Πλημμύρες: Οι επικίνδυνες περιοχές, τα πώς και τα γιατί

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Με ευρωπαϊκή οδηγία (2007/60/) και αντίστοιχη εναρμονιστική της κυπριακής νομοθεσίας έχει θεσπιστεί πλαίσιο για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας με στόχο τη μείωση των αρνητικών συνεπειών των πλημμυρών στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Μέσω μακροπρόθεσμου σχεδιασμού -και προωθώντας τη συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων- τίθενται οι βάσεις για καλύτερη πρόληψη και υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας της χώρας για αντιμετώπιση των πλημμυρών καθώς και οι βάσεις για τον περιορισμό και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους.

Οι περιοχές δυνητικού σοβαρού κινδύνου πλημμύρας, όπως καθορίζονται από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, είναι οι ακόλουθες:

Ποταμός Πεδιαίος – Μήκος 25,3 χλμ.

Διέρχεται από περιοχές των Κοινοτήτων/Δήμων Πολιτικού, Πέρα, Επισκοπειού, Εργατών, Ψημολόφου, Ανάγειας, Πάνω και Κάτω Δευτεράς, Πάνω και Κάτω Λακατάμιας, Έγκωμης, Στροβόλου και Λευκωσίας. Αυξημένη τάση αστικοποίησης των παρόχθιων περιοχών του ποταμού. Πλημμυρικές εκτάσεις μετατρέπονται σε γραμμικά πάρκα κ.λ.π. Αριθμός γεφυριών τα οποία κατασκευάστηκαν χωρίς πλήρη υδρολογική-υδραυλική μελέτη. Καταγραφή πέραν των 25 ιστορικών πλημμυρών πολύ χαμηλής έως πολύ ψηλής σοβαρότητας τα τελευταία 150 χρόνια.

paidiaios

 

 

 

 

 

 

 

Ποταμός Κλήμος – Μήκος 5,7 χλμ.

Πλήρως αστικοποιημένη περιοχή με οικιστικές και εμποροβιομηχανικές ζώνες των Δήμων Έγκωμης και Αγίου Δομετίου. Στο μεγαλύτερο μήκος του είναι καλυμμένος και απουσιάζει ζώνη προστασίας. Συχνή παρουσία ιστορικών πλημμυρών πολύ χαμηλής έως μέτριας σοβαρότητας.

klimos

 

 

 

 

 

 

 

Παραπόταμος Μέρικα – Μήκος 3 χλμ.

Διέρχεται από την οικιστική περιοχή της Κοκκινοτριμιθιάς και απουσιάζει οποιαδήποτε ζώνη προστασίας της κοίτης. Έντονη τάση οικιστικής ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια.

merika

 

 

 

 

 

 

 

Ποταμός Καλόγερος – Μήκος 5,5 χλμ.

Δήμος Στροβόλου. Διέρχεται παραπλεύρως του ΓΣΠ κάτω από τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού και διαμέσου της Βιομηχανικής Στροβόλου.

kalogeros

 

 

 

 

 

 

 

Μέρικας και παραπόταμοι Κουτής και Κατούρης  – Μήκος 6,1 χλμ.

Διέρχεται από τις οικιστικές περιοχές των κοινοτήτων Παλαιομετόχου και Αγίων Τριμιθιάς. Ο ποταμός Μέρικας καλύπτεται από ζώνη προστασίας, η οποία γειτνιάζει με οικιστικές πολεοδομικές ζώνες Η1, Η2 και Η3. Απουσία ζώνης προστασίας για τους παραπόταμους. Καταγραφή ιστορικών πλημμυρών πολύ χαμηλής έως μέτριας σοβαρότητας.

merika - koutis - katouris

 

 

 

 

 

 

 

Αλμυρός – Άλυκος – Συνολικό μήκος 6,6 χλμ.

Διέρχονται κάτω από τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού και διαμέσου της Βιομηχανικής Περιοχής Δαλιού. Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν καταγραφεί 3 πλημμύρες πολύ χαμηλής έως μέτριας σοβαρότητας.

almiros

 

 

 

 

 

 

 

Ποταμός εισροής και λίμνη Παραλιμνίου – Μήκος 2,8 χλμ.

Γειτνιάζει με το γήπεδο Τάσος Μάρκου. Αύξηση της σοβαρότητας των πλημμυρών λόγω πολύ μικρής κλίσης του ποταμού και παρόχθιας περιοχής. Διέρχεται από οικιστικές, εμποροβιομηχανικές και ζώνες δημοσίων χρήσεων χωρίς ζώνη προστασίας. Η περιοχή γύρω από τη λίμνη δέχεται έντονες πιέσεις οικιστικής ανάπτυξης.

limni paralimniou

 

 

 

 

 

 

 

Ποταμός Γιαλιάς – Μήκος 5,5 χλμ.

Διέρχεται κάτω από τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού και διαμέσου των κοινοτήτων Πέρα Χωρίου, Νήσου και Δάλι. Η κοίτη καλύπτεται από ζώνη προστασίας πλάτους 100-150 μέτρων.  Ιστορικά έχουν καταγραφεί πέραν των 10 πλημμυρών, εκ των οποίων η μία πολύ ψηλής σοβαρότητας.

galias

 

 

 

 

 

 

 

Ποταμός Κοσιηνάς – Μήκος 9,4 χλμ.

Κοινότητες Μεσόγης, Χλώρακας και Δήμος Πάφου. Ραγδαία οικιστική ανάπτυξη και περιορισμένη ύπαρξη ζώνης προστασίας. Διέρχεται από οικιστικές, εμποροβιομηχανικές και τουριστικές ζώνες. Καταγράφηκαν στο πρόσφατο παρελθόν πλημμύρες πολύ χαμηλής σοβαρότητας.

koshinas

 

 

 

 

 

 

 

Ποταμός Λιμνάρκα – Μήκος 5,4 χλμ.

Δήμοι Πάφου και Γεροσκήπου. Ανάντη του «Παφιακού» υπάρχει ζώνη προστασίας. Κατάντη του «Παφιακού» υπάρχει απουσία ζώνης προστασίας και διέλευση από οικιστικές, εμποροβιομηχανικές, ζώνες δημοσίων χρήσεων και τουριστικές ζώνες. Καταγραφή πλημμυρών πολύ χαμηλής έως ψηλής σοβαρότητας.

limnarka

 

 

 

 

 

 

 

Ποταμός Γερμασόγειας – Μήκος 6,1 χλμ. κατάντη του φράγματος Γερμασόγειας

Δέχεται ροές από υπερχειλίσεις και εισροές από μικρούς παραποτάμους. Στο μεγαλύτερο τμήμα του η κοίτη καλύπτεται από ζώνη προστασίας, η οποία γειτνιάζει με οικιστικές ζώνες.  Στην πλέον κατάντη περιοχή διέρχεται κυρίως από τουριστικές ζώνες και χωρίς ζώνη προστασίας. Σε περιόδους που το φράγμα είναι πλήρες ή σχεδόν πλήρες, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμυρών.

germasogias

 

 

 

 

 

 

 

Ποταμός Βαθιάς και παραπόταμος – Ποταμός Γαρύλλης (Νέα και παλιά κοίτη) – Μήκη 11,8 χλμ. και 10 χλμ. αντίστοιχα

Διέρχονται από έντονα αστικοποιημένη περιοχή της πόλης της Λεμεσού (Δήμοι Αγίου Αθανασίου, Μέσα Γειτονιάς, Λεμεσού, Πολεμιδιών). Στο δυτικό μέρος του ποταμού Βαθιά φαίνεται να μην διαθέτει κοίτη και να έχει καλυφθεί από κτίρια. Απουσία ζώνης προστασίας σε όλο το μήκος των ποταμών. Κατασκευή του φράγματος των Πολεμιδιών και εκτροπή της κοίτης του ποταμού Γαρύλλη περιόρισαν σημαντικά τους κινδύνους.  Αναγκαία η εξασφάλιση σωστής διαχείρισης των πλημμυρικών γεγονότων. Καταγραφή ιστορικών πλημμυρών πολύ χαμηλής έως μέτριας σοβαρότητας και πολύ ψηλής σοβαρότητας πριν να γίνει η εκτροπή της κοίτης του Γαρύλλη.

vathiasgalias

 

 

 

 

 

 

 

Αργάκι του Μαρκέτου – Μήκος 2,7 χλμ.

Διέρχεται της βιομηχανικής και οικιστικής περιοχής του Δήμου Ύψωνα. Στη βιομηχανική περιοχή υπάρχει ζώνη προστασίας.  Κατάντη της βιομηχανικής περιοχής διέρχεται χωρίς ζώνη προστασίας από οικιστικές ζώνες και εμπορικές ζώνες.  Καταγραφή ιστορικών πλημμυρών στην περιοχή.

marketou

 

 

 

 

 

 

 

Ποταμός Κομήτης – Μήκος 3,8 χλμ.

Κοινότητα Αστρομερίτη. Διέρχεται χωρίς ζώνη προστασίας από οικιστικές ζώνες και υπάρχει αύξηση σοβαρότητας λόγω τεχνητής διαμόρφωσης της κοίτης. Καταγραφή μιας μέτριας σοβαρότητας πλημμύρας στο πρόσφατο παρελθόν.

komitis

 

 

 

 

 

 

 

Αργάκι του Βασιλικού – Μήκος 7,4 χλμ.

Δήμος Πάφου. Απουσία ζώνης προστασίας σε όλο το μήκος του και έντονη ανάπτυξη των παρόχθιων περιοχών. Η περιοχή του κολυμβητηρίου έχει πληγεί τουλάχιστον δύο φορές τα τελευταία 20 χρόνια με σοβαρές ζημιές.

vasilikou

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy