Πλέρια εσωκομματική δημοκρατία και συλλογικότητα στο ΑΚΕΛ


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Το ΑΚΕΛ δίδει μαθήματα σε πολλούς σε ό,τι αφορά τις δημοκρατικές διαδικασίες για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων, όπως γίνεται τώρα για την επιλογή του υποψηφίου που θα στηρίξει στις προεδρικές εκλογές.

Σε αντίθεση με τη στημένη πανηγυρική φιέστα όταν εξήγγειλε υποψηφιότητα ο Αβέρωφ Νεοφύτου, σε αντίθεση με τις ηγεσίες των υπόλοιπων κομμάτων, όπου αποφασίζουν είτε ο αρχηγός του κόμματος είτε μια μικρή ηγετική ομάδα, το ΑΚΕΛ ακολουθεί δημοκρατικές διαδικασίες.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ απευθύνθηκε πριν καιρό στις Κομματικές Ομάδες Βάσεις, οι οποίες ενημερώθηκαν για τα τρία σενάρια και για τις προτεραιότητες που έθεσε η ηγεσία του κόμματος για συνεργασίες με άλλα κόμματα και για εξεύρεση υποψηφίου κοινής αποδοχής. Τα μέλη του ΑΚΕΛ άκουσαν και κατέθεσαν τις δικές τους απόψεις, ενώ πρότειναν και ονόματα που θα μπορούσαν ανάλογα να συμπεριληφθούν στα τρία σενάρια.

Το Π.Γ. του ΑΚΕΛ, αφού έκανε τις διαβουλεύσεις και τις επαφές του και αφού ανέλυσε όλα τα δεδομένα, αποφάσισε να προτείνει προς την Κ.Ε. του ΑΚΕΛ δύο ονόματα. Τα μέλη της Κ.Ε., αφού ενημερώθηκαν για το σκεπτικό των δύο υποψηφιοτήτων, Αχιλλέα Δημητριάδη και Α. Μαυρογιάννη, μέσα από ένα γόνιμο, σοβαρό και υπεύθυνο διάλογο και κατόπιν ανταλλαγής απόψεων για δύο ολόκληρες ημέρες -μίλησαν σχεδόν όλα τα μέλη της Κ.Ε.- αποφάσισαν, όχι διά ανατάσεως χειρός, αλλά με μυστική ψηφοφορία, να επιλέξουν τον Α. Μαυρογιάννη και να τον προτείνουν στις ΚΒΟ ως μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα που μπορεί να συνενώσει ευρύτερες δυνάμεις με προοπτικές νίκης στις προεδρικές εκλογές. Τα κομματικά μέλη θα έχουν ξανά την ευκαιρία να συζητήσουν την πρόταση της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, να ακούσουν το σκεπτικό και την επιχειρηματολογία και μετά να τοποθετηθούν και όχι όπως γίνεται αυτές τις ημέρες μέσα από το διαδίκτυο, όπου ο καθένας «ανέξοδα» λέει ό,τι θέλει χωρίς να έχει όλα τα δεδομένα ενώπιόν του.

Επομένως, τα κομματικά μέλη έχουν κάθε δικαίωμα, αφού πρώτα ακούσουν τα επιχειρήματα για την υποψηφιότητα Α. Μαυρογιάννη, να αποφασίσουν και να τοποθετηθούν ελεύθερα. Στη συνέχεια, θα συνέλθει ξανά η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ και στις 5 Ιουνίου θα συγκληθεί Παγκύπρια Συνδιάσκεψη, όπου θα ληφθεί η τελική απόφαση ελεύθερα, δημοκρατικά και συλλογικά. Και όταν ληφθεί η συλλογική απόφαση, τότε όλοι δεσμεύονται για την υλοποίησή της. Αυτό είναι το ΑΚΕΛ.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.