Πλανήτης σε κρίση

Της Ελένης Μαύρου


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei 

Με τον κόσμο να παλεύει ακόμα με τις συνέπειες της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, δεν είμαι σίγουρη αν έχουν στρέψει πολλοί την προσοχή τους αυτές τις μέρες στη σύναξη των ηγετών του κόσμου στη Γλασκώβη, που συζητά μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Άλλωστε τα χρονοδιαγράμματα των 20, 30, 50 χρόνων για πολλούς φαίνονται μακρινά.

Σε όσους νομίζουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια αφηρημένη απειλή που μπορεί να συμβεί κάποια στιγμή στο μέλλον, οι επιστήμονες απαντούν ότι η κλιματική αλλαγή συμβαίνει ήδη. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι συχνές πλημμύρες, οι ξηρασίες, οι καταιγίδες, οι παρατεταμένοι καύσωνες, το λιώσιμο των παγετώνων και η άνοδος της μέσης στάθμης της θάλασσας δεν είναι παρά μόνο μέρος των επιπτώσεων.

Και όλα αυτά δεν είναι παρά το προβλέψιμο αποτέλεσμα της καταστροφής της φύσης από την ανθρώπινη δραστηριότητα, η οποία θα προκαλέσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα εάν συνεχίσει ανεξέλεγκτη.

Η αποτυχία να προστατεύσουμε το περιβάλλον, αυτό το πολύτιμο και αναντικατάστατο δημόσιο αγαθό, βαραίνει όλους. Βαραίνει όμως κυρίως τις κυβερνήσεις και τις πολυεθνικές, που εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους και τον πλανήτη με σκοπό το κέρδος και έχουν οδηγήσει τον πλανήτη σε αυτή την καταστροφική κατάσταση.

Η ριζική αναδιοργάνωση των όρων συνύπαρξης του ανθρώπου με τη φύση είναι πλέον επιτακτική ανάγκη. Η ανθρωπότητα χρειάζεται επειγόντως ένα μοντέλο βιώσιμης αειφόρου ανάπτυξης βασισμένο σε θεμελιώδεις κοινωνικές και περιβαλλοντικές αρχές.

Η εμμονή των μεγάλων οικονομιών να παραμένουν πιστές στο στρεβλό μοντέλο «ανάπτυξης» που δημιούργησε την κλιματική κρίση που βιώνουμε είναι επικίνδυνη για τον πλανήτη ολόκληρο. Συνεχίζουν να επενδύουν σε ορυκτά καύσιμα, σε νέες εξορύξεις, ενώ την ίδια ώρα μιλούν για «πράσινες επενδύσεις». Μόνο οι χώρες της G20 ευθύνονται σχεδόν για το 80% των παγκόσμιων εκπομπών, όμως πολλές από αυτές δεν καταβάλλουν προσπάθεια για να βελτιώσουν τα εθνικά κλιματικά τους σχέδια.

Η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση. Ακούσαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μιλά για τη συνεισφορά της Κύπρου στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Την ώρα που η Κύπρος είναι ουραγός στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Την ώρα που πληρώνουμε ήδη πρόστιμο για υπερβολικές εκπομπές ρύπων εκτός των συμφωνημένων στόχων και δεν αναμένεται να πιάσουμε τους ευρωπαϊκούς στόχους μείωσης των εκπομπών.

Η κλιματική αλλαγή αφορά όχι μόνο τη στάση μας απέναντι στη φύση, αλλά, κυρίως, απέναντι στις επόμενες γενεές. Η αντιμετώπισή της απαιτεί μεγάλες αλλαγές στη χρήση ενέργειας, στους σχεδιασμούς της διοίκησης και της οικονομίας, αλλά και στην καθημερινή μας ζωή. Απαιτεί επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και εξοικονόμηση ενέργειας, απαιτεί καλύτερα δομημένες πόλεις ώστε να απαιτούνται λιγότερες μετακινήσεις, απαιτεί αλλαγές στις καταναλωτικές μας συνήθειες. Απαιτεί, με δυο λόγια, συγκεκριμένα μέτρα από τις κυβερνήσεις αλλά και τις κοινωνίες ολόκληρου του κόσμου.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.