
Υποθάλπει τη συλλογική σύμβαση που μόλις πρόσφατα υπογράφτηκε
Το ΥΠΕΡ αναγνωρίζει τα προσωπικά συμβόλαια με υποδεέστερους όρους από τη συλλογική σύμβαση
Το συνδικαλιστικό κίνημα προειδοποιεί πως δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε μαζικές κινητοποιήσεις στην καρδιά της τουριστικής περιόδου αν δεν παρέμβει το Υπουργείο
Της Αθηνάς Ξενοφώντος
Μαύρα σύννεφα συγκεντρώνονται γύρω από τον τομέα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας και με την έναρξη της τουριστικής περιόδου δεν αποκλείεται να τιναχτούν όλα στον αέρα, στην περίπτωση που το Υπουργείο Εργασίας δεν συνετίσει τους ξενοδόχους.
Παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε με ικανοποίηση την περασμένη Τετάρτη ότι έκλεισε η συμφωνία στην ξενοδοχειακή βιομηχανία με την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης, ενώ ακολουθούν και άλλες συμφωνίες σε μεγάλους κλάδους της οικονομίας, εντούτοις τα δεδομένα δεν είναι καθόλου ρόδινα, όπως θέλησε να τα παρουσιάσει ο Πρόεδρος.
Οι σκόπελοι που πρέπει να ξεπεραστούν είναι πολύ μεγάλοι, καθώς η ασυδοσία και η εκμετάλλευση των εργαζομένων από τους ξενοδόχους συνεχίζεται σε αμείωτο ρυθμό και μάλιστα με τις «πλάτες» του Υπουργείου Εργασίας.
Η υπομονή των συντεχνιών και των εργαζομένων εξαντλείται. Και προειδοποιούν πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η κοροϊδία τόσο από τους ξενοδόχους όσο και από το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο υποθάλπει με τον τρόπο του τη συλλογική σύμβαση που μόλις πρόσφατα υπογράφτηκε και από τα δύο μέρη.
Μιλώντας στην εφημερίδα μας ο Γ.Γ. της συντεχνίας ξενοδοχοϋπαλλήλων ΠΕΟ, Λευτέρης Γεωργιάδης, σημείωσε πως σε ένα βαθμό έχει ικανοποιηθεί το αίτημα για νομική ρύθμιση των βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων ως μέτρο στήριξής τους από την εκμετάλλευση που τυγχάνουν από πολλούς εργοδότες, με τα προσωπικά συμβόλαια.
Ομως, τόνισε, με ένα πλάγιο τρόπο προσπαθούν να αποφύγουν την εφαρμογή της νομοθεσίας και απροκάλυπτα τη συλλογική σύμβαση, η οποία υπογράφηκε μόλις πρόσφατα και προνοεί 30 περίπου κλίμακες μισθοδοσίας για όλες τις ειδικότητες ξεκινώντας από το μισθό του ανειδίκευτου εργαζόμενου που είναι ο πιο χαμηλός.
Δεν είναι δυνατό, ξεκαθάρισε ο Λ. Γεωργιάδης, να διεξάγονται συζητήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα και να υπάρχει κατάληξη στο θέμα, αλλά οι εργοδότες να συνεχίζουν τις ίδιες πρακτικές.
Συγκεκριμένα, κατήγγειλε πως οι ξενοδόχοι προβαίνουν σε μαζικές συμφωνίες με προσωπικά συμβόλαια, με υποδεέστερους όρους απασχόλησης απ΄ αυτά που προνοούνται στη συλλογική και όχι μόνο. Υποδεικνύουν ακόμη στους εργαζόμενους ότι από τούδε και στο εξής ο μισθός θα μειωθεί κατά 100 ή 200 ευρώ το μήνα επειδή τώρα υπάρχει συμφωνία για πενθήμερη εβδομάδα εργασίας, αλλά και γιατί θα καταβάλλονται πλέον εισφορές στο Ταμείο Προνοίας.
Στην ουσία, δηλαδή, αντί να τα επωμισθούν οι εργοδότες το κόστος, το μετακυλούν στους εργαζόμενους!
Απαράδεκτο το ΥΠΕΡ
Την ίδια ώρα χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο υποθάλπει τις εργασιακές σχέσεις και ενισχύει τις πρακτικές των ξενοδόχων, δηλώνοντας ότι έχουν δικαίωμα να συνάπτουν προσωπικά συμβόλαια.
Αντί, υπέδειξε, να στηρίξει το θεσμό των συμβάσεων που είναι ο καθιερωμένος τρόπος επίτευξης συμφωνίας για τους όρους απασχόλησης, αμφισβητεί τις συλλογικές συμβάσεις στις οποίες υπάρχει και η δική του υπογραφή.
Προς τι τότε, διερωτήθηκε ο Λ. Γεωργιάδης, έγινε αγώνας για να υπογραφούν οι συλλογικές συμβάσεις, μόνο για το θεαθήναι;
Σε ερώτηση της εφημερίδας κατά πόσο οι πιο πάνω μεθοδεύσεις γίνονται μαζικά, ο Λ. Γεωργιάδης σημείωσε πως οι παραβιάσεις γίνονται σε μεγάλη κλίμακα, καθώς από την ώρα που το Υπουργείο αναγνωρίζει αυτή τη μέθοδο είναι φυσικό αντί να μειώνονται τα προβλήματα των εργαζομένων, να αυξάνονται.
Απευθείας σύγκρουση …
Διαμήνυσε ότι η εν λόγω πρακτική οδηγεί απευθείας σε σύγκρουση, γιατί από τη στιγμή που οι εργοδότες ισχυρίζονται ότι μπορούν να συνάπτουν προσωπικά συμβόλαια, τότε με την ίδια λογική και οι εργαζόμενοι θα απαιτήσουν πλήρη εφαρμογή της σύμβασης.
Ηδη, ανέφερε, τα συμβούλια των συντεχνιών ΠΕΟ και ΣΕΚ ξεκίνησαν εκστρατεία ενημέρωσης προς τους εργαζόμενους, ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία και παράλληλα οι συλλογικές συμβάσεις. Οπως εξήγησε, δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονος χειρισμός σε όλα τα ξενοδοχεία, γιατί διαφέρουν τα προβλήματα από χώρο σε χώρο.
Στην περίπτωση, προειδοποίησε ο Λ. Γεωργιάδης, που το Υπουργείο δεν δώσει λύσεις στα τεράστια προβλήματα, τότε οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη μέσα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Οι εργοδότες, τόνισε, δεν αφήνουν άλλες επιλογές στους εργαζόμενους, αφού χωρίς διεκδίκηση και αντίσταση οι απαιτήσεις τους δεν έχουν πάτο.
Ζέτα, τι κάνεις;
Ο Γ.Γ. της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ κατήγγειλε και τη συμπαιγνία που γίνεται μεταξύ Υπουργείου Εργασίας και ξενοδόχων, για να εργοδοτηθούν στη βιομηχανία 500 άτομα που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Ωστόσο, φαίνεται δεν έχουν συνεννοηθεί μεταξύ τους για τις δηλώσεις, καθώς άλλα είπε η Υπουργός Εργασίας και άλλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Λοϊζίδης.
Συγκεκριμένα, η κα Αιμιλιανίδου μιλώντας στο συνέδριο της ΣΕΚ ανέφερε ότι γύρω στα 500 άτομα που σήμερα λαμβάνουν το ΕΕΕ, θα τοποθετηθούν σε ξενοδοχεία. Ηδη, είπε, ετοιμάστηκε κατάλογος από εγγεγραμμένους ανέργους, οι οποίοι είναι δηλωμένοι ότι εργοδοτούνταν στην τουριστική βιομηχανία…
Ωστόσο την επομένη ο κ. Λοϊζίδης, μιλώντας το κρατικό ραδιόφωνο, ανέφερε ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού στην Ξενοδοχειακή και δεν μπορούν να εξεύρουν εργαζόμενους!
Είναι πασιφανές ότι η μυστική συμφωνία είναι να αφαιρεθούν από τη λίστα του επιδόματος των 480 ευρώ οι άνεργοι -που δεν τους βρήκαν οι ξενοδόχοι- και να εργοδοτηθούν με 600 ευρώ, επιβάλλοντας το νόμο της ζούγκλας, ασχέτως αν υπέγραψαν άλλες συμφωνίες με τις συντεχνίες. Το Υπουργείο Εργασίας φέρει ακέραια την ευθύνη, γιατί ναρκοθετεί το εργασιακό σύστημα, συμβάλλοντας στην κατάργηση των συμβάσεων με την ενθάρρυνση της υπογραφής συμβολαίων με υποδεέστερους όρους. Τη στιγμή που είναι ο θεματοφύλακας των θεσμών και των συμβάσεων.
Δώστε τα στοιχεία
Ο Λ. Γεωργιάδης άσκησε, επίσης, δριμεία κριτική κατά των ξενοδόχων, οι οποίοι παραπλανούν την κοινή γνώμη ισχυριζόμενοι ότι το εργατικό κόστος ανέρχεται στο 40% του συνόλου των εξόδων τους.
Προκάλεσε τους εργοδότες να δώσουν τα στοιχεία στη δημοσιότητα που να τεκμηριώνουν την πιο πάνω θέση. Τα τελευταία χρόνια, υπέδειξε, το εργατικό κόστος έχει συρρικνωθεί γύρω στο 20%. Ασφαλώς το κίνητρό τους, τόνισε, είναι άλλο. Κάλεσε τους Συνδέσμους Ξενοδόχων να σέβονται αυτά που υπογράφονται μεταξύ των δύο μερών, ώστε να κρατηθεί και ο τομέας και η οικονομία σε σταθερές βάσεις, διαφορετικά το συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρόκειται να ανεχθεί τους μισθούς που επιβάλλονται των 600, 700, 800 ευρώ χωρίς παρεμφερή ωφελήματα.
