκρουση μαζί του. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γκουτέρες ζητά επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. Ο κ. Αναστασιάδης ζητά διαπραγμάτευση από αλλού. Ο ΓΓ του ΟΗΕ ζητά διαπραγμάτευση στη βάση του δικού του Πλαισίου και των έξι βασικών θεμάτων για επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας που έχουν καθοριστεί, ο Πρόεδρος θέτει ζητήματα που είναι εκτός του Πλαισίου του κ. Γκουτέρες. Ο κ. Γκουτέρες ζητά διαφύλαξη των συγκλίσεων και ο κ. Αναστασιάδης προφανώς τις ανοίγει. Και θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όταν εμείς ανοίγουμε θέματα ή θέτουμε καινούργια ζητήματα νομιμοποιείται και η άλλη πλευρά να το κάνει. Πώς θα συμφωνήσουμε τελικά;

Όπως επισημαίνει ο Στ. Στεφάνου, το θέμα για λεγόμενη «αποκεντρωμένη» ομοσπονδία ο κ. Αναστασιάδης το έθεσε και επί προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια και η σχετική συζήτηση που έγινε υπάρχει στα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου. Τότε τέθηκε το ερώτημα στον κ. Αναστασιάδη, ποιες από τις συμφωνημένες αρμοδιότητες ήθελε να αφαιρεθούν, αλλά ακόμα να δώσει απάντηση. Ο Στ. Στεφάνου εκφράζει την ελπίδα ο κ. Αναστασιάδης να είναι σε θέση να πει πόσες και ποιες συμφωνημένες αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης -τις οποίες ειρήσθω εν παρόδω ο κ. Αναστασιάδης αύξησε κατά πολύ στη διαπραγμάτευση- είναι έτοιμος να παραχωρήσει στις περιφέρειες. Επίσης ερωτά τον κ. Αναστασιάδη: Θεωρεί ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως την περιγράφουν τα Ηνωμένα Έθνη, και με το κατάλοιπο εξουσίας να πηγαίνει στις περιφέρειες, όπως ο ίδιος έχει συμφωνήσει, είναι συγκεντρωτική ομοσπονδία; Και πόσο πιο αποκεντρωμένη ομοσπονδία θέλει ο κ. Αναστασιάδης;

Το ΑΚΕΛ διά του Στ. Στεφάνου υπογραμμίζει ότι η λεγόμενη «αποκεντρωμένη» ομοσπονδία δεν επιλύει κανένα από τα προβλήματα που επικαλείται ο Πρόεδρος. Δεν επιλύει τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Δεν επιλύει το θέμα της εκτελεστικής εξουσίας. Δεν επιλύει το θέμα της λεγόμενης ισότιμης μεταχείρισης Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων και πολλά άλλα.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Ν. Παπαδόπουλος, μιλώντας επίσης στο κρατικό ραδιόφωνο, διερωτήθηκε μεταξύ άλλων πόσο πιο χαλαρή μπορεί να είναι η ομοσπονδία που συζητούμε και δήλωσε ότι διαφωνεί κάθετα αν μέσα από τη χαλαρή ομοσπονδία ο στόχος είναι η συγκαλυμμένη διχοτόμηση. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ είπε ότι θα εξαρτηθεί από το πλαίσιο των συνομιλιών αν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα έχει αυξημένες ή μειωμένες εξουσίες. Ο πρόεδρος των Οικολόγων, κ. Γ. Περδίκης, δήλωσε ότι το Κίνημα απορρίπτει κάθε μορφή διχοτόμησης ή συνομοσπονδίας.

Νίκη Κουλέρμου

 

Τα οδοφράγματα Δερύνειας  και Απλικίου στη συνάντηση Σπέχαρ και Ακιντζί

Το διάνοιγμα των οδοφραγμάτων της Δερύνειας και του Απλικίου ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Η κα Σπέχαρ ζήτησε ήδη και θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την ερχόμενη Παρασκευή. Η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ «θα έχει επαφές με την ε/κ ηγεσία και θα τα πούμε ξανά»,  είπε ο κ. Ακιντζί στις δηλώσεις του μετά από ενημέρωση των «συγκυβερνώντων» κομμάτων για τις επαφές που είχε στη Ν. Υόρκη. Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι χθες είχε συνομιλία με την κα Λουτ η έκθεση της οποίας έβαινε προς ολοκλήρωση. Σήμερα (χθες), ανέφερε, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η έκθεση και να έχει υποβληθεί στον ΓΓ, προσθέτοντας ότι θα περιμένουμε τη 15η Οκτωβρίου. Κληθείς να σχολιάσει τα όσα ακούγονται στην ε/κ πλευρά για «χαλαρή ομοσπονδία», ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι υπάρχουν διάφορες αναφορές και στον ε/κ Τύπο επί του θέματος και αναμένει ότι στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα συζητήσει αυτό το θέμα πιο ξεκάθαρα. Υπενθύμισε πάντως ότι «στις μέχρι τώρα συγκλίσεις περιλαμβάνεται το ότι εκτός των εξουσιών που θα δοθούν στην κεντρική, ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όλες οι άλλες αρμοδιότητες θα είναι των συνιστωσών πολιτειών -τα “κατάλοιπα εξουσίας”».

Στο μεταξύ ανακοινώθηκε ότι ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Α. Κυπριανού, θα μεταβεί την Παρασκευή στην Αθήνα, όπου στη 1 μ.μ. θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα με θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

 

Για να αποφευχθούν αδιέξοδα… η πρόταση της «χαλαρής ομοσπονδίας»

Έγινε η συνάντηση Αναστασιάδη – Τσαβούσογλου, δηλώνει τώρα ο κυβ. εκπρόσωπος

Με την αξίωση για μια θετική ψήφο από την τουρκοκυπριακή πλευρά σε κάθε επίπεδο αποφάσεων και την αποφυγή αδιεξόδων δικαιολόγησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας «να εξετάσουμε το ενδεχόμενο μιας αποκέντρωσης του συστήματος, δηλαδή όσο το δυνατόν να μείνουν στο κεντρικό κράτος οι απαραίτητες εξουσίες για να είναι ένα κανονικό κράτος». Σε χθεσινές δηλώσεις του ο Πρ. Προδρόμου προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες που ανεφύησαν αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της πρότασης Αναστασιάδη, σημειώνοντας ότι «δεν συζητάμε λύση δύο κρατών». Ανέφερε ότι «ένα άλλο από τα μεγάλα ζητήματα είναι αυτό της λειτουργικότητας και της βιωσιμότητας του πολιτεύματος που διαπραγματευόμαστε» και ότι «μεταφέροντας στις δύο πολιτείες αρμοδιότητες αποφεύγουμε την εμπλοκή, τη στιγμή που είναι ακόμα σε συζήτηση ζητήματα μηχανισμού επίλυσης διαφορών». Απαντώντας σε ερώτηση, ο εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη υποβάλει πρόταση έναντι του αιτήματος για να υπάρχει μια θετική ψήφος σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης και διοίκησης». Όπως είπε, «αυτή τη στιγμή έχει γίνει η πρόταση να γίνει ένας γενικότερος προβληματισμός με κριτήριο τη βιωσιμότητα του συστήματος. Δεν θα προκαταλάβουμε ποια μπορεί να είναι η θέση της τουρκικής πλευράς», ανέφερε. Ο κ. Προδρόμου επιβεβαίωσε τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Ν. Υόρκη με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου. Η συνάντηση έγινε στις 22 Σεπτεμβρίου πριν τις επαφές που είχε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

 

Μετά τις 15 Οκτωβρίου συνάντηση με Αναστασιάδη θέλει ο Ακιντζί

Διελκυστίνδα για τη συμμετοχή της τ/κ πλευράς στις άτυπες διαβουλεύσεις

 

Σε μια ημερομηνία, όχι πολύ μετά τις 15 Οκτωβρίου που η Τζέιν Χολ Λουτ θα υποβάλει την έκθεσή της, θα ήθελε να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δηλώνει ο Μουσταφά Ακιντζί για να καθορίσουν την ημερομηνία διάνοιξης των οδοφραγμάτων, αλλά και «να συζητήσουμε το μέλλον του νησιού. Αυτό είναι ευθύνη μας». Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης προέβη σε δηλώσεις μετά από τη συνάντηση – ενημέρωση που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς των τεσσάρων «συγκυβερνώντων» κομμάτων, η οποία ακολούθησε την πρωινή του συνάντηση με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. «Το είπα και προηγουμένως, ως δύο ηγέτες είναι εφικτό να συναντηθούμε τις επόμενες ημέρες. Επιθυμώ να συναντηθώ με τον κ. Αναστασιάδη σε μια ημερομηνία ενδεχομένως όχι πολύ μετά την έκθεση της 15ης Οκτωβρίου. Και να καθορίσουμε από κοινού και να ανακοινώσουμε στον κόσμο την ημέρα διάνοιξης των οδοφραγμάτων Δερύνειας – Απλικίου και να ανταλλάξουμε απόψεις για το μέλλον αυτού του νησιού, αξιολογώντας και την έκθεση που θα βγει στις 15 Οκτωβρίου». Επιθυμώ να συζητήσω για ακόμη μια φορά μαζί του το πώς θα διαμορφωθεί το μέλλον της Κύπρου επειδή θεωρώ ότι αυτό είναι υποχρέωσή μας και καθήκον όλων μας να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον γι’ αυτό το νησί, πρόσθεσε. Κληθείς να σχολιάσει εάν θεωρεί ότι η τ/κ πλευρά μένει εκτός διαδικασίας τώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, επιβεβαίωσε ότι υπήρξε συνάντηση Τσαβούσογλου – Αναστασιάδη, ο κ. Ακιντζί παρέπεμψε στην προ ημερών γραπτή του δήλωση επί του θέματος. Συμπλήρωσε δε ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ του είχε πει πως μπορεί να συναντηθεί ανεπισήμως με τον Νίκο Αναστασιάδη για διερεύνηση προθέσεων. Ο ίδιος επανέλαβε ότι δεν θέλουν διατήρηση του στάτους κβο ούτε συνομιλίες εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ.

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.