Πλαστές εικόνες για τις διαδηλώσεις στην Κούβα

Δύο από τις εικόνες που (περισσότερο) κοινοποιήθηκαν και κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με τις ιστορικές διαδηλώσεις που έγιναν στην Κούβα στις 11 Ιουλίου δεν έχουν καμία σχέση με αυτές τις κινητοποιήσεις και χρησιμοποιήθηκαν με στόχο την παραπληροφόρηση.

Αυτό αποκάλυψε σήμερα το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, το οποίο έχει μια ξεχωριστή ενότητα, το «Factuel», αφιερωμένη στην διασταύρωση των ειδήσεων και στη διερεύνηση των πηγών τους.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα που έκαναν οι δημοσιογράφοι της ισπανόφωνης έκδοσης του γαλλικού πρακτορείου , οι δύο φωτογραφίες οι οποίες συνοδεύουν δημοσίευση μιας ομάδας ονομαζόμενης «Αργοναύτες» που γράφει «Τελευταία Ενημέρωση. Ιστορική…. Τελειώνει ο φόβος στην Κούβα. Χιλιάδες βγαίνουν στους δρόμους κατά της κυβέρνησης. Κουράστηκαν από τον κομμουνισμό και απαιτούν ελευθερία…» είναι προηγούμενων ετών και δεν αφορούν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κούβα.

Η πρώτη, όπου εν μέσω ενός πλήθους που διαδηλώνει βράδυ ξεχωρίζει ένας άντρας που υψώνει σημαία η οποία γράφει «Ελεύθερη Κούβα», είχε δημοσιευτεί στις 26 Νοεμβρίου του 2016 στην Huffington Post, φέρει την υπογραφή του φωτογράφου Τζον Πάρα του πρακτορείου Getty Images και στην (αυθεντική) λεζάντα της γράφει: «Κουβανο-Αμερικανοί γιορτάζουν μετά την ανακοίνωση του θανάτου του επί πολλά έτη ηγέτη της Κούβας Φιδέλ Κάστρο στη συνοικία Μικρή Αβάνα του Μαϊάμι, Φλόριντα, στις 26 Νοεμβρίου του 2016».

 

Η δεύτερη φωτογραφία, συνεχίζει το AFP, με ένα πλήθος ανθρώπων να διαδηλώνουν φορώντας μάσκες, είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Δοιμινικανής Δημοκρατίας Listín Diario στις 30 Νοεμβρίου 2020, φέρει την υπογραφή του φωτογράφου Γιαμίλ Λαγκ του AFP, έχει ημερομηνία 20 Νοεμβρίου 2020 και σύμφωνα με την (επίσης αυθεντική) λεζάντα της πρόκειται για υποστηρικτές της κυβέρνησης της Κούβας που διαδηλώνουν εναντίον των καλλιτεχνών του Κινήματος Σαν Ισίδρο.

Ο πόλεμος της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης βασιλεύει και αυτές τις ημέρες όπου Κουβανοί διαμαρτύρονται για την οικονομική ένδεια και τη διαχείριση της πανδημίας και η κυβέρνηση των ΗΠΑ «στέκεται στο πλευρό του κουβανικού λαού»: αυτού που υφίσταται τις θλιβερές συνέπειες του αμερικανικού οικονομικού αποκλεισμού που επιβλήθηκε εδώ και δεκαετίες ακριβώς για να τον στραγγαλίζει προκαλώντας αυτή την ένδεια.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.