Πλήρη ρήξη των σχέσεων με τη Ρωσία συνιστούν οι όροι άρσης του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ

Διίστανται οι απόψεις μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ αναφορικά με τους όρους που τίθενται από αμερικανικής πλευράς προκειμένου να αρθεί το εμπάργκο για αγορά αμερικανικών όπλων από την Κύπρο. Άριστος Δαμιανού και Χάρης Γεωργιάδης συμφωνούν ότι η εξέλιξη αυτή συνιστά άρση μιας αδικίας για την Κύπρο. Ωστόσο το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, υπογραμμίζει ότι οι όροι που τίθενται από πλευράς ΗΠΑ συνιστούν επέμβαση στην κυριαρχία της Κύπρου. Σημειώνει επίσης ότι ενώ ο Ν. Αναστασιάδης δήλωνε ότι δεν θα δεχθεί τους όρους και θα αλλάξει πρόνοιες, τώρα πανηγυρίζει μαζί με τον Ν. Χριστοδουλίδη και τον ΔΗΣΥ. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρόεδρος και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, σημειώνει ότι οι όροι θα ενοχλούσαν εάν δεν ήταν και θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης, επιρρίπτοντας στη Ρωσία την ευθύνη για τη ρήξη των σχέσεων με την Κύπρο λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Ερωτήσεις

1. Τι σημαίνει για την Κύπρο η άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων; Η απαλλαγή από τον ρωσικό εξοπλισμό σημαίνει επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία.

2. Η υιοθέτηση των αμερικανικών όρων, όπως π.χ. η απαγόρευση ελλιμενισμού ρωσικών πλοίων, δεν υποβάλλει ότι για να ισχύσει η άρση του εμπάργκο πρέπει να ακολουθούμε τους όρους των Αμερικανών;

3. Πώς αντιμετωπίζεται αυτό και επιπλέον πόσο θα κοστίσει στην Κύπρο ο επανεξοπλισμός με αμερικανικά όπλα;

Άριστος Δαμιανού: Η προϋπόθεση της ρήξης με τη Ρωσία για την άρση του εμπάργκο συνιστά επέμβαση στην κρατική μας κυριαρχία

1.

Θα έλεγα ότι σε πολιτικό επίπεδο αίρεται προοπτικά μια αδικία σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προοπτικά, διότι υπάρχουν προϋποθέσεις για άρση της απαγόρευσης αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ, που συμπυκνώνονται σε μια φράση: πλήρης ρήξη στις σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ασφαλώς καταγράφεται η εξέλιξη που, δεδομένης της συνέχισης της κατοχής, ανοίγει ακόμα μια αγορά για σκοπούς αμυντικής θωράκισης της Κύπρου. Εξάλλου, η ανηθικότητα του εμπάργκο συνίστατο στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ, με τους εδώ συνεργάτες τους, οργάνωσαν και εκτέλεσαν το διπλό έγκλημα του 1974 και επέβαλαν από πάνω και το εμπάργκο. Βέβαια, υπάρχουν και στην Κύπρο πολιτικές προεκτάσεις και πολιτικές συμπεριφορές που πρέπει να καταγραφούν, γιατί είναι και ανησυχητικές και επικίνδυνες. Δύο ενέργειες του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου μιλούν από μόνες τους.

Πρώτο, έσπευσε να δώσει συγχαρητήρια στον μέχρι πρότινος Υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, κάτι που υπογραμμίζει ότι παρά το τι λένε δημόσια, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης εξακολουθούν να είναι δύο πρόσωπα αλλά με μια πολιτική, εκείνη των συνεχιστών του Νίκου Αναστασιάδη. Δεύτερο, οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του ηγέτη του ΔΗΣΥ, πως -αν εκλεγεί- θα εργαστεί για να εντάξει την Κύπρο στο ΝΑΤΟ, συνιστούν μια πολύ επικίνδυνη προοπτική.

2.

