Πλεονάσματα από λάθος πηγές και για λάθος λόγους

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου


 

Κανένας δεν διαφωνεί με την αρχή ότι κάθε χώρα πρέπει να διαθέτει υγιή δημόσια οικονομικά και πλεονάσματα. Και ασφαλώς η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση. Για να έχουν όμως πραγματική αξία, πρέπει να διασφαλίζουν υγιή οικονομικά και για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις. Και αυτό αφορά τόσο την πηγή δημιουργίας των πλεονασμάτων όσο και την αξιοποίησή τους.

Με την πολιτική της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ δημιουργήθηκαν πλεονάσματα, αλλά από λάθος πηγές. Και το χειρότερο είναι ότι με τον προϋπολογισμό ο οποίος ετοιμάστηκε για το 2023, προορίζονται για λάθος λόγους.

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης των 556,4 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2022, σε σύγκριση με έλλειμμα 329,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Δηλαδή προκύπτει μια θετική διαφορά της τάξης των 885,9 εκατ. ευρώ. Η οποία όμως οφείλεται στους φόρους και τα αυξημένα έσοδα της κυβέρνησης λόγω της ακρίβειας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν την υπό αναφορά περίοδο κατά 1,1 δις ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο και να αγγίξουν το 1,5 δις ευρώ. Δηλαδή η κυβέρνηση παίρνει από τους φορολογούμενους και κάνει μαξιλαράκια για τα δημόσια οικονομικά.

Πλεονάσματα -ίσως και μεγαλύτερα- θα μπορούσαν να είχαν προκύψει και εάν λαμβάνονταν μέτρα για μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού, το οποίο με βάση στοιχεία της Κομισιόν είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ παρέλαβε από την κυβέρνηση του ΑΚΕΛ έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό όσον αφορά το φυσικό αέριο και τα ευρύτερα θέματα της ενέργειας, αλλά δέκα χρόνια μετά το «Αφροδίτη» που είναι το μοναδικό επιβεβαιωμένο κοίτασμα -όχι λόγω των πράξεων της υφιστάμενης κυβέρνησης, αλλά επειδή οι εξελίξεις δρομολογήθηκαν από την κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια- παραμένει αναξιοποίητο, η εισαγωγή φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή αγνοείται, η κατασκευή της μονάδας αποϋγροποίησης δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, η διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο μοιάζει περισσότερο με παιχνίδι μουσικών καρεκλών και συνεχίζουμε να πληρώνουμε 220 εκατ. ευρώ το χρόνο σε ρύπους. Εάν είχαν γίνει πράξη έστω και τα μισά από τα πιο πάνω, θα είχε μεγαλύτερα έσοδα και λιγότερες δαπάνες το κράτος, ενώ τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αντί να πληρώνουν παραφουσκωμένους λογαριασμούς, θα αξιοποιούσαν τα χρήματα αυτά για νέες επενδύσεις οι οποίες θα έφερναν μεγαλύτερη ανάπτυξη, περισσότερες θέσεις εργασίας και ευημερία. Δηλαδή αντί για έναν θετικό κύκλο στην οικονομία, δημιουργήθηκε ένας αρνητικός φαύλος κύκλος.


Πλεονάσματα θα μπορούσαν να είχαν προκύψει επίσης από τον έλεγχο της αισχροκέρδειας στα πετρελαιοειδή και τις χρεώσεις των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης δανείων. Με τον τρόπο αυτό θα γλίτωναν και πολλά σπίτια που σήμερα βγαίνουν στο σφυρί.

Το χειρότερο όμως είναι ότι η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ ετοίμασε έναν προϋπολογισμό με τις ίδιες συνταγές, ο οποίος μοιραία θα οδηγήσει στα ίδια αποτελέσματα.

Ο μόνος υποψήφιος ο οποίος έχει καταθέσει προτάσεις οι οποίες δίνουν απαντήσεις στα προβλήματα της κοινωνίας και της οικονομίας είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Και λαού θέλοντος η Κύπρος μπορεί να έχει ένα καλύτερο μέλλον από τον Φεβρουάριο του 2023 και έπειτα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.