Πλημμύρες: Οχυρώθηκε κατά το ήμισυ η Λάρνακα

Σε λειτουργία τα δύο αντλιοστάσια στις δύο πλευρές της λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού

 

Οχυρωμένη απέναντι σε πλημμύρες, αλλά μόνο κατά το ήμισυ, είναι η Λάρνακα, αφού τέθηκαν σε λειτουργία και τα δύο καινούργια αντλιοστάσια. Η λειτουργία των αντλιοστασίων S8 και S9 θωρακίζει τις περιοχές νοτίως και βορείως της λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού, ωστόσο, συνολικά, με αυτά τα έργα κλείνει μόνο η μια από τις δύο πληγές από τη στιγμή που τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή Καμάρων καθυστερούν.

Ο διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας, Άγγελος Χατζηχαραλάμπους, δήλωσε ότι έχει τεθεί σε λειτουργία το αντλιοστάσιο S9 που κατασκευάστηκε στην περιοχή Προδρόμου και θα αναχαιτίσει τα πλημμυρικά φαινόμενα που αντιμετώπιζε η ευρύτερη περιοχή μέχρι τη Μητρόπολη. Μαζί με το μικρότερο αντλιοστάσιο S8 που τέθηκε σε λειτουργία εδώ και μερικούς μήνες, εκτιμάται ότι αντιμετωπίζεται επαρκώς το πρόβλημα στις δύο πλευρές της λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού, οι οποίες από τον ερχόμενο χειμώνα δεν θα είναι επιρρεπείς σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τα δύο μεγάλα αντλιοστάσια με τους κωδικούς S8 και S9, μαζί με τα απαιτούμενα δίκτυα συλλογής ομβρίων υδάτων, κατασκευάστηκαν στις περιοχές της λεωφόρου Αλέξανδρου Παναγούλη και Προδρόμου, βόρεια και νότια της λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού αντίστοιχα και θα διοχετεύουν τα όμβρια νερά στο αντιπλημμυρικό κανάλι που υπάρχει κάτω από τη λεωφόρο.

Ενδεικτικό της σημασίας που έχουν είναι ότι έχουν σχεδιαστεί με δυνατότητα άντλησης συνολικά 47 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού ανά ώρα, νερά τα οποία, σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων, λιμνάζουν σε ανοικτούς χώρους σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, η οποία είναι υψομετρικά χαμηλότερη από το αντιπλημμυρικό κανάλι.

Με βάση τα αρχικά χρονοδιαγράμματα, το S8 επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις αρχές Μαΐου του 2020, ενώ το S9 θα παραδιδόταν περί τις αρχές του καλοκαιριού του 2020, αλλά υπήρξε καθυστέρηση. Το S9 είναι το μεγαλύτερο αντλιοστάσιο ομβρίων που κατασκευάστηκε στην Κύπρο, ένα έργο που είναι χαρακτηριστικό ότι  θα μπορεί να αντλεί σχεδόν 42 χιλιάδες τόνους νερού ανά ώρα καλύπτοντας την ευρύτερη περιοχή Μητρόπολης-Προδρόμου. Η δυναμικότητα του S8 κυμαίνεται περί τις 4.700 τόνους νερού ανά ώρα.

Οι δύο εγκαταστάσεις θα αντλούν όμβρια ύδατα που συγκεντρώνονται μέσω αγωγών στα συγκεκριμένα σημεία και θα τα στέλνουν στο κανάλι της Σπύρου Κυπριανού.

Παραμένουν «κολλημένα» στη γραφειοκρατία τα αντιπλημμυρικά στην περιοχή Καμάρων

Σε αντίθεση όμως με το μέτωπο της Σπύρου Κυπριανού, η δεύτερη ευπαθής περιοχή της πόλης παραμένει εκτεθειμένη. Ο λόγος είναι ότι τα αντιπλημμυρικά έργα που σχεδιάζονται στην περιοχή Καμάρων παραμένουν κολλημένα στη γραφειοκρατία και η καθυστέρηση συνεχίζεται έξι ολόκληρα χρόνια μετά την εξαγγελία των έργων αυτών. Τα αντιπλημμυρικά είχαν εξαγγελθεί από τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικο, στις αρχές του 2015, μετά την καταστροφική πλημμύρα στην περιοχή Βεργίνας – Καμάρων στις 13 Δεκεμβρίου 2014, ωστόσο έξι χρόνια μετά δεν έχει γίνει κατορθωτό να φτάσουμε στο στάδιο των προσφορών και της υλοποίησης.

Η μελέτη, η οποία ανατέθηκε από την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας στην κοινοπραξία Διον. Τουμαζής και Συνεργάτες και Γ. Καραβοκύρης και Συνεργάτες Σύμβουλοι Μηχανικοί, έχει τίτλο «Αντιπλημμυρικά έργα για προστασία των οικιστικών ζωνών των Δήμων Λάρνακας και Αραδίππου που βρίσκονται εντός της λεκάνης απορροής του ποταμού Καλού Χωριού». Παρουσιάστηκε δημόσια στις 21 Ιουλίου 2020, αλλά έκτοτε δεν έχει γίνει κατορθωτό να ξεκαθαρίσουν διαδικαστικά ζητήματα ανάμεσα στην Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας και τον μελετητή.

Τα προτεινόμενα έργα προβλέπουν συνοπτικά διαπλάτυνση γεφυριών και καθαρισμό και διαπλάτυνση καναλιών σε όλη την έκταση της προβληματικής περιοχής, η οποία ξεκινά από τον αυτοκινητόδρομο παρά τον κυκλικό κόμβο Καλού Χωριού και φτάνει μέχρι το μνημείο των Καμάρων απ’ όπου το νερό διέρχεται και καταλήγει στην Αλυκή.

Τάσος Περδίος

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy