Πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου από όλες τις πηγές ζητούν 15 κράτη μέλη από την Κομισιόν

Πρόταση για πλαφόν στην χοντρική τιμή του φυσικού αερίου από όλες τις πηγές και όχι μόνο από τη Ρωσία, ζητούν με επιστολή τους στην Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον 15 κράτη μέλη, μετά από πρωτοβουλία του Βελγίου, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Πολωνίας, ενόψει του έκτακτου Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Στην επιστολή, την οποία έχει δει το ΚΥΠΕ, οι Υπουργοί Ενέργειας των 15 κρατών μελών ζητούν από την Κομισιόν να παρουσιάσει πρόταση προς την κατεύθυνση της επιβολής ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου, η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να κατατεθεί ως νομοθετική πρόταση το συντομότερο δυνατόν.

Την επιστολή υπογράφουν οι Υπουργοί Ενέργειας του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κροατίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας.

Στην επιστολή οι 15 Υπουργοί Ενέργειας αναφέρουν πως η ενεργειακή κρίση επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και πλέον ασκεί μη βιώσιμες πληθωριστικές πιέσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που κατέβαλε η Επιτροπή και τα μέτρα που έχει προωθήσει για την αντιμετώπιση της κρίσης» σημειώνουν, προσθέτοντας όμως πως «δεν έχουμε ακόμη αντιμετωπίσει το σοβαρότερο πρόβλημα: τη χοντρική τιμή του φυσικού αερίου».

Επισημαίνοντας πως το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου αποτελεί αίτημα κρατών μελών από την αρχή το οποίο υποστηρίζουν όλο και περισσότερες χώρες, τονίζουν αυτό είναι το μόνο μέτρο που θα βοηθήσει κάθε κράτος – μέλος να μετριάσει τις πιέσεις από τις πληθωριστικές τάσεις, να διαχειριστεί τις προσδοκίες, να παρέχει ένα πλαίσιο αντιμετώπισης πιθανών διαταραχών του εφοδιασμού και να περιορίσει τα επιπλέον κέρδη στον κλάδο της ενέργειας.

«Το ανώτατο όριο θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις συναλλαγές φυσικού αερίου στη χοντρική αγορά και να μην περιορίζεται στις εισαγωγές από συγκεκριμένες δικαιοδοσίες» σημειώνουν, παραπέμποντας στις μέχρι σήμερα συζητήσεις για πλαφόν στην τιμή του Ρωσικού φυσικού αερίου.

Το πλαφόν, προσθέτουν, μπορεί να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζει τον εφοδιασμό και την ελεύθερη ροή φυσικού αερίου εντός της Ευρώπης, επιτυγχάνοντας παράλληλα τον κοινό στόχο για μείωση της ζήτησης.

«Αυτό το ανώτατο όριο αποτελεί προτεραιότητα, και (σ.σ. το μέτρο) μπορεί να συμπληρωθεί με προτάσεις για την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής εποπτείας της αγοράς φυσικού αερίου και την ανάπτυξη εναλλακτικών σημείων αναφοράς για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη» τονίζεται στην επιστολή.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy