Η πλειοψηφία των Γερμανών υπέρ υποστήριξης της Ουκρανίας αλλά όχι με κάθε τίμημα, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Το 40% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι η χώρα τους πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει με αμείωτο ρυθμό την Ουκρανία, παρά τις αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, αναφέρει ρεπορτάζ στο περιοδικό Spiegel επικαλούμενο ετήσια έρευνα που διενεργήθηκε από το Mercator Forum Migration und Demokratie (MIDEM) του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δρέσδης και δημοσιοποιήθηκε χθες.

Επιπλέον, σε σχεδόν όλες τις χώρες, στις οποίες διεξήχθη η έρευνα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ του περιορισμού της μετανάστευσης, ακόμα και στη Σουηδία, που παραδοσιακά θεωρείται χώρα ανοιχτή στη μετανάστευση. Στην έρευνα του MIDEM σε συνεργασία με το ινστιτούτο έρευνας της κοινής γνώμης YouGov, συμμετείχαν -το διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου- περισσότεροι από 20.400 πολίτες από δέκα χώρες-μέλη της ΕΕ -περιλαμβανομένης και της Ελλάδας- με επίκεντρο τις χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από το προσφυγικό κύμα, μεταξύ αυτών και η Γερμανία.

Σχεδόν εννέα μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, σχολιάζει το περιοδικό, φαίνεται ότι κλονίζεται η αλληλεγγύη με τον λαό της Ουκρανίας – και στη Γερμανία.

Η τάση αυτή είναι εντονότερη στις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, όπως είναι η Τσεχία και η Ουγγαρία, ενώ και στη Γερμανία το 42% περίπου των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της μείωσης της στήριξης που παρέχεται στην Ουκρανία λόγω των αρνητικών επιπτώσεων, κάτι που κατατάσσει τη Γερμανία μαζί με τη Γαλλία στο μέσον της ευρωπαϊκής κατάταξης.

Ωστόσο, η έρευνα κατέδειξε διαφορές μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας: ειδικότερα, στην Ανατολική Γερμανία -όπως επίσης στην Τσεχία και την Ουγγαρία-καταγράφεται η χαμηλότερη προθυμία μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα, να συνεχιστεί η υποστήριξη προς την Ουκρανία, δεδομένου του αυξανόμενου οικονομικού κόστους αυτής της βοήθειας.

Μόνο το 28% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της συνέχισης της στήριξης, ποσοστό πολύ χαμηλότερο του μέσου όρου 39%. Επιπλέον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στην Ανατολική Γερμανία περισσότερο από το ένα τρίτο των πολιτών θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ εν μέρει ευθύνεται για τον πόλεμο, ενώ είναι περισσότεροι οι πολίτες της Αν. Γερμανίας από ό,τι στη Δυτική Γερμανία που συμφωνούν με δηλώσεις επικριτικές σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση.

Η έρευνα διενεργήθηκε στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Σουηδία, την Ισπανία, την Τσεχία και την Ουγγαρία.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, το 49% των ερωτηθέντων απάντησε ότι πρέπει η υποστήριξη προς την Ουκρανία να περιοριστεί, προκειμένου να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις, ενώ το 27% τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της υποστήριξης.

Η έρευνα επίσης κατέγραψε ποσοστό 42% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα που θεωρούν ότι το ΝΑΤΟ φέρει ευθύνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με το 33% να απαντά ότι δεν ευθύνεται το ΝΑΤΟ, ενώ το 48% τάχθηκε υπέρ του περιορισμού της δυνατότητας να μεταναστεύουν αλλοδαποί στην Ελλάδα, με το 30% να τάσσεται υπέρ της διευκόλυνσης της μετανάστευσης. Τέλος, το 63% των ερωτηθέντων στη χώρα μας συμφωνεί με την άποψη ότι οι αλλοδαποί επιβαρύνουν το κοινωνικό σύστημα και μόλις το 24% διαφωνεί με αυτή την άποψη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy