Πλήρης αποκατάσταση της ΑΤΑ και καθολική εφαρμογή

Του Γιάννη Κακαρή

 

Σε δηλώσεις του την περασμένη Παρασκευή ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι δεν σκοπεύει η κυβέρνηση να διαφοροποιήσει τον τρόπο παραχώρησης της ΑΤΑ και ότι θα συνεχίσει να παρέχεται στο 50%.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη αναφορά, η οποία καταπατεί τα εργασιακά θέσμια του τόπου, αφού πριν καλέσει σε δημόσια διαβούλευση, επεμβαίνει και παίρνει θέση για το συγκεκριμένο θέμα, στηρίζοντας την εργοδοτική πλευρά που επιμένει διαχρονικά στην κατάργηση της ΑΤΑ.

Σε μεταβατική συμφωνία για την ΑΤΑ, που έγινε μεταξύ των συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων και με τη συμμετοχή του Υπουργείου Εργασίας, προνοείται με σαφήνεια ότι μετά τη λήξη της θα γίνει διάλογος από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας για να επιτευχθεί νέα ρύθμιση απόδοσης της ΑΤΑ στη βάση της φιλοσοφίας της. Η φιλοσοφία της ΑΤΑ είναι η πλήρης αποκατάσταση της αγοραστικής αξίας των μισθών και όχι στο 50%. Η συμφωνία λήγει στο τέλος του 2022, γι’ αυτό πρέπει να συμφωνηθεί πώς θα καταβάλλεται η ΑΤΑ από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά.

Πέραν τούτου, η ουσία βρίσκεται στο ότι καταδεικνύεται για ακόμη μια φορά πως πρώτιστος και βασικός στόχος της κυβέρνησης παραμένει η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου εις βάρος των εργαζομένων.

Για ακόμη μια φορά στόχος τους είναι να φορτωθεί η κρίση στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων και την ίδια ώρα να εξασφαλίσουν ότι τα κέρδη του κεφαλαίου δεν θα μειωθούν.

Όπως εξηγούσε πρόσφατα στη «Χαραυγή» ο επιστηµονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας Κύπρου – ΠΕΟ, Ηλίας Ιωακείμογλου, ένα μέρος του ΑΕΠ μιας χώρας πάει για αποληρωμή στις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών και το υπόλοιπο επιµερίζεται σε εισόδηµα της εργασίας και εισόδηµα του κεφαλαίου. Όταν αυξάνεται το κόστος που πρέπει να καταβάλει µια χώρα για τις εισαγωγές της, όπως συµβαίνει τώρα, το ποσό που αποµένει για να επιµεριστεί µεταξύ επιχειρήσεων και εργαζοµένων µειώνεται και αυτοµάτως προκύπτει το ζήτηµα ποιος θα επωµισθεί αυτή τη µείωση ή πώς θα κατανεµηθεί αυτή στα δύο µέρη.

Σημείωνε ότι οι επιχειρήσεις στην παρούσα συγκυρία διατηρούν άθικτο το εισόδηµά τους αυξάνοντας τις τιµές τους, έτσι ώστε ολόκληρη η µείωση του διαθέσιµου εισοδήµατος να µεταφερθεί στους µισθωτούς. Καλούνται εποµένως οι µισθωτοί να αναλάβουν ολόκληρο το κόστος του εισαγόµενου πληθωρισµού ακριβώς όπως ανέλαβαν ολόκληρο το βάρος της κρίσης του 2013-2014.

Για να μη φορτωθούν την κρίση οι εργαζόμενοι, ο Η. Ιωακείμογλου επεσήμανε πως είναι σημαντικό για τους µισθωτούς ο θεσµός της ανόθευτης και πλήρους Αυτόµατης Τιµαριθµικής Αναπροσαρµογής και ότι είναι άκρως επίκαιρη η πλήρης επαναφορά της.

Πέραν τούτου όμως, ο θεσμός της ΑΤΑ πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους εργαζόμενους.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.