Όντως. Θα έλεγα ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου Μενέντεζ – Ρούμπιο και η επιβολή του λεγόμενου East Med Act του 2019 από τις ΗΠΑ αποτελεί ουσιαστικά ένα πολιτικό μνημόνιο επί της Κύπρου και της Ελλάδας, κάτι αντίστοιχο με τα μνημόνια της Τρόικας. Να θυμίσω ότι τότε, ακόμα και ο Νίκος Αναστασιάδης αντιδρούσε ενώ Νίκος Χριστοδουλίδης και ΔΗΣΥ μάς έλεγαν ότι είναι ένας νόμος των ΗΠΑ και δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τον δεχτούμε. Σήμερα αμφότεροι πανηγυρίζουν. Επομένως, η επιβολή στην Κυπριακή Δημοκρατία, ως προϋπόθεση για την άρση του εμπάργκο της ρήξης στις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία, συνιστά επέμβαση στην κρατική μας κυριαρχία. Το γεγονός ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης διαπραγματεύτηκε κάποιες πτυχές και ο Αβέρωφ Νεοφύτου επικροτεί και επαυξάνει, είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο θα πορευτούν αν οι πολίτες εκλέξουν έναν από τους δύο στην προεδρία του κράτους. Σε αντιδιαστολή με την πάγια θέση του ΑΚΕΛ, ότι η ημικατεχόμενη Κύπρος χρειάζεται μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να καίμε γέφυρες, είτε με τη Ρωσική Ομοσπονδία, είτε με τη Γαλλία, είτε με την Κίνα. Και αυτή η στρατηγική στόχευση ουδόλως ακυρώνει την πολιτική μας θέση ότι η πρώτη εισέβαλε στην Ουκρανία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, το οποίο πρέπει να κατισχύσει προς όφελος της ειρήνης και της ασφάλειας. Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι αυτή τη θέση αρχής ασπάζεται και ο ανεξάρτητος υποψήφιος τον οποίο στηρίζουμε. Ως πλήρες κράτος – μέλος της ΕΕ, η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να αξιοποιεί κάθε βήμα διεκδίκησης και προώθησης της υπόθεσής μας, με ρεαλισμό ως προς τις δυνατότητες και μακριά από δογματικές προσεγγίσεις του τύπου «ανήκουμε στη Δύση». Εξάλλου, με ανάλογες φανφάρες έχουμε φτάσει στο κατώφλι της διχοτόμησης -ελέω Τουρκίας- επί των ημερών διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ.

3.

Η αλήθεια είναι ότι η ευρύτερη επιδείνωση στις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσική Ομοσπονδία, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένεκα του πολέμου και των κυρώσεων, ενδέχεται να έχει βάθος. Είναι ζήτημα το οποίο πρέπει να αναλύσουμε, όπως και εκείνο της περαιτέρω ενίσχυσης του ρόλου της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. Το οικονομικό κόστος είναι άγνωστο, διότι, πέραν των αυξημένων δαπανών που θα απαιτηθούν -λογικάγια τη θωράκιση, είναι και η αύξηση της πίεσης στην πραγματική οικονομία λόγω της ακρίβειας των πρώτων υλών, των καυσίμων και εν γένει η ενεργειακή κρίση που βρίσκεται προ των πυλών. Γι’ αυτό χρειάζεται Πρόεδρος με όραμα, για να δώσει προοπτική και ελπίδα.

Χάρης Γεωργιάδης: Οι όροι που πράγματι τίθενται θα μας ενοχλούσαν εάν δεν ήταν ούτως ή άλλως μέρος των πολιτικών μας επιλογών

1.

Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, η οποία δικαιολογημένα έχει χαιρετιστεί από το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων αλλά και τις κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας, ενώ από την άλλη έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση της Τουρκίας. Ο τερματισμός αυτής της λανθασμένης πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών υπήρξε επιδίωξη και στόχος διαδοχικών κυπριακών κυβερνήσεων. Η επίτευξή του σήμερα, επί διακυβέρνησης Προέδρου Αναστασιάδη-Δημοκρατικού Συναγερμού, έχει μεγάλη σημασία πρώτα και κύρια στ0 πολιτικό επίπεδο ως πράξη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-πυλώνα για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής. Ως κράτους που θεωρείται πλέον αξιόπιστο και αποτελεί στρατηγικό εταίρο για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και για μας αυτή ακριβώς είναι η θέση και ο ρόλος της Κύπρου.

Είναι επίσης σημαντική εξέλιξη σε σχέση με την προοπτική και τις δυνατότητες εξοπλιστικής αναβάθμισης της Εθνικής Φρουράς. Στον Δημοκρατικό Συναγερμό πιστεύουμε στην ανάγκη ενίσχυσης των αποτρεπτικών μας δυνατοτήτων και το άνοιγμα της αμερικανικής αγοράς ανοίγει ευκαιρίες τις οποίες προσεκτικά και χωρίς να καλλιεργούνται υπερβολικές προσδοκίες θα πρέπει να αξιοποιήσουμε.

2.

Οι όροι που πράγματι τίθενται, όχι μόνο προς την Κύπρο αλλά και προς όλα τα κράτη και συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου αυτά να έχουν πρόσβαση στην αμερικανική αμυντική βιομηχανία, θα μας ενοχλούσαν εάν αποτελούσαν απαιτήσεις που δεν ήταν ούτως ή άλλως μέρος των πολιτικών μας επιλογών. Αλλά η απαγόρευση ελλιμενισμού ρωσικών πολεμικών πλοίων τη στιγμή που η Ρωσία εισβάλλει ως επιδρομέας σε ένα ανεξάρτητο ευρωπαϊκό κράτος –την Ουκρανία– είναι δική μας πολιτική, δική μας απόφαση, αλλά και συλλογική απόφαση των κρατώνμελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία ανήκουμε.

Το ίδιο ισχύει με τα μέτρα για την πάταξη του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Ήταν και παραμένει δική μας απόφαση να διορθώσουμε τα κακώς έχοντα στο χρηματοοικονομικό μας σύστημα που ίσχυαν μέχρι το 2013 και είχαν δημιουργήσει κακή φήμη για τη χώρα μας. Άρα, η απόφαση των ΗΠΑ συνιστά αναγνώριση της σημαντικής προόδου που έχει γίνει και σε αυτόν τον τομέα. Γενικότερα όμως ξεκαθαρίζω ότι η Κύπρος είναι και πρέπει να συμπεριφέρεται ως ένα αξιόπιστο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως ένα κράτος που αποτελεί μέρος της Δύσης και συνεπώς προσεγγίσεις και αντιλήψεις που θέλουν την Κύπρο να πατά σε δύο βάρκες δεν έχουν θέση.

3.

Πρώτα απ’ όλα να τονίσω ότι δεν έχουμε επιλέξει την επιδείνωση των σχέσεών μας με τη Ρωσία. Την επιδείνωση των σχέσεων, όχι μόνο με την Κύπρο αλλά με όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με όλες τις δημοκρατίες του κόσμου, την έχει προκαλέσει η ίδια η Ρωσία με τη στάση και συμπεριφορά της που κορυφώθηκε με την απαράδεκτη εισβολή στην Ουκρανία. Η αποκατάσταση των σχέσεων της Ευρώπης με τη Ρωσία θα επιτευχθεί όταν η επιθετική και αυταρχική πολιτική της Μόσχας τερματιστεί. Όσον αφορά στους εξοπλισμούς, πρέπει να είναι κατανοητό ότι το άνοιγμα της αγοράς των ΗΠΑ δεν συνεπάγεται ότι αμέσως θα προχωρήσει ο πλήρης επανεξοπλισμός με αμερικανικά όπλα. Είναι όμως μια σημαντική δυνατότητα, η οποία θα αξιοποιηθεί σταδιακά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Άμυνας και τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους. Πολύ σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη γίνει, αξιοποιώντας και άλλες σημαντικές αγορές όπως είναι αυτή του Ισραήλ και της Γαλλίας. Αυτές οι προσπάθειες θα συνεχιστούν, με ανοικτή πλέον και την προοπτική απόκτησης και αμερικανικού εξοπλισμού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy