Πλειοψηφία μόνο σε επαγγέλματα όπως φροντίδα παιδιών, καθαρισμός και γραμματειακά οι γυναίκες στην ΕΕ

Αν και η πλειοψηφία των εργαζομένων μεταξύ 15 – 64 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι άντρες (54% σε σύγκριση με 46% κατά το 3ο τρίμηνο του 2022), οι γυναίκες αποτελούν πλειοψηφία σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων και επαγγέλματα, όπως γραμματειακές υπηρεσίες, καθαρισμός και φροντίδα παιδιών, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Οι κατηγορίες επαγγελμάτων αυτές, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση την οποία χρησιμοποιεί η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, ήταν οι υπάλληλοι υποστήριξης γραφείου (66% του συνόλου των απασχολούμενων ηλικίας 15-64 ετών στο συγκεκριμένο επάγγελμα), οι υπάλληλοι στις υπηρεσίες και πωλήσεις (63%), επαγγελματίες όπως επιστήμονες και εκπαιδευτικοί (54%) και στα λεγόμενα στοιχειώδη επαγγέλματα (53%).

Από την άλλη, οι γυναίκες αποτελούσαν λιγότερο από το ένα πέμπτο των ατόμων που απασχολούνταν ως εργάτες βιοτεχνίας και συναφή επαγγέλματα (11%) και ως χειριστές και συναρμολογητές εγκαταστάσεων και μηχανών (19%).

Πιο συγκεκριμένα ανά επάγγελμα οι γυναίκες στην ΕΕ αποτελούσαν την πλειοψηφία όσων εργάζονται ως φροντιστές παιδιών ή βοηθοί εκπαιδευτικών (93%), των επαγγελματιών νοσηλευτών και μαιών (89%) και των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και προσχολικής εκπαίδευσης (88%). Επίσης, γυναίκες ήταν σχεδόν 90% των εργαζομένων σε θέσεις γραμματέα και καθαρισμού οικιών, ξενοδοχείων και γραφείων.

Οι γυναίκες αποτελούσαν μικρή μειοψηφία μεταξύ των κτιστών και συναφών επαγγελμάτων (1%), των μηχανικών και επισκευαστών μηχανημάτων και των εγκαταστατών και επισκευαστών ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (3% και στις δύο). Αρκετά χαμηλά σε παρόμοια επίπεδα ήταν και τα ποσοστά γυναικών στα επαγγέλματα που σχετίζονται με μεταλλικές κατασκευές, και μεταξύ των οδηγών βαρέων φορτηγών και λεωφορείων.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy