Πλαφόν στο ρωσικό ΦΑ: Ενώπιον της Κομισιόν η πρόταση 15 κρατών για γενικό πλαφόν

Τη νέα πρόταση της Κομισιόν για την επιβολή πλαφόν στις πωλήσεις ρωσικού φυσικού αερίου θα εξετάσουν στη σημερινή τους συνεδρία οι 27 υπουργοί ενέργειας της ΕΕ, εν μέσω έντονων διαφωνιών και τριών διαφορετικών προσεγγίσεων που επικρατούν ανάμεσα στα κράτη μέλη. Η Κομισιόν έχει απέναντί της συνασπισμό 15 ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που ζητούν γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο προς ανάσχεση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Στον άλλο πόλο είναι τα κράτη μέλη που αντιτίθενται εξ ολοκλήρου σε ενιαίο πλαφόν και προκρίνουν ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο, που «αφήνει» μεμονωμένα στα κράτη-μέλη τις αποφάσεις σχετικά με την επιβολή ανώτατων ορίων στις τιμές του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με non paper της Επιτροπής που κυκλοφόρησε στα κράτη μέλη εν όψει της σημερινή συνεδρίας, προτείνεται η επιβολή πλαφόν μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο. Γίνεται επίσης εισήγηση, για διαπραγμάτευση με σκοπό τη μείωση των τιμών εισαγωγής από άλλους προμηθευτές φυσικού αερίου μέσω αγωγών, μείωση της τιμής των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω διαπραγμάτευσης, ανάπτυξη ειδικού δείκτη καθορισμού τιμών για το υγροποιημένο αέριο και επιβολή ανώτατου ορίου για την τιμή του φυσικού αερίου κατά την παραγωγή ηλεκτρισμού εντός της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες η Κύπρος αναμένεται να ζητήσει εξαιρέσεις από τα μέτρα που αφορούν την υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ενέργειας σε ώρες αιχμής, καθώς και στην επιβολή ανώτατου ορίου στα επιπρόσθετα κέρδη εταιριών παραγωγής ενέργειας που παράγουν ενέργεια με τη χρήση πηγών με χαμηλότερο κόστος.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.