Στοιχεία και καταγγελίες για εκποιήσεις παραμονές του «Εστία» διαψεύδουν τον Υπουργό Οικονομικών

Στοιχεία για πωλήσεις πρώτης κατοικίας αλλά και πλειστηριασμούς οι οποίοι βρίσκονται σε εξέλιξη κατατέθηκαν χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, ότι «δεν γίνονται εκποιήσεις».

Συγκεκριμένα, καταγγέλθηκε στην Επιτροπή ότι πρόσφατα πουλήθηκε κτίριο το οποίο περιλαμβάνει τρεις πρώτες κατοικίες, μέσα από τη διαδικασία του πλειστηριασμού. Μάλιστα το περιστατικό επιβεβαιώθηκε από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο Παύλο Ιωάννου, ο οποίος ανέφερε ότι γνωρίζει από «πρώτο χέρι» την υπόθεση.

Επίσης, ο Σύνδεσμος Προστασίας Πρώτης Κατοικίας κατέθεσε στοιχεία (ειδοποιήσεις πλειστηριασμού) για έξι περιπτώσεις πρώτης κατοικίας, με την επιφυλασσομένη τιμή σε κάθε περίπτωση να κυμαίνεται μεταξύ 148.000 – 225.600 ευρώ.

Επεσήμανε μάλιστα ότι σε μία περίπτωση η τράπεζα δεν αναγνωρίζει την ιδιότητα της πρώτης κατοικίας, επειδή η δανειολήπτρια (μονογονιός με δύο ανήλικα παιδιά) ενοικιάζει προσωρινά άλλο ακίνητο εντός της Πάφου για να είναι πιο κοντά στα σχολεία και τα φροντιστήρια των παιδιών της, αφού το σπίτι της βρίσκεται σε μακρινή απόσταση στην επαρχία της Πάφου.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, από τα πιο πάνω ακίνητα σε τρεις περιπτώσεις επιτεύχθηκε την υστάτη αναστολή της εκποίησης μετά από παρέμβαση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, σε μία περίπτωση το ακίνητο αγοράστηκε από συγγενικό πρόσωπο του δανειολήπτη ώστε να αποφευχθεί η απώλεια στέγης, ενώ σε μία περίπτωση (της μονογονιού) έγινε ο πλειστηριασμός, αλλά δεν υπήρξαν προσφορές.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τα όσα αποκάλυψε η εφημερίδα μας από την προηγούμενη εβδομάδα ότι αυξήθηκαν κατά 70% οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Συγκεκριμένα, από την εξαγγελία του «Εστία» μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2019 στάληκαν 216 επιστολές και ορίστηκε ημερομηνία πλειστηριασμού για 127 περιπτώσεις (ποσοστό 58,8%).

«Γίνονται εκποιήσεις και πωλήσεις» 1ης κατοικίας, παραδέχονται οι αρμόδιοι

«Γίνονται εκποιήσεις, γίνονται και πωλήσεις» πρώτης κατοικίας, παραδέχθηκαν χθες οι αρμόδιοι ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, μετά και τις καταγγελίες οι οποίες κατατέθηκαν από τον Σύνδεσμο Προστασίας Δανειοληπτών. Μάλιστα, μετά από υπόδειξη του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Άριστου Δαμιανού, οι αρμόδιοι (Υπουργείο Οικονομικών, Κεντρική Τράπεζα και Χρηματοοικονομικός Επίτροπος) επιβεβαίωσαν ότι η νομοθεσία δεν δίνει τη δυνατότητα για αυτόματη ανάκληση της εκποίησης σε περίπτωση προσφυγής του δανειολήπτη στο δικαστήριο, είτε επειδή το δάνειο περιλαμβάνει υπερχρεώσεις είτε επειδή δεν τηρήθηκε ο Κώδικας της Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά τις αναδιαρθρώσεις.

Οι μεγαλοδικηγόροι των τραπεζών και οι φουκαράδες δανειολήπτες

Εν τω μεταξύ ο Αρ. Δαμιανού επεσήμανε ότι πέραν από τα κενά τα οποία υπάρχουν στη νομοθεσία όσον αφορά το δικαίωμα του δανειολήπτη να προσφύγει στο δικαστήριο, υπάρχουν και πρακτικά προβλήματα με πιο σημαντικό ότι: Από τη μία πλευρά είναι οι μεγαλοδικηγόροι των τραπεζών, οι οποίοι έχουν ισχυρές προσβάσεις στα δικαστήρια, και από την άλλη οι φουκαράδες δανειολήπτες, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τα δικηγορικά έξοδα προκειμένου να προσφύγουν στο δικαστήριο.

Μετά την απομάκρυνση εκ του Ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, σε περίπτωση που ο δανειολήπτης προσφύγει στο δικαστήριο δεν αναστέλλεται η εκποίηση. Αναφέρθηκε μάλιστα ότι σε περίπτωση που πουληθεί το ακίνητο στον πλειστηριασμό και ο δανειολήπτης δικαιωθεί εκ των υστέρων από το δικαστήριο, δεν υπάρχει τρόπος αποκατάστασης της ζημιάς την οποία θα υποστεί, αφού το σπίτι θα έχει περάσει ήδη στα χέρια τρίτου.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου