Πλάνο για μετάλλαξη της οικονομίας μέχρι το 2035

«Πρέπει να γίνουμε κράτος-πρότυπο με δίκαιη κοινωνία» - Νέο μοντέλο

Έλα στο Google News

«Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο στοχεύει σε υψηλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας, με ανοικτές, ελεύθερες και δίκαιες συνθήκες στην αγορά, με διαφανή αξιόπιστα ιδρύματα, με αυξημένη παραγωγικότητα και εξαγωγικό προσανατολισμό».

Με όραμα μέχρι το 2035 η Κύπρος να καταστεί από τα καλύτερα μέρη του κόσμου για να ζει, να εργάζεται και να δραστηριοποιείται κάποιος, παρουσιάστηκε χθες από το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας η Μακροπρόθεσμη Στρατηγική για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, «Όραμα 2035», στο επίκεντρο της οποίας είναι η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας.

Σε χαιρετισμό του στη διαδικτυακή εκδήλωση ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη να πορευθούμε συντεταγμένα προς ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Κάλεσε επίσης όσους ενδιαφέρονται να καταθέσουν ιδέες να το πράξουν μέχρι τις 9 Αυγούστου που λήγει η δημόσια διαβούλευση για τη στρατηγική.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, Τάκης Κληρίδης, είπε πως «επιδίωξη είναι η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για μετάβαση σε ένα νέο σύγχρονο οικονομικό μοντέλο, το οποίο θα διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, ανταγωνιστικότητα και ανθεκτικότητα της οικονομίας με απώτερο στόχο να διασφαλίσει την ευημερία των σημερινών πολιτών, αλλά και των μελλοντικών γενεών».

Επίσης ο πρόεδρος της Καθοδηγητικής Επιτροπής Έργου του Συμβουλίου Οικονομίας, Ανδρέας Ασσιώτης, είπε ότι όραμα της στρατηγικής αυτής «είναι η Κύπρος μας να είναι από τα καλύτερα μέρη του κόσμου για να ζει κάποιος, να εργάζεται και να δραστηριοποιείται». Ανέφερε επίσης ότι «για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να γίνουμε ένα κράτος-πρότυπο, με μία ακμάζουσα ανθεκτική οικονομία και μια δίκαιη χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία». Ακόμη, είπε ότι το όραμα αυτό δεν σημαίνει «να ξηλώσουμε το υφιστάμενο μοντέλο της οικονομίας» αλλά «κτίζει πάνω στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κυπριακής οικονομίας τόσο αυτά που έχουμε αξιοποιήσει όσο και αυτά που μπορούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω».

Ανέφερε επίσης ότι «το νέο αναπτυξιακό μοντέλο στοχεύει σε υψηλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας, με ανοικτές, ελεύθερες και δίκαιες συνθήκες στην αγορά, με διαφανή αξιόπιστα ιδρύματα, με αυξημένη παραγωγικότητα και εξαγωγικό προσανατολισμό με έμφαση στην ανάπτυξη και αξιοποίηση τεχνολογίας αιχμής και στην προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων με υψηλή προστιθέμενη αξία».

Σε χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Στρατής Καστρισιανάκης, είπε ότι η Κομισιόν είναι «πολύ ευχαριστημένη» γιατί «η στρατηγική είναι σύμφωνη με τους βασικούς άξονες της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.