Το ΑΚΕΛ θα καταθέσει πρόταση αφού τα 6 σεντ δεν αξιοποιούνται κατάλληλα

Πρόταση για πλήρη κατάργηση της χρήσης πλαστικής σακούλας, κατέθεσε προφορικά ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Αδάμος Αδάμου, αφού η κυβέρνηση αρνείται να αξιοποιήσει κατάλληλα το κόστος που επιβαρύνεται ο καταναλωτής από την αγορά σακούλας.

Συγκεκριμένα, κατά την εξέταση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Γεωργίας και Περιβάλλοντος, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κατήγγειλε το γεγονός ότι επανειλημμένα το Υπουργείο Οικονομικών αρνείται τη δημιουργία ειδικού ταμείου στο οποίο να κατατίθενται οι εισπράξεις από τα 6 σεντ που στοιχίζουν πλέον οι πλαστικές σακούλες. Αυτά τα λεφτά, σημείωσε, θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται για έργα που στόχο έχουν την προστασία του περιβάλλοντος. Ακόμα θα μπορούσαν να προστίθενται στην πενιχρή επιχορήγηση του Υπουργείου προς τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Ως εκ τούτου, όπως είπε, το ΑΚΕΛ θα καταθέσει πρόταση για πλήρη κατάργηση της χρήσης της σακούλας. Η πρόταση αυτή σύμφωνα με τα όσα είπε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, θα στηριχθεί και από το κυβερνών κόμμα.

Ο Υπουργός Γεωργίας απάντησε πως είναι έτοιμος να στηρίξει τέτοια πρόταση νόμου και θα ήταν προτιμότερο, για επιτάχυνση της διαδικασίας, η νομοθετική ρύθμιση να γίνει με πρόταση νόμου. Έτσι θα αποφευχθεί η καθυστέρηση της οποίας τυγχάνει ένα νομοσχέδιο που περνά από τη Νομική Υπηρεσία.

Επίσης ο υπουργός σημείωσε ότι στον προϋπολογισμό υπάρχει πρόνοια για χρηματοδότηση των καταφυγίων ζώων, ενώ έχει διπλασιαστεί η χορηγία προς τις φιλοζωικές οργανώσεις. «Φέτος θα δώσουμε 100 χιλιάδες ευρώ και μέσα στην περίοδο 2020-2022 αναμένεται να δοθεί στις οργανώσεις αυτές ποσό της τάξης των 750 χιλιάδων».

Γιάννης Κακαρής