Στο πλευρό των ψυχολόγων για σωστές και ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας από το ΓΕΣΥ

Είχαμε την ευκαιρία, την Πέμπτη 11 Μαϊου 2023, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, να φιλοξενήσουμε τον Παγκύπριο Σύλλογο Ψυχολόγων, δεύτερη φορά εντός 6 μηνών. Αυτό, δυστυχώς, έγινε γιατί υποσχέσεις που δόθηκαν από μέρους του ΟΑΥ, δεν έχουν τηρηθεί. Οι Κανονισμοί για εισδοχή των Κλινικών Ψυχολόγων στο ΓΕΣΥ, εγκρίθηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το Φλεβάρη του 2021. Έχουν περάσει δυόμιση χρόνια από τότε και ο ΟΑΥ εξακολουθεί να μην τους εφαρμόζει. Χρειάζεται, όλοι μας να σεβόμαστε τους Νόμους και τους Κανονισμούς αυτού του κράτους.

Η καθυστέρηση της ένταξης των Συμβουλευτικών Ψυχολόγων, παρά τις διαβεβαιώσεις από τους αρμοδίους, ότι μετά παρέλευσης ενός έτους, από την έγκριση των Κανονισμών, θα εντάσσονταν και αυτοί, δημιουργεί συσσωρευτικά προβλήματα στους ασθενείς που πριν από την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, απολάμβαναν τις υπηρεσίες τους, όπως π.χ. οι καρκινοπαθείς. Επιπλέον, μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας, που μετά την οικονομική και υγειονομική κρίση αντιμετωπίζουν, ψυχικές διαταραχές όπως κατάθλιψη και άγχος, δεν έχουν το δικαίωμα θεραπείας, εντός του ΓΕΣΥ, λόγω μη συμπερίληψη τους στο Γενικό Σχέδιο Υγείας.

Ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Κλινικοί Ψυχολόγοι, που είναι ενταγμένοι στο ΓΕΣΥ, κατά τη διαδικασία θεραπείας, είναι η μη πρόσβαση στον Ιατρικό Φάκελο του Ασθενή όπως και η αφαίρεση του δικαιώματος και καθήκοντος, να κάνουν διάγνωση.

Όλα τα πιο πάνω δυστυχώς έχουν αντίκτυπο στους ψυχικά ασθενείς, η οποίοι είναι η πιο ευάλωτη ομάδα ασθενών και θα πρέπει ΟΛΟΙ μας να είμαστε πολύ πιο ευαισθητοποιημένοι στις ανάγκες τους για σωστή και ποιοτική προσφορά υπηρεσιών υγείας.

Το ΑΚΕΛ στηρίζει τις προσπάθειες του Παγκύπριου Συλλόγου Ψυχολόγων και πάμπολες φορές έχει καλέσει την κυβέρνηση και την Υπουργό Υγείας, τον ΟΑΥ καθώς και τον ΟΚΥΠΥ, να προωθήσουν, εντός χρονοδιαγραμμάτων, λύσεις στο τομέα της Ψυχικής Υγείας. Στο πλαίσιο ενός ισχυρού ΓΕΣΥ, οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας, θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα.

Σταυρούλα Χατζηγιάννη
Κοινοβουλευτική Συνεργάτιδα ΑΚΕΛ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy