Πλαφόν στις τρεις θητείες για δημάρχους και κοινοτάρχεςΣυμφώνησαν με την αυτόματη εγγραφή των νέων, αλλά δεν την ψήφισαν

Πλαφόν στις τρεις θητείες για δημάρχους και κοινοτάρχες αποφάσισε κατά πλειοψηφία χθες η Ολομέλεια της Βουλής.

Στη συνεδρία κατατέθηκαν συνολικά εννέα προτάσεις νόμου, εκ των οποίων τρεις εγκρίθηκαν, πέντε απορρίφθηκαν και μία πήρε αναβολή. Το πλαφόν στις θητείες για δημάρχους και κοινοτάρχες πέρασε οριακά με δύο ψήφους διαφορά και μετά από μακριά συζήτηση. Το ΑΚΕΛ τάχθηκε υπέρ του, με την Ελένη Μαύρου να επισημαίνει ότι το κόμμα εφαρμόζει ήδη διαδικασίες οι οποίες περιορίζουν τις θητείες και ενθαρρύνουν νέους ανθρώπους να πολιτεύονται, ενώ ο ΔΗΣΥ διά του Γιώργου Κάρουλα επιχείρησε να διατηρήσει το θέμα σε εκκρεμότητα παραπέμποντας στη μελλοντική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ακόμη το ΔΗΚΟ διά του Πανίκου Λεωνίδου πρότεινε αναβολή της συζήτησης, ενώ η Συμμαχία διά του Γιώργου Λιλλήκα είπε ότι η μεγάλη παραμονή στην εξουσία δεν συμβάλλει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας των θεσμών.

Τι ψηφίστηκε

Οι πιο σημαντικές αλλαγές οι οποίες ψηφίστηκαν είναι οι ακόλουθες:

• Πρόσωπο το οποίο έχει ήδη υπηρετήσει στο αξίωμα του κοινοτάρχη ή του μέλους Κοινοτικού Συμβουλίου για τρεις συνολικά θητείες, δεν δύναται να επανεκλεγεί κοινοτάρχης ή μέλος Κοινοτικού Συμβουλίου, αντίστοιχα (με εξαίρεση τις κοινότητες με αριθμό εγγεγραμμένων εκλογέων που δεν υπερβαίνει τους εκατό).

• Πρόσωπο το οποίο έχει ήδη υπηρετήσει στο αξίωμα του δημάρχου για τρεις συνολικά θητείες, δεν δύναται να επανεκλεγεί δήμαρχος. Για τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων δεν τίθεται περιορισμός.

• Οι επαναπατρισθέντες μετανάστες οι οποίοι κατάγονται από τις κατεχόμενες περιοχές να δύναται να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους της επαρχίας από την οποία κατάγονται, αντί στους εκλογικούς καταλόγους της επαρχίας που διαμένουν μετά τον επαναπατρισμό τους, όπως ισχύει σήμερα.

Τι δεν ψηφίστηκε

Οι προτάσεις οι οποίες δεν ψηφίστηκαν είναι οι ακόλουθες:

• Πρόσωπο να μη δικαιούται να θέσει υποψηφιότητα για μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εάν έχει ήδη υπηρετήσει στο αξίωμα αυτό για δύο θητείες.

• Πρόσωπο το οποίο έχει ήδη υπηρετήσει στη θέση αιρετού μέλους Σχολικής Εφορείας για δύο θητείες να μη δύναται να επανεκλεγεί στη θέση αυτή.

• Να καταστεί δυνατή η αυτεπάγγελτη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο των προσώπων που αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν. Σημειώνεται ότι για το συγκεκριμένο θέμα συμφώνησαν σχεδόν όλα τα κόμματα, αλλά δεν ψηφίστηκε. Το ΑΚΕΛ διά της Ελένη Μαύρου τόνισε ότι εν έτει 2020 δεν χωρούν δικαιολογίες και δεν είναι δυνατόν ένα τεχνικό ζήτημα να αποτελεί εμπόδιο για την κατοχύρωση πολιτικού και κοινωνικού δικαιώματος, ενώ ο ΔΗΣΥ επικαλέστηκε τεχνικές δυσκολίες του Αρχείου Πληθυσμού.

Τι αναβλήθηκε

Η πρόταση για την οποία ζητήθηκε και δόθηκε αναβολή είναι η ακόλουθη:

• Οι εκλογείς οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος λόγω τυφλότητας ή άλλης ανικανότητας να δύναται να ζητήσουν από τον προεδρεύοντα της εκλογής ή από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης τους να τους βοηθήσει να το ασκήσουν.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου