Στο πλαίσιο του ΓεΣΥ ζητούν να αμείβονται οι φυσιοθεραπευτές

Δεν βρίσκει ανταπόκριση από τον ΟΑΥ ο Παγκύπριος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών

Διόρθωση του προϋπολογισμού του ΓεΣΥ ζητά ο Παγκύπριος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών. 

Συγκεκριμένα, ο Παγκύπριος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών ζητά οι φυσιοθεραπευτές να αμείβονται στο πλαίσιο το ΓεΣΥ, σύμφωνα με όσα έχουν αρχικά συμφωνηθεί και αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα και το επίπεδο της δουλειάς τους και λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές ανάγκες του πληθυσμού.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως αν και εφόσον δεν ικανοποιήσουν τα δίκαια, αποδεδειγμένα με επιχειρήματα και αριθμούς αιτήματά τους, όπως αναφέρεται, για διόρθωση του προϋπολογισμού της φυσιοθεραπείας εντός των επόμενων ημερών, θα καλεστούν τα μέλη να λάβουν αποφάσεις για τη λήψη δυναμικών μέτρων.

Ο Σύλλογος αναφέρει ότι υπολογισμοί στη βάση των οποίων έγιναν οι συμφωνίες κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων πριν την ένταξή τους στο ΓεΣΥ δεν αντιπροσωπεύουν πλέον τις σημερινές απαιτήσεις του πληθυσμού για φυσιοθεραπεία, με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη μείωση της αμοιβής των φυσιοθεραπευτών, τη μη κάλυψη των εξόδων τους και τη μη δίκαιη και στη βάση των συμφωνημένων αμοιβή των υπηρεσιών τους.

Πέραν από το θέμα του ελλιπούς προϋπολογισμού του ΟΑΥ για τη φυσιοθεραπεία, ο Σύλλογος θέτει ως δεύτερο πρόβλημα τη μη πρόσβαση των φυσιοθεραπευτών στο ιστορικό του ασθενούς, ώστε να μπορούν με ασφάλεια να εκτελούν σωστά και αποτελεσματικά την εργασία τους με σκοπό το ποιοτική και ασφαλή προσφορά των υπηρεσιών μας προς τους ασθενείς.

Όπως αναφέρεται, με τους προϋπολογισμούς του 21 και 22 υπολογίστηκε ότι οι μηνιαίες συνεδρίες συνολικά παγκύπρια θα κυμαίνονταν περίπου στις 55.000 μηνιαίως, ενώ για το 2022 ξεπερνούν και φτάνουν ακόμη και τις 75.000 περίπου με έναν κλειστό προϋπολογισμό που ανέρχεται αυτή τη στιγμή για το 2021 και για το 2022 στα 19,5 εκατομμύρια.

Προστίθεται ότι ο Σύλλογος μετέφερε το αίτημά του όπως διορθωθεί ο προϋπολογισμός για το 2022 σε τέσσερις συναντήσεις με τον ΟΑΥ τους τελευταίους δύο μήνες, ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν φάνηκε να βρίσκει ανταπόκριση. Οι φυσιοθεραπευτές, αναφέρεται, δεν προτίθενται να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν ουσιαστικά με δωρεάν θεραπείες προς τους δικαιούχους ισάξιες της μείωσης των απολαβών τους που τους επιβάλλεται κάθε μήνα με τη δικαιολογία της πτώσης της μονάδας εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης.

«Οι φυσιοθεραπευτές δεν ευθύνονται αν ο ΟΑΥ δεν έχει προβλέψει σωστά τις ανάγκες των δικαιούχων. Πέραν αυτού, δεν προτιθέμεθα να το αφήσουμε να περάσει ως έχει, βλέποντας μάλιστα την πρόθεση του ΟΑΥ να προσθέσει ακόμη περισσότερες παροχές σε χρόνιους ασθενείς χωρίς να ανταμείβει τους φυσιοθεραπευτές με δίκαιο τρόπο», σημειώνεται.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy