Πλατφόρμα ηλεκτρονικής πώλησης «κόκκινων» δανείων προτείνει η ΕΕ

Ελλάδα, Κύπρος, Πορτογαλία στις τρεις πρώτες θέσεις με τα υψηλότερα ΜΕΔ

Πλατφόρμα ηλεκτρονικής πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προετοιμάζοντας το έδαφος ενόψει της Συνόδου Κορυφής, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο μήνα και στην οποία αναμένεται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για επιμερισμό των κινδύνων στο τραπεζικό σύστημα.

Η πρόταση της ΕΕ επηρεάζει άμεσα τις χώρες με υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, περιλαμβανομένης της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, με βάση την έκθεση της ΕΕ οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά ΜΕΔ είναι η Ελλάδα (44,9%), Κύπρος (28,1%), Πορτογαλία (11,7%) και Ιταλία (10%). Στις υπόλοιπες χώρες το ποσοστό είναι κάτω από 10%, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 3,4%.

Για την Κύπρο η ΕΕ επισημαίνει ότι τα ΜΕΔ στο τραπεζικό σύστημα μειώθηκαν το δεύτερο τρίμηνο στο 28,1%, σε σύγκριση με 33,4% την αντίστοιχη περσινή περίοδο, προσθέτοντας ότι αναμένεται να μειωθούν «δραστικά» κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, όταν αφαιρεθούν τα ΜΕΔ του Συνεργατισμού και οι πωλήσεις δανείων που έγιναν από άλλες τράπεζες (σ.σ.: Τράπεζα Κύπρου).

Σημειώνεται ωστόσο ότι το ποσοστό παραμένει πιο υψηλό από τον μέσο όρο της ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το δεύτερο τρίμηνο το ακαθάριστο ποσοστό των ΜΕΔ (Gross NPLs and advances) στην Κύπρο ανήλθε στο 28,1%, ενώ το ποσοστό των ΜΕΔ στον ιδιωτικό τομέα (Private sector NPLs) ανήλθε στο 44,7%.

Επίσης το ποσοστό των προβλέψεων για επισφάλειες (Total loss provisions) ανήλθε στο 48,6%, σε σύγκριση με 59% στην ΕΕ. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι τα ποσοστά των ΜΕΔ στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα συνέχισαν να μειώνονται το πρώτο εξάμηνο του 2018, φτάνοντας κατά μέσο όρο στο 3,4% και πλησιάζουν πάλι τα προ κρίσης επίπεδα. Παρά ταύτα, προστίθεται, τα υψηλά ποσοστά ΜΕΔ εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση για ορισμένα κράτη μέλη.

Όπως αναφέρεται, «η έκθεση θα τροφοδοτήσει τις συζητήσεις κατά τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου σχετικά με την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, μεταξύ άλλων με τη σύσταση ενός κοινού δημοσιονομικού μηχανισμού ασφάλειας του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης και τη λήψη περαιτέρω μέτρων για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης των καταθέσεων».

Για το σκοπό αυτό, προστίθεται, ετοιμάστηκε έγγραφο εργασίας για τη δυνατότητα δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας συναλλαγών ΜΕΔ, δηλαδή μιας ηλεκτρονικής αγοράς όπου οι τράπεζες και οι επενδυτές θα μπορούν να πραγματοποιούν αγοραπωλησίες ΜΕΔ και χαρτοφυλακίων ΜΕΔ.

Σε γραπτή δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της ΕΕ και επίτροπος Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανέφερε ότι «η αντιμετώπιση των υψηλών αποθεμάτων μη εξυπηρετούμενων δανείων εντάσσεται στις προσπάθειες για μείωση των κινδύνων στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα».

Ανέφερε επίσης ότι η ΕΕ αναμένει «ταχεία επίτευξη συμφωνιών για τις δέσμες μέτρων σχετικά με τον τραπεζικό τομέα και τα ΜΕΔ».

Ο Β. Ντομπρόβσκις κάλεσε τους Υπουργούς Οικονομικών και τους ηγέτες της ΕΕ «να συμφωνήσουν τον Δεκέμβριο σε συγκεκριμένα μέτρα για τον επιμερισμό των κινδύνων», προσθέτοντας ότι «μια ισχυρότερη οικονομική και νομισματική Ένωση είναι προς το συμφέρον όλων μας».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy