Πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας στα κατεχόμενα μέχρι την 1η Φεβρουαρίου

Σύμφωνα με τον παράνομο τηλεοπτικό σταθμό Bayrak (26.01.21), ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που λήφθηκαν λόγω της αύξησης των εγχώριων κρουσμάτων της νόσου Covid-19, υπό τις κατευθυντήριες οδηγίες της «ανώτατης επιτροπής λοιμωδών νοσημάτων».

Ο Σανέρ ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει από το βράδυ της 27 Ιανουαρίου πλήρης απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην κατεχόμενη Λευκωσία και Κερύνεια καθώς και κλείσιμο αρκετών επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων. Σημειώνοντας ότι απαγορεύεται η δραστηριότητα αρκετών τομέων στην τομείς στην κατεχόμενη Λευκωσία και Κερύνεια, ο Σανέρ ανέφερε ότι θα παραμείνουν ανοικτά μόνο οι υπεραγορές, τα πρακτορεία βενζίνης και τα φαρμακεία, ενώ τα εστιατόρια θα λειτουργούν μόνο με υπηρεσίες κατ’ οίκον διανομής.

Διευκρινίζει ότι η πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας στην Κερύνεια θα έχει ισχύ μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, ενώ στην Λευκωσία μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές μέχρι την 1η Φεβρουαρίου και αργότερα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίζει το βράδυ από τις 20.00 μέχρι και τις 05.00 το πρωί.

Στη συνέχεια, ο Σανέρ ανακοίνωσε ότι , τερματίζονται τα μαθήματα με φυσική παρουσία και αρχίζει η διεξαγωγή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης εκτός από τα νηπιαγωγεία και την ειδική εκπαίδευση.

Αναφορικά με τις κατεχόμενες επαρχίες Λευκωσίας και Κερύνειας, αποφασίστηκε να κλείσουν οι είσοδοι και οι έξοδοι των εν λόγω επαρχιών και να απαγορεύεται η μετακίνηση προσώπων από και προς τις εν λόγω επαρχίες και μεταξύ τους, εξαιρουμένων των μετακινήσεων εργαζομένων σε υπηρεσίες, όπως η αστυνομία, υγείας, πυροσβεστικής, υπηρεσίες «ασφαλείας» καθώς και στους δημοσιογράφους.

Όσοι διανέμουν στα κατεχόμενα και έχουν ήδη αρχίσει θεραπεία ή παρακολουθούνται ιατρικά στην «νότια Κύπρο» [τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές] δεν θα τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα κατά την μονοήμερη επίσκεψη τους, όμως οι ίδιοι και οι συνοδοί τους θα πρέπει να δείξουν αρνητικό τεστ PCR 3 ημερών και θα υποβάλλονται σε νέο PCR την 7η και 14η ημέρα από την ημέρα επίσκεψη τους στον ιατρό.

Όσοι διεξάγουν εμπόριο στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης γραμμής χωρίς να έρχονται σε επαφή, δεν θα χρειάζεται να τίθενται σε καραντίνα.

Μόνο οι διελεύσεις για ιατρικού λόγους με ασθενοφόρα θα επιτρέπονται στο οδόφραγμα Κάτω Πύργου-Λιμνίτης χωρίς να τίθενται σε καραντίνα.

Όσοι διαμένουν ή εργάζονται στην Πύλα θα μπορούν να προσκομίζουν αρνητικό PCR των τελευταίων 72 ωρών κατά την διέλευση τους στα κατεχόμενα για να μην τίθενται σε καραντίνα.

Οι εργαζόμενοι στα Ηνωμένα Έθνη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις Βρετανικές βάσεις, στην νεκρή ζώνη και στην ειρηνευτική δύναμη θα μπορούν να εισέρχονται στα κατεχόμενα χωρίς να τίθενται σε καραντίνα, αρκεί να προσκομίζουν αρνητικό PCR των τελευταίων 72 ωρών.

Αναφορικά με όσους διαμένουν στα κατεχόμενα και εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές, καθώς και όσους διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές και εργάζονται στα κατεχόμενα, αποφασίστηκε ότι θα συνεχιστεί η απόφαση να τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα κατά την διέλευση τους στα κατεχόμενα.

Τα άτομα που διαμένουν στο Πέργαμος και ασχολούνται με κτηνοτροφικές και γεωργικές εργασίες στην περιοχή των Βρετανικών βάσεων θα μπορούν να περνούν για μια μέρα στην περιοχή των βάσεων προκειμένου να διεξάγουν τις εργασίες τους, χωρίς να υποβάλλονται σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους στα κατεχόμενα.

Επιπλέον, αποφασίστηκε ότι επιτρέπεται η συμμετοχή σε κηδείες μόνο σε συγγενείς πρώτου βαθμού. Σταματούν όλες οι προπονήσεις, γάμοι, μαζικές συνελεύσεις και παρόμοιες εκδηλώσεις.

Τέλος, απαγορεύονται οι επισκέψεις στα σπίτια και η μεταξύ ατόμων επαφή, που είναι εκτός του πυρήνα της ίδιας οικογένειας.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.