Πλάνο ιδιωτικοποίησης βασικών εργασιών της ΑΗΚ – Η κυβέρνηση άνοιξε πόλεμο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις

Πλάνο ιδιωτικοποίησης βασικών εργασιών της ΑΗΚ και του ευρύτερου τομέα της ενέργειας, παρουσίασε χθες ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ρίχνοντας ουσιαστικά λάδι στη φωτιά ενόψει των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει από κοινού οι τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, ΕΠΟΠΑΗ-ΣΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ). Άνοιξε μάλιστα πόλεμο με τις συντεχνίες, απορρίπτοντας το σύνολο των αιτημάτων που έχουν θέσει και αφορούν την προώθηση μέτρων για μείωση των τιμών και τη στελέχωση του οργανισμού με σκοπό την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους καταναλωτές.

Ο Κ. Πετρίδης σχολιάζοντας τα απεργιακά μέτρα έκανε λόγο για «μεγάλη πρόσκληση προς τον φορολογούμενο» και κατηγόρησε τους εργαζομένους ότι «προσπαθούν να εκμεταλλευτούν μια προεκλογική περίοδο για να αποκομίσουν συντεχνιακά οφέλη». Παράλληλα, απέρριψε το σύνολο των αιτημάτων των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, σε σχέση με το αίτημα για στελέχωση του οργανισμού είπε ότι «σύμφωνα με τη δική μας ανάλυση» οι θέσεις που έχουν εγκριθεί ικανοποιούν «πλήρως τις ανάγκες» του οργανισμού. Ανέφερε επίσης ότι «η ΑΗΚ οφείλει να εξεύρει και άλλους τρόπους αντιμετώπισης του φόρτου εργασίας», παραπέμποντας ουσιαστικά στις ιδιωτικοποιήσεις. Ακόμη, για το αίτημα για διατήρηση του ελέγχου ηλεκτρικών εγκαταστάσεων στην ΑΗΚ, κυρίως για λόγους ασφάλειας, ο Κ. Πετρίδης κατηγόρησε τις συντεχνίες για «επιμονή στη διατήρηση του μονοπωλίου της ΑΗΚ», παραπέμποντας ξανά στις ιδιωτικοποιήσεις. Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι επεσήμαναν ότι σήμερα η συγκεκριμένη υπηρεσία παραχωρείται από την ΑΗΚ δωρεάν. Επιπρόσθετα, για τις καταγγελίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε σχέση με την παρεμπόδιση της δραστηριοποίησης της ΑΗΚ στις ΑΠΕ, ο Κ. Πετρίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση «ουδέποτε είχε αρνητική στάση στην επέκταση των δραστηριοτήτων της ΑΗΚ στις ΑΠΕ, νοουμένου ότι […] δίδεται η δυνατότητα απρόσκοπτης δραστηριοποίησης από τρίτους στην παραγωγή από ΑΠΕ», παραπέμποντας για άλλη μια φορά στις ιδιωτικοποιήσεις. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι «η θέση της ΑΗΚ αποσκοπεί στη διασφάλιση του μονοπωλιακού καθεστώτος της εις βάρος της οικονομίας και των καταναλωτών».

Αποφασισμένοι οι εργαζόμενοι

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι χθες πραγματοποίησαν 12ωρη στάση εργασίας, δήλωσαν αποφασισμένοι να προασπιστούν την ΑΗΚ και τις θέσεις τους όσον αφορά την ανάγκη για μείωση των τιμών και αναβάθμιση της ποιότητας εξυπηρέτησης των πελατών. Προανήγγειλαν μάλιστα κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων.

 

 

Λάδι στη φωτιά
Λάδι στη φωτιά έριξε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης. Σχολιάζοντας τα απεργιακά μέτρα, έκανε λόγο για «μεγάλη πρόσκληση προς τον φορολογούμενο» και κατηγόρησε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζομένους ότι «προσπαθούν να εκμεταλλευτούν μια προεκλογική περίοδο για να αποκομίσουν συντεχνιακά οφέλη».

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy