Το έργο «Keep our Sand and Sea Plastic Free» έχει ως στόχο την εξάλειψη της χρήσης του πλαστικού και τη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης στην επαρχία Αμμοχώστου. Μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί στο έργο περισσότερες από 100 επιχειρήσεις.
Της Άντριας Ζαμανή
«Keep our Sand and Sea Plastic Free» είναι το έργο που έχει ως στόχο από το 2019 την εξάλειψη της χρήσης του πλαστικού, τη µείωση της θαλάσσιας ρύπανσης στην επαρχία Αµµοχώστου.
Μιλώντας στον «Άστρα», η συντονίστρια του έργου, Παναγιώτα Κουτσόφτα, ανέφερε ότι θα λαµβάνει δράση µέχρι και τον Μάρτιο του 2022 και ότι είναι µια πρωτοβουλία του TUI Care Foundation σε συνεργασία µε το Travel Foundation και τον Κυπριακό Σύνδεσµο Αειφόρου Τουρισµού (CSTI).
Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, λοιπόν, η παραλία της Αγίας Τριάδας στον Πρωταρά είναι η πρώτη παραλία χωρίς πλαστικά στην Κύπρο. Όπως µας εξήγησε η κα Κουτσόφτα, η παραλία διοργανώθηκε µε τρόπο που ενθαρρύνει και διευκολύνει τους επισκέπτες της ώστε να αποφεύγουν τη χρήση του πλαστικού. Για παράδειγµα, σηµείωσε, εγκαταστάθηκε ψύκτης νερού, ο οποίος προσφέρει δωρεάν φιλτραρισµένο νερό. Όπως είπε, το µόνο που έχει να κάνει ο επισκέπτης είναι να έχει µαζί του τον επαναχρησιµοποιούµενο θέρµο ή παγούρι του.
Παράλληλα, ανέφερε ότι έχουν οργανωθεί σηµεία καπνιστών µε τασάκια και οµπρέλες. Το αποτσίγαρο, τόνισε, είναι το πιο συχνό σκουπίδι που συλλέγεται στις παραλίες, λέγοντας ότι η γόπα του τσιγάρου περιέχει πλαστικό, κάτι που οι περισσότεροι πολίτες δεν γνωρίζουν. Μάλιστα όταν έρθει σε επαφή µε το νερό είναι πολύ τοξικό, τόσο για τη θαλάσσια ζωή όσο και για την ανθρώπινη υγεία.
Την ίδια ώρα η κα Κουτσόφτα είπε ότι εγκαταστάθηκε και το εικαστικό έργο «ΚΑΛΥΨΩ» στην παραλία της Αγίας Τριάδας. Όπως εξήγησε, είναι µια θαλάσσια χελώνα που φτιάχτηκε από πλαστικά απορρίµµατα που συλλέχθηκαν από εκστρατείες καθαριότητας παραλιών που έγιναν τους προηγούµενους µήνες στην επαρχία Αµµοχώστου. Το όνοµα «ΚΑΛΥΨΩ», είπε, δεν επιλέγηκε τυχαία, καθώς στη µυθολογία είναι η κόρη του Ωκεανού, στέλνοντας το µήνυµα ότι τα σκουπίδια σκοτώνουν την ίδια αλλά και τη θαλάσσια ζωή.
Περισσότερες από 100 επιχειρήσεις συµµετέχουν στο έργο
Κληθείσα να εξηγήσει µε ποιο τρόπο µπορούν να ενταχθούν στο έργο «Keep our Sand and Sea Plastic Free» οι επιχειρήσεις που το επιθυµούν, σηµείωσε ότι ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφέ µπορούν να δείξουν ενδιαφέρον και λειτουργοί του έργου θα τους κατευθύνουν. Οι επιχειρήσεις δεσµεύονται και αναλαµβάνουν δράση για µείωση της κατανάλωσης των πλαστικών.
Το πρώτο βήµα είναι η καταγραφή των πλαστικών που χρησιµοποιούνται από την εν λόγω επιχείρηση. Έπειτα, άτοµα από το έργο θα προτείνουν εναλλακτικές, οι οποίες εφαρµόζονται σε παγκόσµιο επίπεδο. Όπως είπε η κα Κουτσόφτα, πολλές από τις πρακτικές που προτείνονται είναι πρωτοπόρες και δεν έχουν εφαρµοστεί ευρέως στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι η κάθε επιχείρηση επιλέγει ποιες πρακτικές είναι κατάλληλες για αυτήν και τις υιοθετεί. Στο έργο έχουν εγγραφεί, όπως ανέφερε, περισσότερες από 100 επιχειρήσεις.
Η συντονίστρια του έργου ανέφερε επίσης ότι οι δράσεις δίνουν έµφαση στην τουριστική βιοµηχανία, γιατί τους καλοκαιρινούς µήνες, λόγω και της προσέλευσης των τουριστών, αυξάνεται η θαλάσσια ρύπανση. ∆εν είναι κυπριακό φαινόµενο, είπε, αλλά αφορά ολόκληρη τη Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι κάθε καλοκαίρι η αύξηση των απορριµµάτων φτάνει το 40%.
Σε καµία περίπτωση, τόνισε, σηµαίνει ότι ρυπαίνουν µόνο οι τουρίστες. Κατά την περσινή χρονιά, σηµείωσε, όταν η προσέλευση των τουριστών ήταν πολύ µειωµένη λόγω της πανδηµίας του κορονοϊού, ο όγκος των θαλάσσιων απορριµµάτων ήταν τεράστιος. Γι’ αυτό το λόγο, όπως είπε, δεν πρέπει να περαστεί το µήνυµα ότι οι άλλοι λερώνουν τις θάλασσες της χώρας, επισηµαίνοντας ότι «όλοι έχουµε την ίδια ευθύνη για την προστασία του φυσικού πλούτου».
«Ας µην αφήνουµε σουβενίρ, τα γάντια και τις µάσκες»
Την ίδια ώρα, η κα Κουτσόφτα µίλησε για τον µεγάλο όγκο µασκών και γαντιών που βρίσκουν κατά τη διάρκεια των εκστρατειών τους. «Ας µην αφήνουµε σουβενίρ, τα γάντια και τις µάσκες. Ο εγκλεισµός και η αποµόνωση στο σπίτι ανέδειξαν ως πολύ σηµαντική µια απλή βόλτα στη φύση, αλλά την ίδια στιγµή αµαυρώνεται, καθώς πολλοί είναι οι πολίτες που αφήνουν στο πέρασµά τους τα “αξεσουάρ” της πανδηµίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στέλνοντας το δικό της µήνυµα, η κα Παναγιώτα Κουτσόφτα τόνισε την ανάγκη ο κάθε ένας ξεχωριστά να βάλει το δικό του λιθαράκι στην προσπάθεια µείωσης της χρήσης του πλαστικού και σηµείωσε ότι όλοι πρέπει να σκέφτονται τι πραγµατικά έχουν ανάγκη πριν το χρησιµοποιήσουν. Έδωσε ως παράδειγµα όσους παραπονιούνται για την κατάργηση στο πλαστικό καλαµάκι, λέγοντας ότι εκτός από το ότι υπάρχει πληθώρα εναλλακτικών, όπως τα πλαστικά, τα γυάλινα, τα βιοδιασπώµενα, υπάρχουν ροφήµατα που δεν χρειάζονται καν τη χρήση του. Όπως είπε, «ένα καλαµάκι δεν θα σώσει τον κόσµο, αλλά αν όλοι συµβάλουµε µε τον πιο απλό τρόπο, θα δούµε το αποτέλεσµα».
Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News
Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.