“Πλάνητες” στο Πάφος2017: Andrea Bruno

pafos_2017_logoΠλάνητες

Andrea Bruno

Οι διαδρομές για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μάας είναι δύο. Η πρώτη είναι από τη θάλασσα και ακολουθώντας την, η εμπειρία ενδεχομένως να βρίσκει αντιστοιχία με το βίωμα της προσάραξης σε ξένο τόπο. Η δεύτερη είναι από τη στεριά και ξετυλίγεται κατά μήκος της χερσονήσου με αφετηρία τα οχυρωματικά τείχη που χτίστηκαν κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Οι δύο διαδρομές διασταυρώνονται στην κατασκευή του Andrea Bruno που χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

O Ιταλός αρχιτέκτονας είχε προσκληθεί για να σχεδιάσει ένα αρχαιολογικό μουσείο που να μνημονεύει τη σημασία των ανασκαφών στην περιοχή αλλά και την έλευση εποίκων στο νησί γύρω στο 1200 π.Χ. Πρότεινε αντ’ αυτού ένα «Μουσείο του Τίποτα», αιτιολογώντας τo όραμά του ως εξής: «Ο έντονα φυσιοκρατικός χαρακτήρας του χώρου […] με έπεισαν ότι η κατασκευή ενός κτιρίου θα ήταν αταίριαστη […] Οι μεσογειακοί θάμνοι, τα βράχια, τα χρώματα του ουρανού και της θάλασσας: αυτές είναι οι αξίες που πρέπει να διαφυλαχθούν» [Bruno, Andrea. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μαας στην Κύπρο. Μιλάνο: Edizioni Lybra Immagine, 1996].

Η κατανόηση της φύσης ως «αρχαιολογικού ευρήματος υπό προστασία» παραμένει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της προσέγγισής του, όπως επίσης και η βύθιση της κυκλικής κατασκευής στο έδαφος για σκοπούς εναρμονισμού με τη βλάστηση αλλά και της αναπαραγωγής της εμπειρίας της καθόδου στο εσωτερικό της γης, παρόμοιας με εκείνης «του αρχαιολόγου που ανακαλύπτει κάτω από το έδαφος τα ίχνη του παρελθόντος».

Η σειρά ελεύθερων σχεδίων με ιδιόχειρες σημειώσεις του Bruno, η οποία περιλαμβάνεται στην έκθεση, καταγράφει τους βασικούς άξονες του σκεπτικού του καθώς και την εισήγηση πως η αποκωδικοποίηση του παρελθόντος απαιτεί συχνά τη νοητική μας περιπλάνηση στα πολλαπλά στρώματα του χρόνου. Έχοντας ακολουθήσει μία από τις δύο διαδρομές στη χερσόνησο της Μάας, η κατάδυση στο χρόνο γίνεται πραγματική εμπειρία, καθώς εισέρχεται κανείς στο μουσείο και κατ’ επέκταση στο εσωτερικό της γης, για να αποκρυπτογραφήσει τα νοήματα και τα σημεία που φτάνουν σε μας από το μακρινό παρελθόν.

Έλενα Πάρπα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy